świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:393/611)

Kuleczki śliwkowe bez pieczenia 395

Śliwki suszone kojarzą mi się z świętami. Szczególnie polecam je po zbyt obfitych posiłkach, co najczęściej zdarza się w okresie świątecznym. By jakoś urozmaicić ich spożywanie, zrobiłam pyszne kuleczki z suszonych śliwek z dodatkiem migdałów i przyprawy do piernika. Kuleczki są pyszne.Składniki:200 g śliwek suszonych Kresto20 g migdałów mielonych Back Mit2 łyżeczki kakao1 łyżeczka przyprawy do piernikówcukier brązowy

Ala piecze i gotuje
Mięsne kwiaty z farszem 150

Doskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u BroniMoje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.SKŁADNIKI2 duże podwójne piersi z kurczaka50 dag pieczarek2 łyżki pasty z suszonych pomidorów1 cebula1 marchewka 1/2 pora1 opakowanie sera mozzarellanici do związania mięsa1 łyżka masła klarowanego2 łyżki sosu sojowegoprzyprawa

W kuchennym oknie Ewy
Zamiast barszczu 196

blogu Posadzone i zjedzone znalazłam przepis na krem z buraczków, stwierdziłam, że będzie on świetną alternatywą dla barszczu, którego zrobić po prostu nie potrafię. A ostatnio przygotowałam najlepsze pierogi świąteczne (o nich już niebawem) i jakoś tak nie mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień tak na mnie działa.Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Potrawka wieprzowa 140

którą gorąco polecam. Doskonale się spisuje na przykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne dni.Potrawka wieprzowa – składniki:ok. 1 kg wieprzowiny (najlepiej łopatki)3-4 marchewki2 pory2-3 łyżki musztardy200 ml śmietany 30%sól, pieprz, majeranek50 ml wody2 łyżki masłaoliwa do smażenia

UgotujmyTo.pl
Blogerski Przepis Tygodnia – nasz pierwszy sukces :) 134

przed nami, tym bardziej nas cieszy ten pierwszy sukces.Serdecznie dziękujemy organizatorom za to wyróżnienie, cieszymy się, że nasz pomysł na wytrawne ptysie się spodobał i znalazł swoje miejsce w świątecznym menu autorów portalu.Kliknij tu aby przeczytać cały artykuł na ugotuj.to.Pozdrawiamy,Dorota i MarekPost Blogerski Przepis Tygodnia – nasz pierwszy sukces :) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel 331

przepisami i znalazłam jeden z kawałkiem zdjęcia Pani Bożeny… Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu z porcji podwójnej…;)Klasyczna babka – składniki:2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)3/4 szklanki mąki ziemniaczanejpół szklanki cukrupół kostki masła (rozpuszczonego

UgotujmyTo.pl
Chleb wieloziarnisty 134

mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które

UgotujmyTo.pl
Dorsz w porach w cieście francuskim 192

dodatkowo okazał się tak smaczny, na jaki wygląda. Połączenie delikatnej ryby z aromatycznym porem w chrupiącym cieście może być propozycją nie tylko na codzienny obiad ale również na świąteczny stół… Zapraszam, oto pyszny dorsz w porach w cieście francuskim. Dorsz w porach w cieście francuskimSkładniki (4 porcje)500 g filetu z dorsza2-3 białe części pora3-4 łyżki masła2

UgotujmyTo.pl
Kremowa babka śmietankowa 412

Kremowa babka śmietankowa to moja – w tej chwili- ulubiona babka :)! Jest bardzo wilgotna, puszysta i aromatyczna. Nie tylko nadaje się idealnie na świąteczny stół ale także jako zwykłe ciasto do niedzielnej kawy Wiele osób mnie pyta jakie są zamienniki serka kremowego typu Philadelphia… Ponieważ od lat nie mieszkam w Polsce, to nie jestem w stanie osobiście tego sprawdzić

UgotujmyTo.pl
Babka majonezowa 155

Proste składniki i prostota wykonania…. a na końcu wychodzi mięciutka, wilgotna i pyszna babka! Oczywiście nie wyczuwa się w niej majonezu….! Może to być ciasto zarówno na świąteczny stół a także do niedzielnej kawy… Bardzo polecam :)!Babka majonezowaSkładniki: (w temperaturze pokojowej)1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka drobnego cukru4 duże jajka (u mnie 5 średnich

UgotujmyTo.pl
Pierniczki 194

trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 7-12 minut, w zależności od grubości i wielkości.Świąteczne mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI 210

zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej.Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince!Niesamowicie pachnące … kruche … Idealne na te święta!Spróbujcie!SKŁADNIKI:PIERNICZKI:(ok. 30 szt )* mąka pszenna – 370 g* cukier puder – 60 g* masło

Ostra na Słodko
BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE 275

BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWEPiękna propozycja na świąteczny stół - pachnące, piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia:) Choinki zrobiłam z odwróconych wafelków i gęstego lukru. Babeczki cudnie wyglądają i wspaniale smakują:) Miałam wraz z Dziećmi mnóstwo frajdy przy ich dekorowaniu, kilka babeczek zaś skończyło swój żywot zanim

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasztet pieczony 152

ziarenek ziela angielskiego2 czerstwe bułki kajzerki5 jajek1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól, pieprzJedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku

Świat Domowej Kuchni
Szynkowe ruloniki w galarecie 208

marchewkinatka pietruszkiKiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę je zrobić!" :) Jedynie czekałam na specjalną okazję, żeby dać im właściwe miejsce i to najlepiej na świątecznym stole - tak, żeby swoją urodą królowały nad resztą dań. Idealną sposobnością stała się Wielkanoc.Zaczynamy od klarowania galarety, niezbędnej do zalania roladek. Do zimnego bulionu dodać ocet i roztrzepane białka

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania