szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:53/100)

Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na białym sosie 402

szklanki mleka 0,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki śmietany 3 łyżki natki pietruszki Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak dusimy w garnku na maśle do momentu rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce(...)średnich oczkach. Na każdym płacie mięsa układamy szpinak i starty ser. Zwijamy w ciasny rulon. Wierzch roladki owijamy wędzonym boczkiem. Roladki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zdejmujemy je na osobna miskę. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy mleko i wodę. Dodajemy mąkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką

VioletoweKucharzenie
ROLADKI DROBIOWE Z FETĄ I SZPINAKIEM 171

sałata i na gorąco; w pierogach , lazanii, roladkach..........  SKŁADNIKI: 2 szt pierś drobiowa podwójna , 1/2 kostki feta , 300 gram szpinak , 6 ząbków czosnek , do smaku Sól , do smaku pieprz , 2 szt serek topiony śmietankowy duży , 6 łyżek śmietana , 1 sztuka kostka rosołowa , 1 sztuka cebula , do obtoczenia mąka , 2 łyżki masło SPOSÓB WYKONANIA: Pierś umyć pokroić na 4 części(...)rozbić posypać solą i pieprzem. w rondelku rozpuścić masło, dodać szpinak, podgrzewać tak długo aż wyparuje woda, dodać fetę pokrojoną w kostkę.mieszać aż uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać sól pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wystudzić. Na każdą pierś nałożyć farsz, ja rozprowadziłam ją na 3/4 rozbitego kotleta. Ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Darcia w kuchni
Potrawka z kurczakiem, liśćmi szpinaku i makaronem 143

posmakiem czosnku. Sytości nadaje makaron! 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 garści świeżych liści szpinaku 1 marchewka 300 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 szklanka makaronu kolanka Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka

VioletoweKucharzenie
Pieczarki faszerowane ryżem i szpinakiem 123

szpinakiem to moja propozycja na lekką kolację. Składniki: • 8 większych pieczarek • 3 brykiety szpinaku mrożonego lub 2 garści świeżego • 1 szklanka ryżu ugotowanego • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 plastry sera żółtego • 8 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany • posiekany szczypiorek • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Korzonki pokroić drobno, cebulę w kostkę(...)Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać korzenie pieczarek i odciśnięty, pokrojony szpinak. • Ryż wymieszać z podsmażonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem. • Nafaszerować kapelusze pieczarek przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mnie zostało trochę farszu i włożyłam go do wydrążonej papryki. • Na wierzch położyć po kawałku sera żółtego. • Piec

To co kocham
Krokiety ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami 163

środku. Były bardzo smaczne. Polecam. Czas przygotowania: 50 min. Porcja dla 3-4 osób (6 krokietów) Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na farsz do krokietów: 200 g świeżego szpinaku baby 100 g sera ricotta 100 ml śmietanki 16% 1 średni pomidor 2 łyżki suszonych pomidorów 2 cebule szalotki 1 łyżka oliwy bazylia oregano sól, pieprz SKŁADNIKI na naleśniki(...)łyżki mleka PRZYGOTOWANIE farszu do krokietów: Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory. Chwilę podsmażamy i dodajemy śmietanę, ricottę i suszone pomidory. Doprawiamy bazylią i oregano. Na końcu dorzucamy szpinak. Smażymy do miękkości szpinaku i odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE naleśników na krokiety ze szpinakiem

kulinarnyJa
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 164

zbliżona wersja, ale myślę, że równie smaczna (nie znam smaku oryginału, ale moje mi bardzo smakują:)). A zmiany to: z braku świeżego szpinaku-mrożony, więcej cielęciny, chleb zamiast bułki, koncentrat pomidorowy zamiast suszonych pomidorów z bazylią, brak śmietany... Po oryginalny przepis (oraz wiele innych smakołyków) zapraszam na SzczyptaChili.pl , a tymczasem polecam moją wersję :) W głowie już układa się plan

Kolorowy Przepisownik
Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki 191

paczka mrożonego groszku 1 litr rosołku (warzywny albo drobiowy), może też być woda 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny garść świeżej bazylii Sól, pieprz do smaku opcjonalnie: garść warzyw jakie akurat macie w lodówce, ja czasem dodaję brokuły, szpinak albo kalafior do podania: ptysie Instructions Por umyć i pokroić w plasterki, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło(...)chwilę podsmażyć, mieszając. Zalać rosołkiem (wodą) i gotować przez 10 minut. Dodać groszek i opcjonalnie inne warzywa (szpinak, brokułu etc), dolać wody tak, żeby przykrywała groszek i gotować do miękkości ( ok 15 minut). Zupę przełożyć do kielichowego bandera, dodać śmietanę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz i całość zmiksować na gładko. Można też zmiksować blenderem ręcznym ale wtedy zupa

Cooking for Emily
Roladki schabowe w sosie szczawiowym 191

Pokombinowałam i wyszły mi takie roladki. Proste danie i bardzo smaczne. składniki: 700 g schabu 40 g szczawiu garść szpinaku sól z pieprzem Kamis 2 listki laurowe Kamis kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis 0,7 l wody 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem(...)liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dodać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą z pieprzem. Śmietanę wymieszać

Monia miesza i gotuje
Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita 316

tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara) dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki) sos pomidorowy, ziołowe pesto lub kwaśna śmietana dodatek mięsny (jeśli lubimy; u mnie salami) suszone zioła: oregano lub bazylia opcjonalnie: świeża rukola lub szpinak Sos pomidorowy: 390 g pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)Rozkładamy chlebki pita. Smarujemy sosem pomidorowym (lub pesto lub śmietaną). Rozkładamy warzywa i wędlinę (jeśli używamy). Posypujemy na środku garścią tartego sera i szczyptą suszonego oregano lub bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż ser się rozpuści (ale nie spali). Gotowe pizzerinki można posypać rukolą lub szpinakiem. Jakie kompozycje? Możemy zrobić klasyczne pizze na pomidorowym sosie

Poezja smaku
Łosoś po toskańsku – ryba w sosie po włosku 763

zeszklij cebulę. Wlej wino i gotuj aż połowa wyparuje. Dodaj pokrojone pomidory, czosnek, philadephia, parmezan i bulion. Mieszaj do rozpuszczenia serka. Następnie wlej śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Opłukaj szpinak, osusz i dodaj do sosu. Gotuj sos powoli aż szpinak lekko “zwiędnie”. Oprósz łososia solą i pieprzem, pokrój na 4 kawałki

codojedzenia
Farfalle ze szpinakiem i kurczakiem 144

farfalle z kurczakiem i szpinakiem. Bardzo prosty i szybki do przygotowania.   A jego smak zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za szpinakiem. Makaron możemy dać dowolny.   A lubiący sosy śmietanowe pod koniec gotowania mogą dolać śmietany najlepiej 30%.   Ja robiąc to danie robię zawsze dwie wersje – ze śmietaną dla męża i bez śmietany dla mnie.   Obie

Passion of Cooking
Rurki z kostką schabową i szpinakiem 116

inne menu codzienne. Rurki z kostką schabową i szpinakiem 400 g makaronu rurki 600 g upieczonego w rękawie schabu 200 g szpinaku 1 mały fenkuł (koper włoski) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki pszennej 6 dag żółtegostartego sera sól, pieprz biały do smaku Wstaw wodę na makaron i ugotuj go w czasie(...)solą i pieprzem do smaku. Dodaj pokrojony w kostkę upieczony schab, zalej śmietaną i duś wszystko razem około 10 minut. Po tym czasie zagęść sos mąką wymieszaną w małej ilości wody. Dodaj  połowę żółtego sera - wymieszaj i dopraw do smaku ostatecznie. Na końcu dodaj  szpinak. Zdejmij z ognia. Podawaj makaron z sosem posypany resztą sera i udekorowany

Gotuj Sam!
Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem 187

każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego jogurtu, co kto lubi. Składniki: spora garść świeżego, młodego szpinaku 1 jajko pomidorki koktajlowe szczypiorek niewielka pierś z kurczaka sól do smaku 1 łyżka masła Pierś z kurczaka opłukać i dokładnie osuszyć. Pokroić w średniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zielone ciasto z jagodami 152

cukier waniliowy do nasączenia: 30 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu, 5 ml soku z cytryny, szczypta cukru krem: 500 ml śmietany kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 11 g żelatyny, 50 ml gorącej wody, 400 g jagód* Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi(...)zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić

królestwo garów
Krem Romanesco 138

krem z zielonego kalafiora Romanesco. Składniki: 1 duży kalafior romanesco 1 mały kalafior zwykły 3 kostki mrożonego szpinaku 1 litr bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki Wielkopolskiegooleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: Po łyżce gęstej kwaśnej śmietany na porcję Ok 3 łyżki prażonych orzeszków pini Groszek ptysiowy Sposób przygotowania: Olej podgrzewamy na patelni, wrzucamy posiekaną(...)podzielony na różyczki kalafior romanesco, kalafior zwykły oraz szpinak (głównie dla uzyskania koloru). Mieszając co jakiś czas smażymy ok 5 minut. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy przygotowanym bulionem i gotujemy ok 25 minut- do miękkości kalafiora. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Blenderujemy. Krem podajemy na ciepło w towarzystwie kleksa kwaśnej śmietany, uprażonych orzeszków pinii oraz z groszkiem ptysiowym. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania