świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:406/611)

Sałatka śledziowa z jabłkiem! 229

Kolejna propozycja na świąteczny stół ;-) PRZEPIS KLIK

SMYKWKUCHNI
Wielkanocne babeczki 158

Wielkanoc już tuż tuż, więc przyszedł i czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym dodatkiem do koszyczka. Puszyste, wilgotne i mocno cytrynowe, takie są właśnie te babeczki. Na ich wykonanie wystarczy 30 minut, a później tylko udekorować po swojemu i gotowe!  Składniki (na 12 sztuk mini-babeczek

Food Square
Dulces de Semana Santa 155

cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka z ciecierzycy ( potaje de garbanzos ), ryż na mleku ( arroz con leche ) i Monas de Pascua , będące bardzo istotnym świątecznym wypiekiem z ciasta drożdżowego, przyozdabianego pisankami, czekoladą i kolorowymi dekoracjami z cukru. Monas przybierają najrozmaitsze kształty - od wieńców, po baranki, a każdy region posiada własne tradycje ich przygotowywania i ozdabiania

Food Square
Piernik staropolski - część 1, ciasto 195

ostatni dzwonek, by nastawić nasze ciasto na staropolski piernik. Chyba już wiecie o tym, że musi on swoje odstać, by ciasto dojrzało i można było upiec z niego najlepszy świąteczny wypiek świata. Puchaty, delikatny, wprost rozpływający się w ustach. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę

Food Square
Zimowy sernik z żurawiną 163

Idzie zima! Śniegu za oknem wprawdzie jeszcze nie widać, choć wydaje mi się, że pozostaje to kwestią czasu. Ale w mojej kuchni już panuje zimowo-świąteczna atmosfera, co chyba widać po lekko oszronionych śniegiem żurawinach. :). Dzisiejszy przepis to jeden z najlepszych serników, jakie dotychczas wypróbowałem. Wspaniały spód ze słynnych ciastek oreo, delikatna i kremowa, bo pieczona w kąpieli wodnej, masa

Food Square
Grzybki faszerowane grzybkami 127

temp. 180 st. C.     Gotowe.    Możemy je wykorzystać na wigilijnym stole-zastą pią nam popularne paszteciki podawane do czerwonego barszczu a dodatkowo będą ozdobą świątecznego stołu.                                               Smacznego

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 152

minut.     Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia. Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki. Kroimy w plastry i delektujemy się smakiem. Doskonale nadają się na świąteczny stół. Smacznego

Maminek kulinarny
Sernik tradycyjny 202

Święta bez sernika? - to wykluczone! Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja.    Składniki: -1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy ) -1 szklanka cukru -4 jajka -5 dkg margaryny lub masła -aromat śmietankowy -2 łyżki maki ziemniaczanej -dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboru Na ciasto

Maminek kulinarny
Ciasteczka miodowe 157

Ciasteczka nadają się do dłuższego przechowywania, pod warunkiem,  że nie zostaną wcześniej zjedzone. Stanowią tez ciekawą dekorację stołu świątecznego.     Składniki: -45 dkg mąki -15 dkg cukru pudru -2 łyżki miodu -15 dkg masła -2 jajka -aromat -można dodać przyprawy korzenne    Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masło i zagniatamy ciasto

Maminek kulinarny
Szpajza i trzy znaki smaku 113

wpływami niemieckimi, co zauważyć można w nazewnictwie potraw w obu regionach. Wśród deserów popularny był właśnie krem jajeczny, który na stałe zagościł w tradycji kuchni kaszubskiej i śląskiej. Przygotowywanie świątecznych deserów było kiedyś tradycją każdego domu i niezbędnym elementem rodzinnych spotkań. Szpajza pojawiała się na stole w czasie świąt, wesel, chrzcin, a także przy okazji uroczystego niedzielnego obiadu. Przepisy

Smakowity Blog Kulinarny
Jak suszyć owoce? Suszone plastry pomarańczy 1447

pomarańcze, pokrojone na plastry, suszę na kaloryferze. Zachęcam Was do przygotowania dekoracji z użyciem plastrów pomarańczy nie tylko świetnie prezentują się na choince, ale także jako dekoracja prezentu świątecznego. Składniki: pomarańcze dodatkowo pergamin Saga 33x27 cm Przygotowanie: Pomarańcze kroimy na plastry, układamy na pergaminie, a następnie na wyczyszczonym kaloryferze. Suszymy kilka

Moja smaczna kuchnia
Sernik pomarańczowy 194

Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je  odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać. Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć

Kulinarne przygody Gatity
Babka piernikowa z rodzynkami 210

świąt zostało trzy tygodnie u mnie jeszcze nie czas na wielkie odliczanie ale zapachy świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się z świętami. A wy macie swoje ulubione zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górników

ciastkarnia na kruchym spodzie
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 96

Święta tuż za rogiem, warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowa Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 marchwie 1 por biała część 1 cebula 1 pietruszka 2 garście suszonych grzybów 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazanki Wykonanie: Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę

Z Majeczką w kuchni
Sernik z żurawiną. Idealny 301

zaopatrzyła mnie Mamunia, piję okrutnie kwaśne roztwory, i mam nadzieję, że mi to pomoże. I to szybko, bo przedświątecznych planów mamy sporo, a czasu niewiele. Kolejne przepisy na różne świąteczne ciasteczka i pierniczki czekają w kolejce, wypadałoby przetestować też jakieś ciacha, bo przecież nie tylko ciasteczkami człowiek żyje. O lepieniu pierogów nawet nie wspomnę, bo do tego potrzeba mnóstwo cierpliwości

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania