dekorowania przydał się gotowy lukier i dekoracje cukrowe oraz opłatkowe Dr. Oetker. Dzięki nim ozdabianie ciasteczek było szybkie a efekt kolorowy. Zobacz jak z innymi blogerami bawiliśmy się na świątecznych warsztatach kulinarnych ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDługo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona śniegiem, z mnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na zielony sernik: 1 kg twarogu z wiaderka 6 jajek
My Culinary Artinternecie jest mnóstwo przepisów na piernik, ten wykonuję od dobrych paru lat i nam smakuje, jest mięciutki, delikatny, jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest idealny do świątecznej herbaty ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 3 jajka szklanka cukru słoik powideł śliwkowych około 250 g 2-3 łyżki miodu 3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia
upichcicniż te, z których do tej pory korzystałam. Cytryna nadaje śledziom świeżość, a chili ostrość. Takie śledzie w słoiczku prezentują się pięknie i nadają się na drobny prezent świąteczny. Wystarczy nakrętkę okryć kolorową serwetką i przewiązać wstążeczką. Idąc w odwiedziny podczas świąt możemy wręczyć pani domu. Na pewno każdy będzie zadowolony z takiego upominku
Codzienna kuchnia niecodziennazimno i brak słońca. Chcę już lata! Chcę świeżych warzyw, owoców i kwiatów! Mam dość zimy. Nie pamiętam, żeby tak długo trzymała. Przed świętami nie zarzuciłam Was przepisami typowo świątecznymi. Zagapiłam się chyba, a potem już było zbyt blisko świąt i z kolei zabrakło czasu. Obiecuję to nadrobić za rok :) a dzisiaj zapraszam na sałatkę z boczkiem i jajkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaKiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i taka...świąteczna. Trudno było ją kupić, w zasadzie chyba nierealne było dostać w sklepie :) Jakoś jednak mama zdobywała kaczki i wtedy wiedzieliśmy, że będzie uczta. Dzisiaj kupić kaczkę jest łatwo. Czasem pojawia
Codzienna kuchnia niecodziennaPamiętacie mocno czekoladowe babeczki ? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości ;) Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta Bożego Narodzenia to czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje
Codzienna kuchnia niecodziennaświąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku przez francuskiego kucharza Marie-Antoine Carême na cześć rosyjskiego dyplomaty i dowódcy wojsk Pawła Aleksandrowicza Stroganowa. Przyjęła się jednak (błędna) nazwa tej potrawy: strogonow , pod którą występuje ona od dawna
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisami ;) Musiałam zatem poszukać innego, sprawdzonego przepisu. I znalazłam dwa, które spodobały mi się, jednym z nich jest przepis znaleziony na blogu smaczna pyza . Świąteczne paszteciki z mięsem powstały własnie z tego przepisu :) Farsz: ok. pół kg ugotowanego mięsa (wykorzystałam to, na którym gotowałam barszcz) 1 średnia cebula , 2 średnie ząbki czosnku
Codzienna kuchnia niecodziennaprzecedźcie go przez gęste sitko lub papierowy filtr do kawy. Do herbaty lub kawy zamiast cukru - polecam :) Można też polać nim naleśniki lub placuszki na słodko. Świąteczny zapach i nastrój gwarantowany :) Życzę Wam pachnących przygotowań do świąt
Codzienna kuchnia niecodziennajednak pobawić się z nimi, bo efekty są piękne i apetyczne :) Będzie to też wspaniały drobiazg, jaki można ciekawie zapakować i wręczyć komuś w prezencie podczas świątecznej wizyty. Szukałam przepisu na ule i byłam zaskoczona, że tak mało ich jest. Przygotowałam zatem swoją własną wersję. Proponowane w przepisach surowe białko zastąpiłam żółtkiem utartym
Codzienna kuchnia niecodziennakucharskiej Jadwigi Kłossowskiej "Smacznego" i według tego przepisu zrobiłam majonez. Został wypróbowany przez Rodzinę i łaskawie zaakceptowany: "wystarczająco smaczny, można taki zajadać w sałatkach i z jajami " :) Uff... Do świątecznych sałatek będzie akurat. Składniki : 1 żółtko, skorupkę jajka dobrze myjemy i parzymy wrzątkiem płaska łyżeczka musztardy, u mnie sarepska 3/4 szklanki oleju, u mnie rzepakowy rafinowany (szklanka
Proste PotrawyKochanie dzisiaj Mikołajki, kto z was dostał prezent? Ja mam dla Was domek Baby Jagi. I oficjalnie rozpoczynam otwarcie sezonu przygotowań świątecznych. Domek Baby Jagi trzeba chociaż raz w życiu zrobić dla swoich dzieci, to świetna zabawa, która łączy pokolenia. Jest trochę czasochłonny ale efekt końcowy wybacza mu wszystko. A co najważniejsze jest świetnym prezentem :) Składniki
Niezły MłynekSkładniki na drożdżowy świąteczny wieniec: 1 jajko 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 15 g cukru waniliowego 2 szklanki mąki 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki mleka szczypta soli Składniki na nadzienie: 100 g suszonych śliwek 100 g suszonych moreli 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1 duże jabłko PRZYGOTOWANIE: 90 MIN WYRASTANIE: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
My Culinary Art