Post Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojekroimy w drobną kostkę i podsmażamy z 1 drobno pokrojoną cebulką na oleju, doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem. Drugą pokrojoną cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak, chwilkę dusimy, pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą i granulowanym czosnkiem, odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka obsmażamy na oleju z obu stron przez 2 minuty na mocno rozgrzanej patelni, nacinamy mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmaczny, niedzielny obiad :) Składniki: 200 g makaronu spaghetti 2 dzwonka z łososia 150 szpinaku mrożonego w brykiecie 1 cebula 4 ząbki czosnku 100 ml śmietany 12 % sól, pieprz … Czytaj dalej Spaghetti z łososiem i szpinakiem
czarrna od kuchniSkładniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego jogurtu Na farsz: 1 opakowanie szpinaku Poltino 2 jajka 200 ml śmietany 30% 50 g sera feta 5 plastrów pieczonej dyni Hokkaido 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam(...)mieszamy jajka, śmietanę, czosnek i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut. W międzyczasie zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię
Kulinarne przygody Gatitygram, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 8 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, szpinak mrożony 2 opakowania/rozdrobniony, mozzarella 15 dag/starta, jajka 2 sztuki, śmietana 100 ml makaron np. krajanka ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak w garnku na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodać połamane kawałki szpinaku
W Mojej Kuchni Lubięchcieć więcej? : ) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 300g szpinaku mrożonego 200g makaronu 100g żółtego sera 100g sera pleśniowego 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka oprószamy(...)ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda całkowicie odparuje zdejmujemy szpinak z gazu. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę: naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy makaron, na to układamy kurczaka, wykładamy
Kolizje Smakówokoło 4 porcje): 10-12 plastrów makaronu lasagne (tak by powstały 4 warstwy w naczyniu) 200 gram mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 50 gram sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki śmietany 12% garść natki pietruszki 1/4 cebuli czerwonej 1 mała cukinia przyprawy: gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól, bazylia suszona Sos beszamelowy(...)minuty we wrzątku, odcedzam i przelewam zimną wodą. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej czosnek, cebulkę oraz szpinak. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią i gałką muszkatołową. Dodaję rozkruszoną fetę, posiekaną natkę i śmietanę. Mieszam dokładnie. Cukinię kroję w plastry obieraczką do jarzyn, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na dnie naczynia układam ugotowane plastry makaronu. Nakładam połowę
Mango Papajaprzygotowania a smakuje wyśmienicie. Zapraszam na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym…. Makaron ze szparagami Składniki (dla dwóch osób) 100 g świeżego szpinaku 10-15 szparagów 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 200 ml śmietany 30-36 % kawałek sera pleśniowego (opcjonalnie) olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz 1-2 łyżki startego parmezanu 1. Szparagi opłukać, odłamać końcówki i pokroić(...)olej wrzucić pokrojony czosnek i cebulę. Smażyć 1-2 minuty. Dodać kawałki szparagów, ale bez główek. Smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać szpinak i główki szparagów i smażyć 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i kawałek sera pleśniowego (u mnie dwie łyżki). Mieszać aż sos zgęstnieje. Podawać z makaronem i posypać parmezanem. Smacznego Post Makaron ze szparagami
UgotujmyTo.plczysty, bo ręce i zęby umyłem... 😁 Składniki: 400g makaronu (dowolna forma) 450g szpinaku (mrożonego) lub opakowanie świeżego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki gęstej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa bazylia Przygotowanie: Jak zrobić szpinak w linku poniżej: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/nalesniki-ze-szpinakiem.html Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotowany szpinak mieszamy z makaronem i z połową sosu beszamelowego. Do wysmarowanego tłuszczem
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekurczaka Marynata: - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - sok wyciśnięty z połowy cytryny - sól - pieprz - olej Sos: - 10 dag serka topionego - 3 ząbki czosnku - 250 ml śmietany kremówki 30 % - 25 dag mrożonego szpinaku - jedna lub dwie łyżki mąki - olej - sól - pieprz 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry, wcieramy w nie olej, sok z cytryny i przyprawy, przekładamy
Apetyczna babeczkamąki orkiszowej 125 g masła 1 żółtko 50 ml zimnej wody Szczypta soli Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g szpinaku świeżego 120 g sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka 100 g startego ,żółtego sera Najpierw przygotowujemy spód tarty .Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nie może(...)minut . Z lodówki wyjmujemy ciasto ,rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim foremkę i podpiekamy około 15 minut w 190 stopniach.Na podpieczony spód wykładamy usmażony szpinak z cebulą i czosnkiem ,kruszymy ser feta .Jajka łączymy ze śmietaną i serem żółtym i wylewamy na tartę .Posypujemy orzechami , ulubionymi ziarnami i zapiekamy kolejne 20 minut w 190 stopniach
Ladylaura.czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki: szpinakowy makaron – 200 g 200 g szpinaku 2 pojedyncze piersi z kurczaka 40 dag pieczarek 0,5 kg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego 150 ml wody 1 jajko 5 ząbków czosnku Sól, pieprz Makaron gotujemy(...)obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak i chwilę podsmażamy. Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy i na końcu dodajemy starty ser. Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu
Podróż w kulinariaMazurach. Strasznie mi smakowało, więc postanowiłam odtworzyć te smaki ;) Polecam, bo połączenie jest bajecznie pyszne ;) Składniki: pierś z kurczaka pół opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku cebula gałka muszkatołowa bazylia rozmaryn oregano pieprz ziołowy sól 150g śmietany 18% do zup i sosów odrobina masła do smażenia Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami: rozmarynem, oregano, bazylią, solą(...)pieprzem. Zostawiamy na 30 minut. Cebulkę siekamy drobno, smażymy na maśle. Czosnek obieramy, przecikamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Mięso grillujemy z obu stron na rumiano i układamy na talerzu. Polewamy sosem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkafrancuskiego ok. 300g (może być gotowe, ale zrobione samodzielnie, na maśle, jest duuużo lepsze) pęczek młodego, świeżego szpinaku 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe 250 g pomidorków daktylowych (lub innych małych) 1/2 kostki sera typu feta 3 jajka 200 ml śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyłożyć nim blachę (wyłożoną(...)piec ok. 30 minut, do zrumienienia brzegów i ścięcia masy jajecznej. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie: 3,6 zł szpinak 2 zł czosnek 0,3 zł pomidorki 2 zł ser typu feta 1,6 zł jajka 2,10 zł śmietana 1,69 zł przyprawy 0,1 zł Koszt całego dania: 13,39 zł Porcja
Obiad za dychęjogurtowy ale równie smakowita i szybka w przygotowaniu. składniki: 250 g makaronu pappardelle Czaniecki 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka 300 g szpinaku, u mnie mrożony z własnych zapasów grubosiekany 2 ząbki czosnku 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 5 łyżek jogurtu sól,pieprz olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię wrzucić(...)szpinak i odparować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażonego kurczaka. Dodać też śmietanę oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente. Dobrze osączyć i wrzucić do sosu. Wymieszać i nakładać na talerze
Monia miesza i gotuje