szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:27/100)

Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1387

zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz.  Składniki na farsz: opakowanie szpinaku w liściach 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% 3 jajka ser żółty do starcia sól, pieprz filet z piersi kurczaka Na początek kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem(...)się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy.  W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy. Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką

upichcic
Babeczki z cytrynowymi polędwiczkami na ostrym sosie czekoladowym 187

świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości. Składniki: Babeczki 12 szt: 60 g serka kremowego Apetina - czosnek i zioła, 300 g ziemniaków, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści szpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek(...)miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Groszek zalewamy wrzątkiem, po 4 min. odcedzamy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem.   Do masy ziemniaczano- jajecznej dodajemy, posiekaną drobno papryczkę chili, szpinak, groszek, całość mieszamy.  Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Na środek, dodajemy po jednej

Moniki Smakołyki
Pulpety w sosie szpinakowo – śmietanowym 114

gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego 2 jajka Sól Pieprz ½ szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka ½ l bulionu Cebula Liść laurowy Ziele angielskie 200 gram mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki ( czubate ) gęstej śmietany 1 łyżka masła Plasterek cytryny Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( około 50 ml ), aby bułka stała się wilgotna. Dodajemy ją do mięsa mielonego(...)minut a następnie wkładamy uformowane pulpety. Całość gotujemy razem około 20 – 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety, wywar przecedzamy i do przecedzonego wywaru dodajemy szpinak i plasterek cytryny. Chwilkę gotujemy. Po chwili dodajemy śmietanę, masło i przepuszczony przez praskę 1 ząbek czosnek. Ewentualnie doprawiamy. Wyjmujemy cytrynę i w sosie umieszczamy ponownie pulpety. Gotujemy razem kilka minut. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ciasto Zielona Wyspa 589

Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować, ponieważ jest przepyszne.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g rozdrobionego szpinaku, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 5 łyżek serka mascarpone, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 4 banany, 2 opakowania galaretki gruszkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania(...)proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony szpinak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksuję. Masę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron tagliatelle ze szpinakiem 187

wymaga dużego wysiłku, dzięki czemu więcej czasu można spędzić na odpoczynku w ten upalny dzień. Polecam. Składniki: Makaron tagliatelle ( opakowanie ) Opakowanie mrożonego szpinaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora ) 8 pieczarek 4 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 18% Vegeta Sól Pieprz Masło klarowane Tarty ser Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka(...)masła klarowanego ( można użyć oleju )i podsmażamy paseczki piersi z kurczaka. Po chwili dodajemy pieczarki  i również przesmażamy. Następnie na tej samej patelni umieszczamy szpinak, rozmrażamy i chwilę razem dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i chwilę razem gotujemy. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy ugotowany makaron. Ponownie mieszamy. Podajemy posypane

Smaki Ewy
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem. 189

się zrobi. Hi hi, nie tak całkiem samo, ale  nie trzeba stać i mieszać. Składniki: 400 g makaronu kokardki 1 dużą garść świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 1 pierś z kurczaka 400 ml śmietany (18%) 2 jajka 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 1/2 łyżeczki  cząbru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz(...)odcedzić na sicie. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak. Układamy go na warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą i pieprzem. Polać sosem zapiekankę . Posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. zapiekanka

O kuchni z uczuciem
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 219

Potrzebujesz tylko kilku składników. Do dania świetnie pasuje kasza gryczana. Składniki/dla 4 osób/: podwójna pierś z kurczaka 6-8 suszonych pomidorów 150 g szpinaku mrożonego w liściach 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz 1 łyżka oleju(...)kaszy gryczanej Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem. Następnie dodać rozmrożony szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Wlać śmietanę, doprawić do smaku i dusić przez kilka minut. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną

Pasja Smaku
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 174

suszonych pomidorów 100g sera pleśniowego (np. z niebieską pleśnią) 12 plastrów szynki parmeńskiej pieprz oregano bazylia Tagliatelle ze szpinakiem – składniki makaron tagliatelle 400g szpinaku najlepiej mrożonego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Faszerowana pierś z kurczaka – przepis Piersi z kurczaka nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Uważajmy aby nie przekroić piersi do końca(...)Dodajemy drobno posiekany czosnek i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dusimy kilka minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Na talerzu układamy odrobinę tagliatelle ze szpinakiem i upieczoną pierś z kurczaka. Smacznego! Post Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym 153

koktajlowymi w delikatnym sosie śmietanowym. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 270 g krewetek (u mnie czerwone argentyńskie) - 2 garście świeżego szpinaku - kilka pomidorków cherry (u mnie żółte i czerwone) - 2 łyżki śmietany 18% - 2 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - szczyptę chili w proszku - szczyptę słodkiej papryki oraz soli i pieprzu do smaku - 1 łyżeczkę masła(...)które oprószamy solą oraz pieprzem i całość podsmażamy przez kolejne 3 minuty. 5. Następnie dodajemy szpinak, pomidorki i sok z cytryny. Całość smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 6. Kolejno dodajmy śmietanę, chili i słodką paprykę. Dusimy przez chwilę, aż składniki się połączą i dodajemy odcedzony makaron. 7. Całość delikatnie mieszamy i podajemy! SMACZNEGO! :) Spróbujcie również  makaronu

Bez Cebuli
Lasagne ze szpinakiem i oszukanym beszamelem 151

pyszny, że wykorzystam go do innych dań. Składniki: (na naczynie i wymiarach 30cm na 23cm) 9 płatów makaronu do lasagne 1 kg mrożonego szpinaku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1 łyżka śmietany kwaśnej 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pietruszki 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól i pieprz(...)przez praskę czosnek. Po chwili dodać szpinak i sok z cytryny, dokładnie wymieszać i dusić przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać śmietanę i masło, i znowu smażyć przez 10 minut.  Jeśli szpinak oddał dużo wody zdjąć pokrywkę by część  wyparowała. Sos: Na oleju smażyć pokrojonego bardzo drobno pora. Po 5 minutach dodać wino i masło

Smakuj życie!
Schab z pieczarkami i szpinakiem w śmietanie 178

Składniki  450 g schabu b/k opakowanie mrożonego szpinaku (listki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek sos sojowy ciemny opakowanie śmietany 500 ml bulionu warzywnego cebula kilka pieczarek Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki (dowolna wielkość) przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, czosnkiem, szczyptą tymianku. Dokładnie wymieszać (odstawić na godzinę) podsmażyć łyżce oleju(...)mocno brązowy kolor.  Pieczarki i cebulę obrać, pokroić i dodać do mięsa. Następnie podlać bulionem i dusić ok 25 min.  Na końcu dodać szpinak i dusić kolejne 10 min jeszcze śmietana  i gotowe... Smacznego

Gaździnka warzy
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 207

pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno ! Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g świeżego szpinaku 3 jajka 150 sera pleśniowego 200 g śmietany 18% 150 g serka śmietankowego 1 spora cebula sól pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili niecała łyżeczka gałki muszkatołowej parę gałązek świeżego tymianku parę gałązek świeżego estragonu(...)parze. Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w talarki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek, śmietanę i pokruszony ser pleśniowy, a następnie przyprawy i listki ziół. Wszystko mieszamy dokładnie rózgą, i na koniec dodajemy szpinak. Natłuszczoną szklaną formę (30 x 24 cm) wykładamy ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z łososiem i szpinakiem 145

Spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej wody Nadzienie: 100 g wędzonego łososia 150 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 g tartego sera grana padano 4 jajka 100 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na spód zagniatamy ręcznie lub w robocie. Gdy będzie jednolite, zawijamy je w folię(...)obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony w plasterki czosnek, tak aby zmiękł, ale nie przyrumienił się. Dodajemy szpinak i dusimy przez chwilę. Jajka mieszamy ze śmietaną i 80 g sera (20 g zostawiamy do posypania po wierzchu tarty). Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszaninę przelewamy na dno tarty, na niej układamy szpinak

Smakowity Blog Kulinarny
pierś drobiowa na szpinaku 148

składniki: pojedyncza pierś drobiowa 300 g świeżego szpinaku masło ząbek czosnku polskiego przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, wegeta łyżka śmietany ( niekoniecznie ) Sposób wykonania: Pierś rozkroiłam na dwie części, rozbiłam, posypałam solą, pieprzem i odrobiną wegety. Szpinak umyłam, osuszyłam, rozdrobniłam. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak, gdy zmniejszył swoją objętość doprawiłam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę(...)czosnkiem, na koniec łyżkę śmietany (niepotrzebnie, bo puścił sok). Pierś drobiową podsmażyłam na maśle, nie obtaczając jej w żadnej mące. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami układając mięso na wcześniej przygotowanym szpinaku

Darcia w kuchni
Quiche ze szpinakiem i serem feta 115

feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka  200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem. Formę prostokątną lub okrągłą natłuścić, wyłożyć na nią ciasto, którego brzegi podwinąć. Widelcem(...)nakłuć spód tarty. Śmietanę wymieszać z jajkami, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser feta pokroić w kostkę.  Usmażony szpinak wyłożyć na spód tarty, zalać masą śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser feta. Wstawić quiche do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż masa si zetnie

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania