szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:32/100)

bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 174

mąki 1 jajko 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody 50 g masła łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego łyżka masła 2 ząbki czosnku 50 g serka topionego bez dodatków łyżka gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo: 125 g mozzarelli 1 jajko Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki. Dodać(...)jajko, masło, cukier i sól. Wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, serek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta oprószonymi rękami odrywać kawałki, nadziewać farszem i zlepiać formując niewielkie bułeczki. Układać je na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Leśny mech 12222

śmietany musi być dobrze wystudzona, a na czas ubijania śmietany warto ją wstawić do lodówki, by miała temperaturę zbliżoną do śmietany i mascarpone (jednak nie może stężeć!), dzięki czemu dobrze się z nimi połączy. Składniki: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g mąki krupczatki 4 jajka 300 g cukru 300 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu(...)waniliowego 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1 galaretka – najlepiej o smaku owoców leśnych, lub „czerwonych owoców” 1 łyżka soku z cytryny ziarenka z 1 owocu granatu Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej. Dodajemy również ekstrakt waniliowy

Trzeci talerz
Penne z kurczakiem i szpinakiem w kremowym sosie 366

mój brat, który miał na początku lekkie opory zjadł dokładkę. Tak, więc najpierw spróbujcie! Składniki na 3 porcje: 300g makaronu penne 20 dag szpinaku (świeży) 2 ząbki czosnku Pół piersi z kurczaka (26 dag) Mały pojemniczek śmietany (200g) - u mnie 18% Pół kostki serka topionego (50g) - u mnie gouda 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Posolić i popieprzyć. Następnie dodać posiekany czosnek. Zeszklić. Teraz należy dodać drobno pokrojony szpinak. Chwilę smażyć – znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać śmietanę i chwilę dusić. Na koniec dodać serek topiony – poczekać aż się roztopi. Ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku. Do sosu dodać ugotowany makaron

Fabryka pomysłów
Kruche ciasto na słono 176

Twój własny przepis. Składniki ciasto:  2 szklanki mąki  pół zimnej margaryny  1 duże żółtko  szczypta soli  1 duża łyżka śmietany  szczypta gałki muszkatołowej  Składniki nadzienia :  1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g)  270 g feta  250 g suszonych pomidorów  2 ząbki czosnku  łyżka masła  garść waszego ulubionego(...)jajko od szczęśliwej kury  2 duże łyżki śmietany 18% 2 garści pestek dyni Sposób wykonania : Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę dokładnie nasmarować masłem..Po upływie czasu  spód i boki dokładnie wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni Szpinak przełożyć do garnka i pod przykryciem odmrozić. Po odparowaniu wody

pieprzny smaczek
Zupa krem ze szpinakiem 171

zupka moja propozycja na obiad Składniki - 4 ziemniaki - biała część poru - 1 mała pietruszka - kawałek selera - 1 łyżka masła - mały kubek jogurtu greckiego+2 łyżki śmietany - groszek ptysiowy - sól - biały pieprz - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku - 1 łyżka masła Sposób przygotowania 1. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dodać pokrojony por chwilkę podsmażyć  Dodać ziemniaki seler i pietruszkę pokrojone(...)garnka zalać ok 2,5 litra wody  gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną  zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem 4. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć szpinak dodać sól pieprz zupę  nalać do miseczek do każdej porcji dodać podsmażony szpinak i groszek ptysiowy

W królestwie smaków Beaty
Krem szpinakowo jarmużowy 135

migdałami. 100 g jarmużu 100 g szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki śmietany ukwaszonej 2 łyżki migdałów prażonych olej rzepakowy Szpinak i jarmuż płuczę i osączam z wody. Cebule kroję drobno, przesmażam na patelni razem z czosnkiem pokrojonym. Dodaję ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, liść laurowy(...)ziemniaki będą aldente. Garść jarmużu zostawiam do zrobienia chipsów. Wrzucam jarmuż i szpinak i dalej gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami

wesoła kuchnia
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 411

białego, wytrawnego wina 50 g sera pleśniowego (np . Rokpol) 200 g śmietany 30% szczypta suszonego oregano sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Faszerowana pierś z kurczaka: 1. Filety z kurczaka płuczemy, a następnie od szerszej strony robimy głębokie nacięcie, aby powstała kieszonka. 2. Szpinak rozmrażamy, przekładamy do kielicha blendera, dodajemy do niego pokrojony na mniejsze kawałki boczek, serek(...)serowy: 1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina. 2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3. Gdy ser się rozpuści dolewamy śmietany. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe piersi z kurczaka kroimy w plastry o grubości około

W kuchni Katie
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55866

minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki :) Dokładny sposób przygotowania  TUTAJ A pokrótce: Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku pół kostki sera typu feta 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie : Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać szpinak. Gdy się roztopi. dodać

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 161

kremowym żółtkiem tworząc na talerzu coś, czego trzeba spróbować przynajmniej raz w życiu. Składniki: ciasto: – 250g mąki – 200ml śmietany 18% – sól – szczypta curry farsz: – 250 g ricotty – 200-300 g szpinaku (jeśli jest sezon to świeży, poza sezonem można także znaleźć pakowany świeży szpinak baby) – 1 żółtko na każdego pieroga – opcjonalnie: garść(...)palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty parmezan wg uznania Wykonanie: Z mąki i śmietany zagnieść ciasto doprawiając solą i curry. Ciasto powinno mieć miękką ale zwartą konsystencję, żeby można je rozwałkować. Szpinak wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty – odcedzić. Zmiksować z ricottą i wymoczonymi grzybami (jeśli używacie), doprawić solą

Pociąg Do Kuchni
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 113

naleśnikowej patelni.   Farsz: świeży szpinak (1 opakowanie) ser feta (2/3 kostki) pół dużej kulki mozarella pieprz 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 2 rozmiażdżone ząbki czosnku Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję umyty świeży szpinak. Chwilę duszę. Dodaję fetę, czosnek i mozarellę. Duszę by składniki się połączyły, dodaję świeżo zmielony pieprz do smaku. Pod koniec dodaję 1 łyżkę śmietany

MojaQchnia.pl
rolada drobiowa ze szpinakiem i boczkiem 630

rolada, którą można podzielić na około 12 porcji.  Składniki:  2 duże podwójne piersi z kurczaka 8-9 długich plastrów boczku 400 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz 3 łyżki oleju łyżka słodkiej papryki łyżka masła majeranek Mięso pokroić na płaty i lekko rozbić tak, żeby się nie potargało. Olej wymieszać(...)przyprawami i solą, natrzeć kawałki mięsa. Ułożyć je na folii spożywczej formując prostokąt. Szpinak podgrzewać w rondelku aż woda odparuje, następnie dodać masło i podsmażyć. Posolić, dodać czosnek i pieprz, na końcu śmietanę. Przestudzić. Wyłożyć na mięso i rozsmarować. Całość zwinąć w roladę. Wierzch obłożyć boczkiem i posmarować olejem z przyprawami. Posypać majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską 143

patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę szynkę. Chwile podsmażamy i dorzucamy szpinak. Smażymy przez jakieś 4 minuty aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego Artykuł Makaron

PatiGotuje
Makaron ze szpinakiem 172

sprawdza się rewelacyjnie! opakowanie szpinaku mrożonego ( brykiety ) 2 ząbki czosnku średnia cebula makaron literki sól i pieprz gałka muszkatołowa 3 łyżki śmietany Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni. Dodać szpinak ( bez rozmrażania ) i troszkę wody, dusić do odparowania płynu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodajemy śmietanę i odparowujemy

Atlas Smaków
35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą 130

ciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę(...)patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę.  Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania