Przepyszny, aromatyczny torcik Bożonarodzeniowy o bardzo świątecznym smaku. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami ciasta tworząc piernikowy tort idealny na święta Bożego Narodzenia. Tort Piernikowy - Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Masa: 2 szklanki
Słodka StronaKawa idealna na święta czy na zimowy czas. Myślę, że posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za marcepanem. Dodatek przypraw korzennych tylko wzmacnia świąteczny klimat. Przygotujcie koniecznie. Przepis podejrzałam na blogu I love latte i odrobinę go zmodyfikowałam. Składniki: 250 ml mleka 50 ml świeżo zaparzonej kawy 50 g pasty marcepanowej (tej) płatki migdałowe przyprawa korzenna
Sto kolorów kuchniBoże Narodzenie bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cmKruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru
Z miłości do słodkościmakowej w wypiekach, tym bardziej że te gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksprawca mojego kolejnego wykwintnego deseru. Dzięki MerciChef! i konkursowi ( Biorę w nim udział i zachęcam również Was!) , który właśnie trwa, postanowiłam przygotować coś niepowtarzalnego i tylko mojego, oczywiście ze świątecznym akcentem. ;) Tak właśnie narodził się pomysł na delikatną i słodko-słoną kompozycję smaków . Panna cotta z dodatkiem gałki muszkatołowej, w otoczeniu prażonych bakalii, skąpanych w miodowej zalewie i pudrem
Sajkofanka smakugalaretkowo - śmietanowym. W mojej wersji ciasta do nadzienia użyłam bitej śmietany, galaretki i dla podkręcenia smaku kwaskowatych wiśni. Rolada pięknie się prezentuje więc z powodzeniem może zawitać na świątecznym stole :) Składniki: 6 jajek 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i chwilę miksować. Dosypać proszek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZapraszam do zrobienia samemu świątecznego alkoholu.To likier kawowy, mam nadzieję, że będzie smaczny.Roboty przy nim niewiele, a i składniki nie wyszukane.Będzie czym zaskoczyć gości :)Składniki :3 litry dobrego czerwonego wina1 butelka rumu750 g brązowego kandyzowanego cukru lub miód2 opakowania cukru waniliowego90 całych ziaren kawyPrzygotowanie :Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wlewamy do nieprzezroczystego naczynia (najlepiej porcelanowego)Odstawiamy
Proste Potrawykomentarzy, a 2821 osób polubiło mój fanpage na Facebooku. Dzięki temu blogowi, miałam możliwość bardzo pozytywnej współpracy wieloma firmami i agencjami, a moje przepisy znalazły się nawet w świątecznym e-booku !:) Bardzo dziękuję za to, że tutaj zaglądacie i za wszystkie maile i komentarze, które motywują mnie do dalszego działania. W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne
karmelowySmaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy będą mięć mnóstwo zabawy podczas ich samodzielnego tworzenia.Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Składniki: Ciasteczka:duże jajko240 g mąki pszennej100 g masła2 łyżki miodu2/3 szklanki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki
Słodka Stronadrugiej strony jak się ma za sobą nieprzespaną noc i jest się w trakcie PMSa to się z piwnicy nie wychodzi, a nie pcha się w sam środek imprez świątecznych. Na samym początku natknęliśmy się na trzy urocze (w ich własnym mniemaniu) panie. Panie były przebrane za diabełki i smarowały wszystkich po twarzach jakąś czarną mazią. Według pań był
ladykitchenŚledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette. Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki
Czerwień i błękitwiadomo na jakie się skusić. Ja preferuję w sosie pomidorowym :) Chociaż jestem jedynym amatorem śledzików w mojej rodzinie i niestety cała rodzinka patrzy na nie krzywo, to na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Te w słodkiej zalewie z rodzynkami wyjątkowo smakują nawet wybrednemu podniebieniu mojego męża. Składniki: 60 dag filetów śledziowych solonych 35 dag cebuli 1,5 szklanki oleju
Delicious Titbitsteż efekt końcowy. Jemy niby pieczony drób, ale w akompaniamencie pomarańczy połączonych z nutą różnych przypraw i ziół. Myślę, że ten przepis może się Wam przydać jako propozycja na świąteczny obiad, lekko odbiegająca od tradycji. Lubię zaskakiwać i w te dni staram się, aby oprócz dobrze znanych mi potraw, były też te nowe. To świetny czas na eksperymenty :) Składniki
Fabryka pomysłówmoże jak z żurnala , ale cieszą oko i co najważniejsze podniebienie też . Pierniczki upiekłam z przepisu ( z małą modyfikacja ) znalezionego w starej gazetce z 2003 roku "Ciasta świąteczne " Co roku testuję co raz to nowe przepisy na pierniki i ten jak na razie jest w czołówce , bo nie dość ,że szybko się robią i nie trzeba czekać aż ciasto
Malinowa Kawiarenka