super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu" składniki (3 porcje) 250 - 300 g makarony 150 g młodego szpinaku 1 duża szalotka 3 ząbki czosnku 120 g śmietany 200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowy sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka kaparów do posypania mały pęczek koperku przygotowanie Cebulę(...)czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak opłukać, obciąć ogonki, pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać szpinak i zaczekać aż zmięknie. Wlać śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim
Stare Garyrzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok z cytryny 2 łyżeczki, szpinak świeży 2 pęczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron nitki 25 dag, makaron kokardki 10 dag, mleko 3 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, ser żółty(...)makaron kokardki gotować z 3 minuty i dosypać makaron nitki, gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i przelać zimną wodą - wsypać do garnka, dodać pieprz mielony, szpinak i wymieszać mleko, śmietanę, mąkę, jajka, kucharka rózgą wymieszać na gładką masą, wsypać starty ser na grubszych oczkach naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć makaron, wlać mleko z serem piekarnik nagrzać
W Mojej Kuchni Lubięprostu. "Leśny mech" jest bajeczny! Wilgotne, nieco ciężkie ciasto, kremowa bita śmietana z wanilią i orzeźwiające, kwaskowate nasiona granatu stworzyły trio doskonałe. Rodzice mojego mężczyzny byli wniebowzięci, a ja sama dumna jak diabli. I pomyśleć, że można by nazwać ten pyszny deser sałatką - w końcu to połączenie szpinaku i granatu... W ten oto sposób każdy niejadek pochłonie z wielką przyjemnością(...)szklanki oleju - 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 330 ml śmietanki 30% - 2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego, domowej roboty) - 2 śmietan-fixy - nasiona granatu Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać
W poszukiwaniu inspiracjiwarzywa zalać wodą, ugotować do miękkości, dodać torebkę z zawartością przypraw, zagotować i pyszna zupka jest gotowa. Ja dodatkowo zabieliłam zupę śmietaną co moim zdaniem dobrze wpłynęło na smak. Zrobiłam również dwie wersje placków ziemniaczanych - klasyczne i z szpinakiem. Z szpinakiem placki jadłam po raz pierwszy ale byłam zaskoczona smakiem(...)Jeśli chodzi o przygotowanie to wystarczy zalać wodą odczekać 10 minut a później już pozostało tylko smażenie. My wersję klasyczną lubimy z cukrem natomiast te ze szpinakiem podałam z kwaśną śmietaną. Było szybko i smacznie
Ala piecze i gotujejajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 4 małe cukinie • 150 g świeżego szpinaku • 1 pęczek zielonych szparagów • 2 małe ziemniaki • 3 opakowania sera mozzarella, kulki po 150 g • 8 jajek • 400 g kwaśnej śmietany • sól, pieprz do smaku • masło do wysmarowania tortownicy Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej • 1/2 szklanki joguru(...)Wyłożyć dno krążkami cukinii, po czym obłożyć boki. • Na dnie ułożyć osączone kulki mozzarelli, obrany i pokrojony w kostkę ziemniak oraz odciśniety szpinak. • Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. • Do tortownicy wlać masę jajeczną. • Na wierzchu położyć ozdobnie szparagi. • Piec w temperaturze 180 st.C przez
To co kochamzapiekankę pochodzi ze strony internetowej firmy Pudliszki. Składniki 300 g makaronu penne 200g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 200 g boczku 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 600 ml śmietany 30% 200 g żółtego starego sera sól pieprz Sposób Boczek pokrojony w paseczki podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do czasu(...)zmięknięcia. Dodajemy koncentrat, posiekany szpinak oraz roztarty czosnek. Po około 3 minutach dolewamy śmietanę oraz 150 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos, wrzucamy suchy makaron, dosypujemy 100 g startego sera i mieszamy, tak aby sos dokładnie otulił makaron. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy w piekarniku w 180 st. C. Po około 40 minutach (makaron
Kuchenne aromatyNawet mój Mąż, który za szpinakiem nie przepada ... dokładał sobie kilka razy. Bo to jest na prawdę dooobre! 👌 Składniki: 1 op. mrożonego szpinaku (400g) 1 pierś z kurczak 1 cebula 3 ząbki czosnku śmietana 18% sól pieprz ziołowy klarowane masło Dodatkowo: ugotowany makaron Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem ziołowym i odstawiamy(...)czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kawałki kurczaka i smażymy, aż mięso będzie miękkie. W osobnym naczyniu rozgrzewamy odrobinę klarowanego masła. Podsmażamy na nim nasz rozmrożony wcześniej szpinak, solimy, pieprzymy i podlewamy śmietaną. Jeśli lubimy mocno czosnkowe smaki możemy do sosu dodać jeszcze ząbek lub dwa czosnku przeciśniętego przez praskę. Do gotowego sosu przekładamy usmażone mięso. Podgrzewamy całość chwilę
Walijskie Pichcenieoleju 2 łyżki kaparów 1 duża cebula lub 3 cebule szalotki ½ szklanki białego, wytrawnego wina ½ szklanki mleka 1 szklanka gęstej śmietany 18% (ok. 300 g) 1/3 – 1/2 szklanki starego parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g świeżego szpinaku “baby” sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: świeża bagietka lub ugotowany makaron Krewetki oczyszczamy z pancerzy (ogonki można(...)minucie, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz kapary. Dusimy je przez kolejne 1-2 minuty. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę wymieszaną uprzednio z mlekiem. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy zioła prowansalskie. Wrzucamy umyty szpinak – po wymieszaniu powinien szybko stracić na objętości. Gdy tak się stanie,dodajemy od 1/3 do 1/2 szklanki startego parmezanu. Zagotowujemy. Próbujemy
Poezja smakujajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 450 g. mrożonego szpinaku Krem: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru mrożone jeżyny/maliny/borówki/jagody/pestki granatu/żurawina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całe jajka ubić z cukrem. Powoli, cienką strużką wlewać olej(...)dalej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Powoli dodawać do masy jajecznej i mieszać. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i rozdrobnić (nożem lub w malakserze). Dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę (lub blachę) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę (nie może być ciepła
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemamą bardzo :)) Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować(...)ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec
Pasja Smakumielona ostra papryka do smaku 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa masło do smażenia Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 250 ml mleka 3 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne(...)minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki. 2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut. 3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać
Kuchnia domowa Aniwegetariańskie danie. Do zapiekanki dodałam ser pleśniowy, aby danie zyskało wyrazistego smaku. Poniższa zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem pomidorowym. Składniki: 250 g świeżego szpinaku co najmniej 0,5 obranych ziemniaków 100 ml śmietany 30% (1/2 małego opakowania) 2 duże jajka starty żółty ser kawałek sera pleśniowego pieprz ostry czosnek granulowany sól oliwa z oliwek Ziemniaki(...)ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. W międzyczasie na patelnię wylać 1 łyżkę oleju i dodać świeży szpinak. Całość przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Chwilę smażyć. Szpinak musi się wyraźnie skurczyć. Jajka wymieszać ze śmietaną. Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinę oliwy z oliwek. Ułożyć ziemniaki pokrojone w plasterki. Delikatnie przyprawić je solą oraz pieprzem. Następnie dodać przesmażony szpinak. Całość posypać
Ugotowaćoraz najpyszniejszy. W czasie kiedy gotuje się makaron, zdążymy przygotować sos z śmietanowy ze szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 250 g makaronu 0,5 kg szpinaku (może być mrożony) podwójna pierś z kurczaka 500 ml śmietany 200 g sera 100 g serka topionego 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku olej do smażenia Makaron ze szpinakiem(...)tłuszcz, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć, należy jednak uważać aby się nie przypalił. Wrzucić kurczaka, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć aby się zrumienił. Dodać śmietanę i dusić około 5 minut. Dodać szpinak i dalej dusić, aż szpinak będzie miękki. Na koniec dodać sery oraz gałkę muszkatołową. Do gotowego sosu wyłożyć makaron, wymieszać delikatnie. Wyłożyć na talerze
Pani domowaprzygotowuję to bardzo klasycznie: podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce. Składniki: 500 g świ eżego szpinaku łyżka klarowanego masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany 200g szynki Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany czosnek, a następnie dodajemy umyty i obrany z twardszych ogonków szpinak. Podsmażamy(...)mieszając. W trakcie smażenia szpinak puszcza dużo wody, smażymy do momentu, kiedy woda odparuje. Na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pysznie komponuje się z jajkiem sadzonym lub jak u mnie z jajkiem w koszulce
Walijskie Pichceniekażdą pogodę! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna- 2/3 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * rozdrobniony szpinak – 150 g MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * kiwi – 5 szt * galaretka agrestowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka bijamy(...)oraz cukier. Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia i dodajemy drobniutko rozdrobniony szpinak – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C. Studzimy. MASA: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie miksujemy. Masę wykładamy
Ostra na Słodko