nadają się na deser niż na śniadanie. Ale są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. Moje dziecko zjadło 2 dokładki, więc to najlepsza rekomendacja :) Idealne na zimowy i świąteczny czas. szklanka mąki orkiszowej jasnej 3/4 szkalnki maślanki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżka skórki z pomarańczy 50 g marcepanu łyżka kropelek ciemnej czekolady Mąkę, maślankę, skórkę z pomarańczy
Mienta blogwyjęciu z piearnika lub lekko przestudzone. Polej z wierzchu odrobiną syropu trzcinowego (opcjonalnie). *Jeśli zabajone jest za gęste, dodaj podczas ubijania odrobinę zimnej wody i zmniejsz ogień. **W wersji świątecznej, zamiast wina możesz użyć szampana. *** Możesz również uprażyć osobno płatki migdałowe na suchej patelni (uważając, by się nie przypaliły), posypać nimi przygotowany krem zabajone i wstawić
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapewnością upiekę go jeszcze nie raz. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, więc przepis na pewno przyda się osobom zapracowanym, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowania świątecznych wypieków. Składniki (użyłam prostokątnej blachy 24 na 26 cm): Na spód: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 100 g masła * 3 żółtka * 2 solidne łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku
Zrób to smaczniepasterska jest mocno niewegańskim daniem. Ale dla chcącego nic trudnego Mięso zastępujemy soczewicą, dodajemy warzywa, smakowicie przyprawiamy i przykrywamy ziemniaczaną pierzynką Ta bardzo sycąca zapiekanka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, a jeszcze lepiej w żołądkach biesiadników W moim domu także wszystkożercy z wielką ochotą ją pochłaniają. Polecam! Składniki: Farsz: 1 szklanka surowej soczewicy zielonej (2 szklanki ugotowanej) 3 łodygi
Lamarida.plstało się! Przyszedł grudzień, a wraz z nim gruba warstwa iskrzącego się, białego puchu. Leniwie prószący śnieg, oświetlone miasto i sklepowe ozdoby już zdążyły mnie wprawić w iście świąteczny nastrój. W tym roku wyjątkowo nie mogę doczekać się Bożego Narodzenia. Być może dlatego, że spędzimy je w domu a wraz z tym wiąże się gotowanie szykowania, dekorowanie pierników
Życie ze smakiemŚwiąt Bożego Narodzenia, bez piernikowych wypieków. W tym roku zamiast typowego domku, zdecydowałam się na mniejszą formę z funkcją świecznika :) Takie dwa w jednym - domek i stroik świąteczny. Pomysł na wygląd piernikowej kompozycji zaczerpnęłam ze strony perniky.artmama.cz , jest tam mnóstwo ciekawych inspiracji. Składniki na ciasto piernikowe: 250 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 60 g płynnego miodu
Świat Ciastagrudzień równie szybko znika? Mam wrażenie, że po Mikołajkach czas nie zna litości i przyspiesza, byleby zrobić na złość. Osobiście lubię wskoczyć w świąteczny nastrój jeszcze przed pojawieniem się choinek na sprzedaż i baniaków z chlupoczącymi karpiami. Zwłaszcza ten karp nie należy do moich ulubionych skojarzeń ze świętami. Rok temu moja, już […] Artykuł Co mnie inspiruje – ciekawe linki
Pink Envelopeostatnio często Toruń i jako miłośniczka kuchni regionalnych oraz książek nie mogłam sobie odmówić kupna książki o wdzięcznym tytule „Piernikowy przepisownik”. Szukałam ostatnio przepisu jakim otworzyć sezon świąteczny 2017 i mój wzrok przykuł przepis na pierniki z lawendą który pochodzi uwaga: z 1892 roku z książki „Kucharka Litewska” autorstwa Wandy Zawadzkiej. Lawendę kocham pod każdą postacią
greenscarfZapraszam na pyszne świąteczne ciasto, pachnie makowcem, smakuje jak czekoladowe brownie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldZapraszam na pyszne świąteczne ciasto, pachnie makowcem, smakuje jak czekoladowe brownie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWitam serdecznie Chciałabym pokazać jak upiec świąteczną przekąskę w kształcie choinki. Przekąska jest piękna, przepyszna i na pewno każdemu będzie smakowała. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Do przygotowania choinki będziemy potrzebowali: krążki wykrawałam foremką o średnicy 8 centymetrów na ciasto 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 220 ml letniej wody 7 g drożdży instant (1 opakowanie
Uwaga Babcia Gotujeokazji Mała Cukierenka razem z marką Yves Rocher , postanowiły przygotować słodki post z pięknie zapakowanymi, setami prezentów od marki Yves Rocher . Słynie ona ze swoich sezonowych, imitowanych kolekcji świątecznych i zmienia je co roku, sama bardzo je lubię. W tym roku mamy do wyboru dwie linie kosmetyków w jasnym kolorze Wanilia/Bergamotka oraz w ciemniejszym Owoce Leśne. Możemy je kupić
Mała Cukierenkazniżki na produkty marki AMBITION w sklepie Dajar . (rabat obowiązuje do 31.12.2017) Znajdziecie tutaj szeroką gamę wysokiej jakości naczyń i akcesoriów kuchennych, produkty #myAmbition to także idealny pomysł na świąteczny prezent! Niezwykle praktyczne akcesoria kuchenne marki Ambition : obierak i tarka do cytrusów o stylowym designie i ergonomicznym uchwycie o antypoślizgowych właściwościach. Foremki Sweet do muffinek w pastelowych kolorach
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi po różną postacią. Dziś przestawiam Wam przepis na pyszne śledzie po tatarsku. SKŁADNIKI: 6 płatów solonych matiasów, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 20 szt pieczarek marynowanych, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki śmietany 18 %, sól, pieprz, sok z połowy cytryny. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia KasiCiasteczka zrobione przy pomocy stempelków z wzorkiem renifera, doskonale sprawdzą się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Korzenny smak doskonale wprawia w świąteczny nastrój, idealnie smakują ze szklanką mleka. SKŁADNIKI 125 g masła, 100 g cukru trzcinowego Diamant, 250 g mąki jaglanej, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej, 2 łyżki mleka Dodatkowo: mąka pszenna
słodki bratek