czasu. W tym roku się zmobilizowałam i postanowiłam spróbować swoich sił:)) Skorzystałam ze sprawdzonego przepisu na pierniczki. Dekorowanie, choć bardzo czasochłonne, okazało się świetną zabawą zaś sam domek śliczną świąteczną dekoracją bądź słodkim prezentem...Składniki: 250g mąki pszennej, 100g sztucznego płynnego miodu, 100g cukru pudru, 60g margaryny Palmy z Murzynkiem, łyżeczka sody oczyszczonej,jajko
Z miłości do słodkościBardzo lubimy śledziki więc na świątecznym stole muszą znaleźć się obowiązkowo. Tym razem przygotowałam wersję po kaszubsku, której jeszcze nie robiłam. składniki:8 płatów śledziowych solonych3 cebule200 g koncentratu pomidorowego4 łyżki keczupu, dałam własny z cukiniipół szklanki oleju2 łyżki majeranki3-4 listki laurowekilka ziarenek angielskiego ziela1 garść rodzynekCebulę obrać i pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej
Monia miesza i gotujeMój rosół różni się od rosołów podawanych w niektórych domach, ale taki był w moim rodzinnym domu od zawsze, taki serwuję również moim domownikom. Rosół z perliczki, to taka świąteczna tradycja z mojego rodzinnego domu. Kiedyś bywał taki dwa razy do roku, dziś gdy perliczki są ogólnodostępne cały rok, bywa bardzo często. Moim najświeższym, bo dzisiejszym odkryciem jest rosół
Smaczne ZdroweMuffiny idealne na święta. Z dodatkiem marcepana i przyprawy do piernika. Do tego jeszcze żurawina. Czy może być coś bardziej świątecznego? Są idealne dla dzieci, które chętniej sięgają po babeczkę niż kawałek ciasta. Składniki (na 12 sztuk): 250 g mąki 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 90 g oleju
Sto kolorów kuchninudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam o zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy, co jeden to lepszy. Mało przypraw, dużo straszenia, ale za to zdjęcia jak z kuchennego Vogue
ladykitchenokazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek..., ale o tym nie będę się rozpisywać, w każdym bądź razie goi się :)Przepis dostałam od siostry, zaś ona od swojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód:130 g miękkiego
Delicious TitbitsHiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć je w domu i Wam także polecam ten przepis jako alternatywę dla zwykłych kruchych świątecznych ciasteczek.Składniki (na 25-30 ciasteczek):350 g mąki pszennej (trochę więcej niż 2 szklanki)250 g margaryny (1 kostka)100 g zmielonych migdałów1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu100 g cukru pudru
Zakręcony WidelecSoczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka soku z wyciśniętych pomarańczy1 łyżka miodu2 goździki1 łyżeczka mielonego imbiru1 mała gwiazdka anyżu1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejsólpieprzPrzygotowanie:Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę (nie naciąć mięsa). Od strony mięsa doprawiamy
Oryginalny smakWpis pochodzi z www.mgotuje.plMiodownik to pyszne 3 warstwowe ciasto z dodatkiem miodu i orzechów, przełożone masą z kaszy manny. Idealnie pasuje na świąteczny stół. Ciasto najlepiej smakuje po 2- 3 dniach, należy więc przygotować je wcześniej aby zdążyło zmięknąć. Polecam, jestem pewna że posmakuje każdemu Post Miodownik pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta GotujeKruche zawijaski makowe to małe ciasteczka, które możemy przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed
Smakołyki BerenikiWczoraj, jak co roku, razem z moimi siostrami i mamą piekłyśmy świąteczne ciasteczka, dużo ciasteczek. Trwało to kilka godzin i było bardzo wyczerpujące, ale było przy tym także dużo śmiechu i wspomnień z dzieciństwa. Na śniadanko, delikatne, kokosowe kluseczki lane idealne na niedzielę :)~ Orkiszowe kluski lane na mleku kokosowym z serkiem naturalnym, jagodami, wiórkami kokosowymi i pyłkiem pszczelim ~Składniki
Kuchenny Skrawek Niebadelikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Jeśli jeszcze nie przygotowaliście pierogów na Święta Bożego Narodzenia, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i już teraz bierzcie się za lepienie pierogów świątecznych :)) Pamiętajcie, by nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki i by rozwałkować je odpowiednio cienko – a wtedy sukces pierogowy macie gwarantowany! :)Inspiracja: mniammniam.com Ciasto na pierogi – Składniki
Kulinarne PrzebojePiernikowe choinki to fajny sposób na smakowite udekorowanie stołu bądź świąteczny prezent dla bliskich.Składniki:- 2 i ćwierć szklanki mąki- 2 jajka- 1 duża łyżka masła- 3/4 szklanki cukru kryształu- 150 g miodu- 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka przyprawy do piernika- 1 łyżeczka skórki cytrynowejLukier:- 1 białko- 1 szklanka cukru pudru- 1/2 łyżeczki soku pomarańczowegoPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy
Zainspirowana w kuchnismakuje niezwykle szczególnie podczas świąt.Klasyczny karp to element menu niemal każdego domu podczas Wigilijnej kolacji. Szczególnie starsze pokolenie nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp nie jest ulubioną rybą wielu z nas to chociażby dla podtrzymania tradycji warto aby znalazł się na naszych stołach podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Tradycyjny Karp
Słodka StronaPiernik, marcepan, czekolada ... Kusi, prawda ? A gdyby tak, to wszystko zamknąć w jednym wypieku ? Ot, na przykład w takiej roladzie krucho-drożdżowej...Składniki:CIASTO:
kolorowotorcikowo