Bożego Narodzenia., można je też zapakować i dać w prezencie. W dodatku ich zrobienie jest banalnie proste, bez problemu każdy je zrobi. Podobne czekoladowe trufle robiliśmy na warsztatach Winiary „Świąteczne przetwory” ja te ciut zmodyfikowałam.Zrobiłam te czekoladowe trufle specjalnie na Święta z gorzkiej kuwertury. Kuwertura to rodzaj czekolady o podwyższonej zawartości masła kakaowego (pow. 31%), używa się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKochani, Święta Bożego Narodzenia już za chwilę. Kolejny rok czekam na nie razem z Wami i razem szykujemy smakołyki na świąteczne stoły. Mam nadzieję, że znowu damy radę no bo jak mogłoby być inaczej ?!Chciałabym życzyć wszystkim spokoju, miłej, rodzinnej atmosfery, zdrowia, wielu smakołyków na stole i mnóstwa prezentów pod choinkami, spełnienia marzeń a przede wszystkim tego czego każdy
Smaczna PyzaJako że jutro już wyruszam w krajoznawczą podróż świąteczną (muszę objechać pół Polski), dziś miałam ostatni dzień na przygotowania. Prezenty już zapakowane, pierniczki ozdobione, pozostało jedno - wykończyć piernik. Przepis na tę piękną błyszczącą glazurę znalazłam na stronie Magazyn Kuchenny.Składniki na glazurę:1 szklanka drobnego cukru do wypieków1/4 szklanki śmietanki 30%1/4 szklanki wody2/3 szklanki kakao50 g gorzkiej czekolady1 łyżka
My Culinary ArtOstatnie pierniczki ozdobione :) Ja ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :)Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ. W przepisie podałam, że powinno się go przygotowywać z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru, ale tak naprawdę nie ma reguły - najlepiej zacząć od niepełnej szklanki i stopniowo dodawać cukier
My Culinary ArtBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie zrobić reniferki, co okazało się nie lada wyzwaniem. Bezglutenowe precelki Schaer są tak kruche, że wycięcie poroża stanowiło spory problem, ale w końcu udało się je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia
głodny alergikchciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Ulubione ciasto mojego K.;-)przepis KLIKMOŻE COŚ WYBIERZECIE NA ŚWIĄTECZNE STOŁY?!;-)BUUUUZIAKI
SMYKWKUCHNIpowtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota !Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąCzas przygotowania: 180 minutSkładniki na 12 porcjiSkładnikiCiasto :500 g mąki pszennej 550szczypta soli42
Kulinarne przygody GatityPrzygotowania do świąt ruszyły pełną parą, więc i śniadanie dla mojej siostry też musiało być w świątecznych smakach :)~ Granola z miodem i przyprawą do piernika ~Składniki:(1 porcja)6 łyżek mieszanki różnych płatków łyżka siemienia lnianegołyżka sezamułyżka wiórek kokosowychkilka orzechów laskowychkilka nerkowcówkilka rodzynekłyżeczka przyprawy do piernikałyżka mioduPłatki, orzechy i nasiona prażymy na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią. Dodajemy
Kuchenny Skrawek Niebaroku jeszcze :) Zapraszam na podsumowanie tygodnia w zdjęciach :* pyszny kurczak z kuskusem i papryką plus nadziewane pomidorki * moje najlepsze foremki do ciasteczek :) * kicia nasza * piękny, świąteczny prezent od Pauliny * pyszne kakao z bitą śmietaną i dodatkiem skórki pomarańczowej * nowe woski od Yankee Candle * dobra kawa i można zaczynać dobry dzieńZ życzeniami się wstrzymam jeszcze
Magiczne Życie MartyZapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz
kolorowotorcikowosię za ciasta. Można dziś śmiało już upiec placki a przełożyć je jutro. Ten piernik prezentuje się na tyle apetycznie, że chyba też upiekę. MniamNie zapominajcie o konkursie na świąteczne ciasto Wysyłajcie przepisy i zdjęcia! http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1 słoik powideł śliwkowych100g cukru pudru2
CoolinarniePLUszka do barszczu. Świąteczne pierożki nadziewane grzybami, podawane na Wigilię Bożego Narodzenia lub wykwintny niedzielny obiad. Składniki podane na 60 sztuk średniej wielkości.Składniki:na ciasto:2 kubki mąkikubek gorącej wodyłyżka margaryny, oleju lub masłałyżeczka solina farsz:np. pół kg pieczarek (lub inne grzyby)3 cebuleprzyprawyolejMieszamy wszystkie składniki ciasta najpierw łyżką żeby nie poparzyć rąk a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto
prawdziwe jedzenieJeśli na Wigilijnym i Świątecznym stole pojawi się coś nowego to wstawię przepisy potem.Bawcie się dobrze
Buniabaje w kuchniponad 20 lat. Jest to ciasto bardzo bogate – na dużej ilości masła i jajek, które dodatkowo zawiera pół kilograma bakalii. To dlatego keks zawsze był u nas ciastem świątecznym. Oryginalny przepis był tak stary, że robiony był nie na kurzych – a na żółtkach kaczych jaj. Można spróbować i takiej wersji! Mimo, że nie przepadam za dużą ilością bakalii
Poezja smakuŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są miękkie, później troszkę twardnieją. Warto więc zrobić je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby znowu były miękkie Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 duże jajka3 łyżeczki przyprawy do piernika1/2 szklanki cukru pudru100
Oryginalny smak