Śledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette. Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki
Czerwień i błękitwiadomo na jakie się skusić. Ja preferuję w sosie pomidorowym :) Chociaż jestem jedynym amatorem śledzików w mojej rodzinie i niestety cała rodzinka patrzy na nie krzywo, to na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Te w słodkiej zalewie z rodzynkami wyjątkowo smakują nawet wybrednemu podniebieniu mojego męża. Składniki: 60 dag filetów śledziowych solonych 35 dag cebuli 1,5 szklanki oleju
Delicious Titbitsteż efekt końcowy. Jemy niby pieczony drób, ale w akompaniamencie pomarańczy połączonych z nutą różnych przypraw i ziół. Myślę, że ten przepis może się Wam przydać jako propozycja na świąteczny obiad, lekko odbiegająca od tradycji. Lubię zaskakiwać i w te dni staram się, aby oprócz dobrze znanych mi potraw, były też te nowe. To świetny czas na eksperymenty :) Składniki
Fabryka pomysłówmoże jak z żurnala , ale cieszą oko i co najważniejsze podniebienie też . Pierniczki upiekłam z przepisu ( z małą modyfikacja ) znalezionego w starej gazetce z 2003 roku "Ciasta świąteczne " Co roku testuję co raz to nowe przepisy na pierniki i ten jak na razie jest w czołówce , bo nie dość ,że szybko się robią i nie trzeba czekać aż ciasto
Malinowa KawiarenkaRewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa
Słodka StronaPrzepyszne, miękkie i rozpływające się w ustach pierniczki polane aromatyczną czekoladą to propozycja, która ucieszy niejednego łakomczucha. Są to pierniczki, które z pewnością warto dodać do listy świątecznych łakoci. Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (a'la Pierniczki Alpejskie) - Składniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku
Słodka StronaSmaczne, puchate w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki, które idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu.... Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki: Pierniczki: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru
Słodka Stronaczyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny... Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Składniki: 150 g miodu 100 g masła
Słodka Stronakrótko trwają. Ale zawsze to coś :). Kilak chwil na zadumę, ale taką optymistyczną, popychającą do przodu i podpowiadająca, że będzie dobrze. U mnie na blogu mało świąteczny wypiek, ale upieczony, gdyż rodzinka mnie prosiła, więc o to przed wami cudowna babeczka. Smaczna i mięciutka. Do kawy i herbatki :). Składniki: 3/4 opakowania masła roślinnego (ok. 200g) 3 jajka 3/4 szklanki cukru
Moje pyszne gotowanieposypywano kolorowym makiem. Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą świątecznego stołu. " Wysokie na łokcie, walcowatego kształtu (...) szafranowe, przybrane w białe czepce z lukru, różnobarwnego maku i konfitur domowych " Tak pisał o nich Z. Gloger. Pieczenie wielkanocnej baby zaczynało się
Moje pyszne gotowaniedzisiaj przed wami szybkie ciasteczka z pysznie j abłkowo -pomarańczowym nadzieniem. Jak dla mnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo smaczne :) Składniki: szklanka mąki łyżka z górką masła 5 łyżeczek miodu jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: jabłko pomarańcza Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą
Moje pyszne gotowaniemoich ulubionych, ale były smaczne. Ja osobiście uwielbiam te z twarogiem, które będą następne w kolejce, ale pewnie dopiero po świętach. Od piątku zabieram się w końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry). Składniki: (na ok.10 sztuk) Ciasto: 3 szklanki mąki
Moje pyszne gotowanieDzisiaj mój początek zamieszczania świątecznych przepisów. Oj masę mam roboty, ale to nic. Uwielbiam krzątaniny w kuchni. Pieczenie mnie uspokaja. Tak więc dzisiaj zaczynam od małego co nieco, na słodki poczęstunek w święta. Super cukiereczki na choinkę. Składniki: (na ok. 17 sztuk) 125 g czekolady deserowej grudka masła 4 łyżki rumu 100 g pokruszonych herbatników 17 suszonych śliwek tabliczka mlecznej
Moje pyszne gotowaniebyć równej wielkości), i kładź na blachę. Piecz 20 min. Po czym ostudź. Smacznego :) *pierniczki można obsypać cukrem pudrem *najlepiej przechowywać w blaszanych pojemniczkach Oprócz pieczenia tworzyła świąteczny stroiczek i bukiecik :) Zakupiłam pęczek jemioły, a reszta znalazła się w domciu
Moje pyszne gotowanieRurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej smakowały mi na drugi dzień. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 50 g miękkiego smalcu 50 g margaryny łyżeczka sody 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka cynamonu 2 łyżki jogurtu greckiego Krem
Moje pyszne gotowanie