szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:22/100)

Kurczak na szpinaku 191

SKŁADNIKI: pierś kurczaka świeży szpinak świeże pomidory lub z puszki dymka lub cebula czosnek śmietana ( dla łasuchów) lub jogurt (dla tych(...)oregano sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso z piersi kurczaka podsmażamy na patelni z dymką i przyprawami (sól, pieprz, oregano). Na drugiej patelni podsmażamy czosnek i dokładamy pomidory. Dolewamy śmietany lub jogurtu. Dokładamy świeży szpinak Wszystko chwilę smażymy. Szpinak wykładamy na talerz, a na nim kurczaka

kulinarnyJa
Filet z kurczaka z pesto z rukoli i prażoną dynią a do tego farfale ze szpinakiem 134

makaron omnomnom filety z kurczaka pesto z rukoli  łuskana dynia sól pieprz ziołowy makaron farfale (omnomnom) 300 g szpinaku lub buraka naciowego pół cebulki 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany 18% Filet z kurczaka przekroić i rozklepać trochę lub jeśli jest mały rozklepać w całości. Posypać solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą(...)suchej patelni, aż będą posdkakiwać. W garnku rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić cebulę i czosnek, dodać rozmrożony szpinak, doprawić oliwą i octem winnym, zagotować. po ok 5 min szpinak zmiksować blenderem i dodać śmietanę. Ponownie zagotować. Makaron omnomnom wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać tłuszcz kłaść filety i smażyć na rumiany kolor, po przewróceniu na wierzch

Gotowanie jest łatwe
Grillowana pierś z kurczaka ze szpinakiem 143

się już doczekać) ,jak i na patelni do grillowania. Składniki 4 filety z kurczaka (każdy po około 200 g) 200 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 4 kawałki żółtego sera (5x2 cm) 2 ząbki czosnku odrobina gęstej śmietany (do zabielenia) oliwa z oliwek sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Filety płuczemy ,wycinamy błony. Nożem do mięsa nacinamy filety wzdłuż (nie rozcinamy całej. Nacieramy solą i oliwą z oliwek. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklimy cebulę ,wrzucamy szpinak i chwilę podsmażamy. Zabielamy śmietaną ,dodajemy czosnek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem ,nadziewamy sakiewki z kurczaka ,wkładamy żółty ser. Grillujemy na rumiano z obu stron (tak aby filet

R'n'G Kitchen
Makaron ze szpinakiem 138

ulubiony makaron właśnie ze szpinakiem. TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM  i  PESTKAMI SŁONECZNIKA Składniki: (1 duża porcja)  makaron tagliatelle 2 spore garści świeżego szpinaku typu baby 70 g sera lazur 4 - 5 łyżek śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pestek słonecznika sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia (2-3 łyżki) odrobina parmezanu do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)części). Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę na rozgrzana oliwę i podsmażamy chwilkę. Następnie na patelnię dodajemy szpinak, smażymy od czasu do czasu mieszając. Kiedy listki szpinaku będą miękkie dodajemy na patelnię śmietanę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, posypujemy

Bon appetit mon amie
Zielona pokusa 189

Ciasto wzorowane na wiśniowej chmurce , jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam(...)wrzącej wody. Odstawić do stężenia. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak umyć, zmiksować z tężejącą galaretką, dodać jabłka. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 450 ml schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić z mascarpone na sztywno, pod koniec dodać cukier puder

Domowa cukiernia Ewy
Gołąbki w liściach botwinki 179

tych "standardowych", więc jak zawsze pokombinowałam Gołąbki w liściach botwinki w różowym sosie SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki (takie z dużymi liśćmi) 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka szpinak mrożony 1 marchewka śmietana 18% ser feta sól, pieprz, czosnek   Na początek trzeba zająć się farszem. Ryż ugotować al dente. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć na oleju(...)dodać 8 kostek mrożonego szpinaku. Po 5 minutach dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawić solą pieprzem i jednym ząbkiem czosnku. Dusić jeszcze ok 5 minut. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Opłukać botwinkę a następnie odciąć liście, łodygi pozostawić na sos. Jeszcze raz dobrze oczyścić liście. Sparzyć by zmiękły.  Ułożyć farsz na wierzchnią część liścia przy węższej stronie, zwijać

MarciochaKucharzy
Kruche Marchewki 333

białko do posmarowania wierzchu marchewek 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżki gęstej śmietany 18% pieprz ziołowy, papryka słodka, curry Farsz: 100-150g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 1/2 połówki piersi z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła  2 ząbki czosnku masło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowany przyprawa do kurczaka(...)drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy chwilę, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec dodajemy śmietanę i smażymy, aż masa trochę zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek. Jak już pisałam wcześniej, marchewki można

Czerwona Porzeczka
Orkiszowe mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą 165

piknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto(...)nakłuć widelcem aby nie wyrosło. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Szparagi ugotować. W misce wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz. Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone ze szpinakiem. 281

się udało. Dziś przemyciłam trochę szpinaku w kotletach mielonych :) Wszyscy się zajadali :) Zapraszam!  Kotlety mielone ze szpinakiem. Składniki: 500g mięsa mielonego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka  2 garści mrożonego szpinaku  natka pietruszki (mała garść) majeranek, czosnek granulowany sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie produkty razem dokładnie wymieszać.  Smażyć na rozgrzanym oleju, aż z dwóch stron nabiorą koloru

Tagebuch po polsku
Szpinak z mandarynką i truskawkową nutką 100

Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula sok z połowy małej mandarynki sól, pieprz ząbek czosnku żółtko łyżka śmietany Sos: kilka truskawek pół łyżeczki miodu łyżeczka oleju łyżeczka octu z winogron  Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Doprawić(...)solą i pieprzem, dodać szpinak. Kiedy się rozmrozi dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec skropić sokiem z mandarynki, w razie potrzeby doprawić do smaku. Zabielić śmietaną. Zdjąć z ognia i wmieszać w szpinak żółtko. Zmiksować na gładką masę. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Szpinak podać z odrobiną sosu, ziemniakami z natką pietruszki i sadzonym jajkiem............. Smacznego

Gaździnka warzy
Krucha tarta z wędzonym łososiem i szpinakiem baby 323

mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka soli 2 żółtka 1 - 2 łyżki bardzo zimnej wody Nadzienie: 100 g wędzonego łososia 100 g szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych 3 jajka 150 ml śmietany 30% sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód pod tartę(...)spód tarty do wystygnięcia. Nadzienie: 1. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy posiekany koperek, gałkę muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub mikserem. 2. Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz liście szpinaku. Mieszamy wszystkie składniki. 3. Przelewamy nadzienie na upieczony spód

W kuchni Katie
Sakiewki ze szpinakiem 214

Składniki: ciasto: 250 gram mąki  tortowej 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli kila łyżek oleju nadzienie: 250-300 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 50 ml kwaśnej śmietany  sól, pieprz Wykonanie: Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy wodę i  wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je  na 30 minut, aby nabrało elastyczności. Przygotowujemy farsz- szpinak rozmrażamy

Czerwona Porzeczka
Łosoś i szpinak razem w pakiecie, czyli pakieciki z ciasta francuskiego na romantyczną kolację lub domową imprezę 311

rybę i niewiele czasu do przyjścia gości... Pakieciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego opakowanie mrożonego szpinaku ser typu feta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży(...)około 200-250 g cytryna Przygotowanie: 1. Obieramy cebulę i czosnek. Drobniutko kroimy. Podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy opakowanie szpinaku.    2. Gdy szpinak już się roztopi, dodajemy łyżkę śmietany i pokrojony w kostkę ser typu feta (jest wystarczająco słony, dlatego nie solę już farszu). Doprawiamy do smaku pieprzem. 3. Z fileta z łososia zrywamy skórę (wystarczy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierś z indyka pod szpinakiem 179

atutem tego dania są jeszcze chrupiące plastry bekonu, więc radzę z nich nie rezygnować. pierś z indyka 250 g liści szpinaku 1duża cebula 2-3 ząbki czosnku 125 g serka philadelphia 200 g sera cheddar 3 łyżki kwaśnej śmietany plastry boczku parzonego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Doprawiamy solą i pieprzem. Liście szpinaku myjemy(...)tłuszczu podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak, i co jakiś czas mieszając, podsmażamy go. Do miseczki ścieramy ser cheddar, dodajemy śmietanę oraz serek philadelphia, wszystko mieszamy ze sobą. Dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Porcje mięsa smażymy na rozgrzanej patelni, po czym przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na każdą porcję wykładamy

Smaki Na Talerzu
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 189

szpinak i dusić do momentu, aż płyn odparuje, a liście zwiędną. Dodać sól, pieprz, 3 sprasowane ząbki czosnku i smażyć dosłownie minutkę. Smacznego! :) * można dodać 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego, wtedy szpinak będzie miał łagodniejszy i śmietankowy smak

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania