świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:177/611)

Marcepanowe pancakes z czekoladą 83

nadają się na deser niż na śniadanie. Ale są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. Moje dziecko zjadło 2 dokładki, więc to najlepsza rekomendacja :) Idealne na zimowy i świąteczny czas. szklanka mąki orkiszowej jasnej 3/4 szkalnki maślanki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżka skórki z pomarańczy 50 g marcepanu łyżka kropelek ciemnej czekolady Mąkę, maślankę, skórkę z pomarańczy

Mienta blog
GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI 159

wyjęciu z piearnika lub lekko przestudzone. Polej z wierzchu odrobiną syropu trzcinowego (opcjonalnie). *Jeśli zabajone jest za gęste, dodaj podczas ubijania odrobinę zimnej wody i zmniejsz ogień. **W wersji świątecznej, zamiast wina możesz użyć szampana. *** Możesz również uprażyć osobno płatki migdałowe na suchej patelni (uważając, by się nie przypaliły), posypać nimi przygotowany krem zabajone i wstawić

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH NA KRUCHYM SPODZIE 762

pewnością upiekę go jeszcze nie raz. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, więc przepis na pewno przyda się osobom zapracowanym, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowania świątecznych wypieków.  Składniki (użyłam prostokątnej blachy 24 na 26 cm): Na spód: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 100 g masła * 3 żółtka * 2 solidne łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku

Zrób to smacznie
Zapiekanka pasterska, czyli shepard’s pie (bez oleju, bez glutenu) 121

pasterska jest mocno niewegańskim daniem. Ale dla chcącego nic trudnego Mięso zastępujemy soczewicą, dodajemy warzywa, smakowicie przyprawiamy i przykrywamy ziemniaczaną pierzynką Ta bardzo sycąca zapiekanka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, a jeszcze lepiej w żołądkach biesiadników W moim domu także wszystkożercy z wielką ochotą ją pochłaniają. Polecam! Składniki: Farsz: 1 szklanka surowej soczewicy zielonej (2 szklanki ugotowanej) 3 łodygi

Lamarida.pl
Wigilijny kompot z suszonych owoców 173

stało się! Przyszedł grudzień, a wraz z nim gruba warstwa iskrzącego się, białego puchu. Leniwie prószący śnieg, oświetlone miasto i sklepowe ozdoby już zdążyły mnie wprawić w iście świąteczny nastrój. W tym roku wyjątkowo nie mogę doczekać się Bożego Narodzenia. Być może dlatego, że spędzimy je w domu a wraz z tym wiąże się gotowanie szykowania, dekorowanie pierników

Życie ze smakiem
Piernikowy domek świecznik 2017 120

Świąt Bożego Narodzenia, bez piernikowych wypieków. W tym roku zamiast typowego domku, zdecydowałam się na mniejszą formę z funkcją świecznika :) Takie dwa w jednym - domek i stroik świąteczny. Pomysł na wygląd piernikowej kompozycji zaczerpnęłam ze strony perniky.artmama.cz , jest tam mnóstwo ciekawych inspiracji. Składniki na ciasto piernikowe: 250 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 60 g płynnego miodu

Świat Ciasta
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #15 142

grudzień równie szybko znika? Mam wrażenie, że po Mikołajkach czas nie zna litości i przyspiesza, byleby zrobić na złość. Osobiście lubię wskoczyć w świąteczny nastrój jeszcze przed pojawieniem się choinek na sprzedaż i baniaków z chlupoczącymi karpiami. Zwłaszcza ten karp nie należy do moich ulubionych skojarzeń ze świętami. Rok temu moja, już […] Artykuł Co mnie inspiruje – ciekawe linki

Pink Envelope
Staropolskie pierniki z lawendą wg przepisu z 1892 roku 167

ostatnio często Toruń i jako miłośniczka kuchni regionalnych oraz książek nie mogłam sobie odmówić kupna książki o wdzięcznym tytule „Piernikowy przepisownik”. Szukałam ostatnio przepisu jakim otworzyć sezon świąteczny 2017 i mój wzrok przykuł przepis na pierniki z lawendą który pochodzi uwaga: z 1892 roku z książki „Kucharka Litewska” autorstwa Wandy Zawadzkiej. Lawendę kocham pod każdą postacią

greenscarf
Ciasto czekoladowe z makiem 182

Zapraszam na pyszne świąteczne ciasto, pachnie makowcem, smakuje jak czekoladowe brownie :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto czekoladowe z makiem 182

Zapraszam na pyszne świąteczne ciasto, pachnie makowcem, smakuje jak czekoladowe brownie :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Choinka - Wyśmienita przekąska na Święta Bożego Narodzenia 383

Witam serdecznie Chciałabym pokazać jak upiec świąteczną przekąskę w kształcie choinki. Przekąska jest piękna, przepyszna i na pewno każdemu będzie smakowała. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Do przygotowania choinki będziemy potrzebowali: krążki wykrawałam foremką o średnicy 8 centymetrów na ciasto 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 220 ml letniej wody 7 g drożdży instant (1 opakowanie

Uwaga Babcia Gotuje
Apetyczny Prezent – Karmelowe Czekoladki z Orzechami 221

okazji Mała Cukierenka razem z marką Yves Rocher , postanowiły przygotować słodki post z pięknie zapakowanymi, setami prezentów od marki Yves Rocher . Słynie ona ze swoich sezonowych, imitowanych kolekcji świątecznych i zmienia je co roku, sama bardzo je lubię. W tym roku mamy do wyboru dwie linie kosmetyków w jasnym kolorze Wanilia/Bergamotka oraz w ciemniejszym Owoce Leśne. Możemy je kupić

Mała Cukierenka
SŁODKO-SŁONA TARTA Z PIGWĄ, ORZECHAMI, MIODEM I SERKIEM BRIE 145

zniżki na produkty marki AMBITION w sklepie Dajar . (rabat obowiązuje do 31.12.2017) Znajdziecie tutaj szeroką gamę wysokiej jakości naczyń i akcesoriów kuchennych, produkty #myAmbition to także idealny pomysł na świąteczny prezent! Niezwykle praktyczne akcesoria kuchenne marki Ambition : obierak i tarka do cytrusów o stylowym designie i   ergonomicznym uchwycie o antypoślizgowych właściwościach. Foremki Sweet do muffinek w pastelowych kolorach

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Śledzie po tatarsku 196

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi po różną postacią. Dziś przestawiam Wam przepis na pyszne śledzie po tatarsku. SKŁADNIKI: 6 płatów solonych matiasów, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 20 szt pieczarek marynowanych, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki śmietany 18 %, sól, pieprz, sok z połowy cytryny. PRZYGOTOWANIE

Tradycyjna kuchnia Kasi
KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE 150

Ciasteczka zrobione przy pomocy stempelków z wzorkiem renifera, doskonale sprawdzą się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Korzenny smak doskonale wprawia w świąteczny nastrój, idealnie smakują ze szklanką mleka.   SKŁADNIKI 125 g masła, 100 g cukru trzcinowego Diamant, 250 g mąki jaglanej, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej, 2 łyżki mleka Dodatkowo: mąka pszenna

słodki bratek