widziałam. Co do smaku, nie moja bajka, gdybym następnym razem je robiła, pod ubitą śmietanę wyłożyłabym na przykład dżem z czarnej porzeczki lub dżem z jeżyn. Korzystałam z przepisu z bloga Magia Kuchenna . Ps. Mój syn jak zobaczył, że dodaję szpinak, to nawet okruszka nie chciał :) Tak więc ciasto uszczęśliwiło moich bliskich, im bardzo smakowało. Składniki(...)mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne) Wykonanie: Szpinak rozmroziłam i odcisnęłam na sitku. Jajka zmiksowałam z cukrem. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam olej, potem przesianą mąkę z proszkiem
Blondynka Gotujeteż piękna ozdoba stołu. Składniki : * 2 szklanki mąki krupczatki * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 1 szklanka oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 450 g szpinaku rozdrobnionego * 400ml śmietanki kremówki * 250 g serka mascarpone * 2 śmietan fixy * 4 łyżeczki cukru wanilinowego * 1 granat Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak rozmrożony
Magiczne Życie Martyszpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200ml śmietany 30-36% 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (do kremu) owoce do ozdoby Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, resztę wody odcisnąć w rękach. W misce utrzeć mikserem jajka z cukrem, wlać olej dalej miksując, następnie dodać(...)proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać odsączony szpinak i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce ubić śmietanę, dodać cukier puder i serek mascarpone, wymieszać do połączenia
Wrzosowa Polanawrzucić na wodę na 2 minuty i gotowe. Ja do ravioli zrobiłam sobie jeszcze sosik szpinakowy. 1 łyżkę masła rozpuściłam an patelni, dodałam 3 brykiety mrożonego szpinaku, 1/3 kostki fety i 2 łyżki śmietany 18%. Podałam odrobinę sos, dodałam świeżo zmielony pieprz i podałam z ravioli. Spróbujcie – pyszne są te pierożki. Artykuł Ravioli spinaci z sosem szpinakowym pochodzi
MojaQchnia.plgotującego się wywaru wsypujemy pierożki. Gotujemy przez ok. 7 minut. Dokładamy przekrojone na pół pomidorki i przecier. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy mięso, szpinak, odcedzoną z zalewy fasolę. Zupę zabielamy śmietaną. Dodajemy ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Czekamy aż ser dokładnie się rozpuści. Uwaga: Jeśli zupę gotujesz poprzedniego dnia, ser dodaj dopiero następnego
Pobite gary Barbarychcę Wam przekazać.Jednak nie o zdjęcia chodzi tylko o pierwszą tartę ,która zrobiłam w życiu. 1 OP.CIASTA FRANCUSKIEGO KILKA SZPARAGÓW-ugotować 3 BRYKIETY SZPINAKU 10-15 DAG.SERA 3 JAJA 200ML.ŚMIETANY 1/2ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ SÓL I PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SER ŻÓŁTY ZETRZEĆ NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH.Z CIASTA WYCINAMY OKRĄG I WYLEPIAMY BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM.SZPINAK,JAJA,,ŚMIETANĘ ROZTRZEPUJEMY TRZEPACZKĄ ,PRZYPRAWIAMY.DODAJEMY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJogurt typu greckiego Cukier Śmietana kwaśna Wykonanie: Do jogurtu dodajemy borówki oraz cukier do smaku, część borowek rozdrabniamy widelcem. Farsz zawijamy w naleśniku i podajemy ze śmietaną, cukrem i borówkami. SMACZNEGO Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem Składniki: 400 gram szpinaku ( mrożonego ) 250 gram twarogu 2 jajka ok. 100 ml mleka 1 cebula 3-5 ząbków czosnku Sól, pieprz masło Wykonanie
Smaki Ewykwietniu zawijane bułki ze szpinakiem zaproponowała Tosia z bloga Smakowity Chleb. Musiałam dodać więcej mąki i w składnikach podałam moje proporcje. szpinak : 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego 4 – 5 łyżek śmietany u mnie kremówki ząbek czosnku
Polska ZupaBiało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko
vegetaniemąki pszennej * szklanka otrębów pszennych * 2g suchych drożdży * szczypta soli * łyżeczka cukru * szklanka cieplej wody * 2 filety z kurczaka * pół pęczka zielonych szparagów * garść szpinaku * 2-3 plastry boczku wędzonego * pół szklanki śmietany 12% * pół szklanki jogurtu greckiego * 2-3 ząbki czosnku * łyżka przyprawy do pizzy bądź oregano * ser żółty - tyle ile lubimy - u mnie około(...)usmażyć na teflonowej patelni razem z przyprawami. M ąkę wymieszać z otrębami, drożdżami , solą i cukrem w ymieszać, dolać wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Boczek podsmażyć, dodać szpinak i zblanszowane szparagi. Z ciasta drożdżowego zrobi ć dwie pizze. Na ka żdą wylać sos śmietanowy, dodać kurczaka i pozostałe dodatki. Posypać serem i przyprawą. Piec 20 minut
Magiczne Życie MartyNastępnie dodać szpinak i podsmażać, aż cała woda wyparuje a liście staną się miękkie. Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem dodać mascarpone, podsmażać, aż serek się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej(...)podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka. Zamiast samego mascarpone można dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Można użyć zarówno szpinaku mrożonego, jak i świeżego oraz makaronu o dowolnym kształcie. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaBardzo polecam ciasto kruche z poniższego przepisu, jest pyszne. Kruche, maślane, idealne. Nadzienie w tym wypadku to szpinak, pieczarki i figi suszone (jeśli ktoś lubi słodsze akcenty w wytrawnych potrawach). Próbowałam nieco odchudzić potrawę dlatego ograniczyłam do minimum ilość śmietany. Ciasto kruche można przechowywać do kilku dni w zamrażarce, dzięki czemu możemy rozłożyć sobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki(...)Dodać sól i pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Usmażyć. Dodać szpinak, pokrojoną w paski papryczkę. Doprawić ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, papryką słodką, ew. jeszcze dosolić.do smaku. Zdjąć z ognia. W oddzielnej misce wybełtać jajko i ok. 0,5 szkl. śmietany (18 % lub więcej %). Mieszankę jajeczno-smietanową wlać do masy szpinakowej i wymiesza ć . Masę wyłożyć
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżki suszonych drobno pokrojonych pomidorów ( bez oliwy) Przygotowanie; Szpinak umyc i drobno pokroić, na patelnie wrzucic masło i pokrojony szpinak, dusic do miekkosci.Dodać czosnek przeciśnięty przez praske a także śmietanę oraz doprawić do smaku. Na końcu dorzucić pomidory. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić na patelnie do szpinaku. Dobrze wymieszać, ciagle podgrzewając
Radość kipiąca uśmiechem.osób: pokaźna wiązka świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego; 200 g makaronu najlepiej pełnoziarnistego; 1 łyżka serka typu bieluch, (w wersji dla nieliczących kalorii - łyżka śmietany lub mascarpone); 2 ząbki czosnku; oliwa z oliwek; sól, pieprz. Szpinak świeży płuczemy, przebieramy i trochę siekamy. Szpinak mrożony... wyjmujemy z opakowania :p A tak serio to na patelnię wrzucamy szpinak, jeśli korzystamy ze świeżego
Miksturownikszklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 230 gramów szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego Krem: 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix konfitura jagodowa /1 łyżka cukru pudru + 1 cukier wanilinowy Przygotowanie: Babeczki: Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać olej cały czas miksując. Dodać(...)zmiksować. Dodać rozmrożony i odsączony szpinak, dokładnie wymieszać. Masę zmiksować pod koniec za pomocą blendera, by uzyskać głębszy kolor babeczek. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 30 minut. Ostudzić i ściąć góry babeczek, pokruszyć. Krem: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix, 2 łyżki konfitury
Malinowo w kuchni