świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:386/611)

Piernik herbaciany ( szybki ) 363

   Zapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz

kolorowotorcikowo
Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe 334

się za ciasta. Można dziś śmiało już upiec placki a przełożyć je jutro. Ten piernik prezentuje się na tyle apetycznie, że chyba też upiekę. MniamNie zapominajcie o konkursie na świąteczne ciasto Wysyłajcie przepisy i zdjęcia!   http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1 słoik powideł śliwkowych100g cukru pudru2

CoolinarniePL
Uszka 196

Uszka do barszczu. Świąteczne pierożki nadziewane grzybami, podawane na Wigilię Bożego Narodzenia lub wykwintny niedzielny obiad. Składniki podane na 60 sztuk średniej wielkości.Składniki:na ciasto:2 kubki mąkikubek gorącej wodyłyżka margaryny, oleju lub masłałyżeczka solina farsz:np. pół kg pieczarek (lub inne grzyby)3 cebuleprzyprawyolejMieszamy wszystkie składniki ciasta najpierw łyżką żeby nie poparzyć rąk a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto

prawdziwe jedzenie
Święta 2014 174

Jeśli na Wigilijnym i Świątecznym stole pojawi się coś nowego to wstawię przepisy potem.Bawcie się dobrze

Buniabaje w kuchni
Keks królewski 169

ponad 20 lat. Jest to ciasto bardzo bogate – na dużej ilości masła i jajek, które dodatkowo zawiera pół kilograma bakalii. To dlatego keks zawsze był u nas ciastem świątecznym. Oryginalny przepis był tak stary, że robiony był nie na kurzych – a na żółtkach kaczych jaj. Można spróbować i takiej wersji! Mimo, że nie przepadam za dużą ilością bakalii

Poezja smaku
Pierniczki 151

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są miękkie, później troszkę twardnieją. Warto więc zrobić je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby znowu były miękkie Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 duże jajka3 łyżeczki przyprawy do piernika1/2 szklanki cukru pudru100

Oryginalny smak
Domek z piernika 285

czasu. W tym roku się zmobilizowałam i postanowiłam spróbować swoich sił:)) Skorzystałam ze sprawdzonego przepisu na pierniczki. Dekorowanie, choć bardzo czasochłonne, okazało się świetną zabawą zaś sam domek śliczną świąteczną dekoracją bądź słodkim prezentem...Składniki: 250g mąki pszennej, 100g sztucznego płynnego miodu, 100g cukru pudru, 60g margaryny Palmy z Murzynkiem, łyżeczka sody oczyszczonej,jajko

Z miłości do słodkości
Śledzie po kaszubsku 1241

Bardzo lubimy śledziki więc na świątecznym stole muszą znaleźć się obowiązkowo. Tym razem przygotowałam wersję po kaszubsku, której jeszcze nie robiłam. składniki:8 płatów śledziowych solonych3 cebule200 g koncentratu pomidorowego4 łyżki keczupu, dałam własny z cukiniipół szklanki oleju2 łyżki majeranki3-4 listki laurowekilka ziarenek angielskiego ziela1 garść rodzynekCebulę obrać i pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej

Monia miesza i gotuje
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 282

Mój rosół różni się od rosołów podawanych w niektórych domach, ale taki był w moim rodzinnym domu od zawsze, taki serwuję również moim domownikom. Rosół z perliczki, to taka świąteczna tradycja z mojego rodzinnego domu. Kiedyś bywał taki dwa razy do roku, dziś gdy perliczki są ogólnodostępne cały rok, bywa bardzo często. Moim najświeższym, bo dzisiejszym odkryciem jest rosół

Smaczne Zdrowe
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 192

nudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam o zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy, co jeden to lepszy. Mało przypraw, dużo straszenia, ale za to zdjęcia jak z kuchennego Vogue

ladykitchen
Puszysty sernik 415

okazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek..., ale o tym nie będę się rozpisywać, w każdym bądź razie goi się :)Przepis dostałam od siostry,  zaś ona od swojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód:130 g miękkiego

Delicious Titbits
Polvorones, czyli ciasteczka z migdałami 272

Hiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć je w domu i Wam także polecam ten przepis jako alternatywę dla zwykłych kruchych świątecznych ciasteczek.Składniki (na 25-30 ciasteczek):350 g mąki pszennej (trochę więcej niż 2 szklanki)250 g margaryny (1 kostka)100 g zmielonych migdałów1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu100 g cukru pudru

Zakręcony Widelec
Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem 187

Soczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka soku z wyciśniętych pomarańczy1 łyżka miodu2 goździki1 łyżeczka mielonego imbiru1 mała gwiazdka anyżu1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejsólpieprzPrzygotowanie:Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę (nie naciąć mięsa). Od strony mięsa doprawiamy

Oryginalny smak
Miodownik 326

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plMiodownik to pyszne 3 warstwowe ciasto z dodatkiem miodu i orzechów, przełożone masą z kaszy manny. Idealnie pasuje na świąteczny stół. Ciasto najlepiej smakuje po 2- 3 dniach, należy więc przygotować je wcześniej aby zdążyło zmięknąć. Polecam, jestem pewna że posmakuje każdemu Post Miodownik pojawił się poraz pierwszy w Marta

Marta Gotuje
Kruche zawijaski makowe 362

Kruche zawijaski makowe to małe ciasteczka, które możemy przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania