szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:29/100)

Ryba morska zapiekana pod szpinakową pierzynką. Przepis bez filozofii. 169

każdego coś miłego. Składniki (dla 2 osób): 2 filety ze świeżej morskiej ryby dowolnego gatunku o zwięzłym , niezbyt tłustym mięsie 3 - 4 kulki szpinaku liściastego mrożonego 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany 12-18% 1-2 łyżki masła 3-4 łyżki tartego sera żółtego sól, pieprz szczypta Vegety kilka plasterków cebuli Przygotowanie: Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym(...)liści świeżego szpinaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i startym drobno ząbkiem czosnku. Kiedy już jest miękki - ale nie rozgotowany dodajemy trzy łyżki śmietany. Zagotowujemy by odparować część płynu. Po ok 20 minutach pieczenia ryby wykładamy na nią szpinak i pieczemy kolejne 10 minut. Wystawiamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia do rozpuszczenia sera. Gotowe. Doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi

Kuchnia po mojemu
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 137

razem postawiłem na pierś z kurczaka oraz szpinak, które razem z makaronem tworzą pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Składniki Makaron pełnoziarnisty 2 garści szpinaku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 ostra papryczka (chilli lub pepperoni) 1 łyżka śmietany 30% Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Oliwa z oliwek Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy(...)każdej innej, którą lubimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Gdy będzie podsmażone dodajemy poszatkowaną ostrą paprykę oraz dwie garści umytego szpinaku. Całość podsmażamy jeszcze chwilę, dodajemy łyżkę śmietany i po około dwóch minutach możemy nakładać na makaron

Programista w kuchni
Tarta ze szpiakiem, grzybami i chorizo 137

zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Farsz: 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 150 g chorizo , 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone, 100 g śmietany 30%, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 1 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku, 2 ząbki czosnku posiekane, 2 łyżki(...)patelni, przełożyć na talerz.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu do czasu aż odparuje woda (5-10 minut), przestudzić. Jaja, śmietanę i ser kozi zmiksować. Dodać chorizo, szpinak, grzyby, parmezan i tymianek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut

SzczyptaSmaQ
Tort szpinakowy na 4 urodziny bloga! 137

łyżeczki proszku do pieczenia 400 g  śmietany 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego (do bitej śmietany) 1 łyżeczka cukru pudru  (do bitej śmietany) 2 śmietan-fixy 1 owoc mango Rozmrażamy szpinak i odsączmy dokładnie. Jajka miksujemy z cukrem. Wlewamy powoli olej, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy. Po połączeniu się masy dodajemy szpinak

Marder&Marder Manufacture
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 229

wody szczypta cukru 200g mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremki Nadzienie: 150g boczku 60g mrożonego szpinaku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 5 łyżek śmietany 30% 2 jajka 60g tartego sera koziego pomidorki koktajlowe sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię na którą wrzucamy pokrojony(...)boczek, podsmażamy, aż wytopi się tłuszczyk. Szalotkę i czosnek kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię z boczkiem. Po chwili dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy wszystko razem chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną i tartym serem, dodajemy usmażone składniki, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na chwilę. Resztę sypkich składników

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami 175

Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 45 dag szpinaku mrożonego 10 pieczarek 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 20 dag śmietany 18% olej sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa - do smaku makaron wstążki Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i razem(...)smażymy do zeszklenia.  Kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do cebuli. Gdy mięso będzie usmażone doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy mrożony szpinak. Podgrzewamy aż całkowicie się rozmrozi. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy  gałkę muszkatołową, solą i pieprzem. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, rumienimy na rozgrzanej patelni  i dodajemy do sosu

Qchnia po prostu
Lumaconi ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 192

mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i zapiekłam pod pierzynką z beszamelu. składniki: ok 300 g makaronu lumaconi ( ok 30 muszelek) 500 g świeżego szpinaku pieprz 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 150 g sera typu feta beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Szpinak drobno posiekać(...)patelni rozpuścić masło. Wrzucić szpinak i smażyć aż zmięknie i zmniejszy swoją objętośc. Nastepnie dodać śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić.Makaron lumaconi ugotowac al'dente. Osączyć i wystudzić. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Muszelki nadziać szpinakowym farszem i ułożyć w naczyniu. Przygotować

Monia miesza i gotuje
Muffinki makaronowe 152

natki pietruszki 2 łyżki kaparów 2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym (215 gr) 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30% (bez laktozy) 6 dkg żółtego sera (dowolny rodzaj) (bez laktozy) 1 łyżka oliwy z oliwek 5 dkg świeżego szpinaku szczytpa pieprzu 1/2 łyżeczka soli Dodatkowo: silikonowe foremki na muffinki. Bezglutenowe muffinki makaronowe Przygotowanie. Do garnka wlać wodę, dodać(...)miski. Na patelnię wylać oliwę. Dodać do niej przeciśnięty ząbek czosnku, kapary oraz odsączonego tuńczyka. Przesmażyć na małym ogniu przez dwie minuty. Po dwóch minutach dodać śmietanę, pół łyżeczki soli, pieprz i świeży szpinak. Smażyć kolejną minutę. Po makaronu przełożyć sos śmietanowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki i starty na tarce ser. Dokładnie wymieszać. Makaron przełożyć do silikonowych foremek na muffinki

mecooks
Bezglutenowe muffinki makaronowe 156

natki pietruszki 2 łyżki kaparów 2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym (215 gr) 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30% (bez laktozy) 6 dkg żółtego sera (dowolny rodzaj) (bez laktozy) 1 łyżka oliwy z oliwek 5 dkg świeżego szpinaku szczytpa pieprzu 1/2 łyżeczka soli Dodatkowo: silikonowe foremki na muffinki. Bezglutenowe muffinki makaronowe Przygotowanie. Do garnka wlać wodę, dodać(...)miski. Na patelnię wylać oliwę. Dodać do niej przeciśnięty ząbek czosnku, kapary oraz odsączonego tuńczyka. Przesmażyć na małym ogniu przez dwie minuty. Po dwóch minutach dodać śmietanę, pół łyżeczki soli, pieprz i świeży szpinak. Smażyć kolejną minutę. Po makaronu przełożyć sos śmietanowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki i starty na tarce ser. Dokładnie wymieszać. Makaron przełożyć do silikonowych foremek na muffinki

mecooks
Kurczak ze szpinakiem w sosie gorgonzola 135

brandy lub whisky 1 łyżka śmietanki kremówki ale może też być 18%   Szpinak:   1 łyżka masła   2 ząbki czosnku   100 g szpinaku świeżego lub mrożonego   1 łyżeczka gęstej śmietany Dodatkowo :  100 g  ryżu, ugotowanego 1/4 szklanki orzechów włoskich Przygotowanie Świerzy szpinak opłukać pod zimną wodą i dokładnie osuszyć. Mrożony szpinak rozmrozić na sitku

Kubki smaku
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 221

francuskie jest to idealny przepis na smaczny i zdrowy obiadek. Składniki 350-400 g łososia bez skóry (lub dwa kawałki po 150-200 g) opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki śmietany 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku sok z cytryny do smaku 1 jajko Zaczynamy od szpinaku bo musi nam wystygnąć. Na rozgrzaną patelnię(...)ogniu żeby szpinak jak najszybciej połączył się z cebulą. Zdejmujemy pokrywkę i wszystko razem smażymy na średnik ogniu żeby cała woda nam odparowała (to ważne bo im lepiej woda odparuje tym ciasto francuskie na spodzie będzie bardziej chrupkie a nie gumowe). Na koniec doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany i jeszcze

Piekielna Kuchnia Pati
Penne pełnoziarniste z pesto szpinakowym 193

przepisu. Życzymy smacznego i szybkiego przygotowania makaronu ze szpinakiem i serem. PRZYGOTUJ  (2 porcje) : - 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego np.penne - 150 g szpinaku np mrożonego - 1 kulka mozzarelli - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki masła - 2 łyżki śmietany 18% - ser żółty ( do posypania) - sól,pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj(...)dente i osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż szpinak. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól do smaku. Smaży aż szpinak będzie wystarczająco miękki. Następnie to masy szpinakowej dodaj śmietanę i wszystko razem wymieszaj. Mozzarellę pokrój w kostkę i przełóż do pesto. Makaron odcedź i nałóż na talerz oraz polej szpinakowym pesto. Całość posyp żółtym serem

Fit & Healthy Life
Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym 151

stracą kolor. Garnek zdjąć z ognia, wcisnąć sok z cytryny.  Zupę szpinakową dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę natychmiast podawać udekorowaną niewielką ilością śmietany lub jogurtu oraz listkami szpinaku. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem 278

porcję energii, to ta propozycja jest dla Was:) 2 h 4 porcje składniki: 2 piersi z kurczaka 250 g makaron 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 18% 1 opakowanie mrożonego szpinaku puszka pomidorów (400 g) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 40 g parmezanu natka pietruszki sól, pieprz, bazylia wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni

Ania i Marcin gotują
Zupa szpinakowa 161

niej sprawdził. Zachęcam do ugotowania tej prostej potrawy :) Składniki : 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku 1 litr rosołu  szpinak- 750 g, wystarczy 3/4 opakowania "Szpinak 1000 Listków" Bonduelle olej do smażenia ewentualnie śmietana i cytryna Jeśli nie mamy gotowego rosołu, ugotujmy sami wywar do którego wrzucimy listek laurowy, pieprz ziarnisty, sól i odrobinę vegety (jeśli używacie) do smaku. Przygotowanie(...)ugotowaniu doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, ja dodałam odrobinę soku z cytryny Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Zupę szpinakową możemy serwować z makaronem, jajkiem lub groszkiem ptysiowym. Mam nadzieję, że moja propozycja jest atrakcyjna dla wielbicieli szpinaku, a co ważne łatwa do przyrządzenia. Smacznego ! Zupę można zrobić oczywiście z połowy porcji. Kto lubi zupę-krem to wystarczy ją zmiksować

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania