coraz bliżej święta 🎅🎅🎅, a jak święta - to obowiązkowo pierniczki. Przynajmniej w moim domu. Od lat jakiś uuu ... 30? 😊 Zazwyczaj piekę je korzystając ze starego przepisu na świąteczne pierniczki mojej Mamy , ale w tym roku postanowiłam skorzystać z przepisu Danusi z niezawodnego bloga Co mi w duszu gra . Zaciekawiły mnie bardzo Jej pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków
Walijskie Pichceniepieczenia jest naprawdę dużo, zdarza się to często. Nawet jeśli ciasto wyjdzie dobre, często odcinamy brzegi, albo wyrzucamy pozostałości. A to błąd! Zarówno z zakalca, jak i "resztek" naszych świątecznych wypieków możemy zrobić pyszną bajaderkę. Im więcej różnych ciast zmieszamy ze sobą tym smaczniej! Nasza dzisiejsza bajadera powstała głównie z ciasta czekoladowego z sernikową masą. Niestety coś poszło
Kuchnia od dwojgaWieżyczki z łososia i awokado mogą stanowić doskonałą przystawkę do eleganckiego obiadu (świątecznego na przykład). Mogą też być nowoczesnym elementem tradycyjnej Wigilii. Albo może jednym z dań całkiem, zupełnie i niewątpliwie nowoczesnej Wigilii. Jak kto woli. W każdym razie, przepis naprawdę wart jest zapamiętania i wykorzystania. Łatwo poddaje się indywidualnym modyfikacjom i to też jest jego dużą zaletą. Muszę się
zadanie-gotowanieświątecznym stole nie może zabraknąć śledzi, moja wersja tradycyjnych śledzi w oleju z cebulą, z dodatkiem czerwonego pieprzu. SKŁADNIKI 3 filety matiasy, 1 cebula, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego i czerwonego, olej rzepakowy Semco WYKONANIE Śledzie moczymy w wodzie ok. 6 godzin, co 2 godziny wymieniam wodę. Następnie osuszam ręcznikiem, kroję
słodki bratekJedliśmy sobie taką kaczuszkę na obiad i czuliśmy się jak na urlopie... Moje pierwsze podejście do tego ptaka w całości okazało się baaardzo udane :) Polecam ją zatem na świąteczny obiad i nie tylko :) Składniki: Kaczka o wadze 2-2,3 kg Solanka: Przygotowujemy solankę. Do zimnej wody dodajemy sól i zalewamy nią kaczkę aby była cała pokryta Na każdy
My simple kitcheninformacjami medialnymi, że do Polski płyną statki z dostawą owoców cytrusowych. Postanowiłam wykorzystać je nie tylko w surówkach, ale również w wytrawnych daniach głównych. Stąd pomysł na aromatyczne, niemal świąteczne danie z kurczakiem. Składniki (na 4 porcje): podwójna pierś z kurczaka 2 pomarańcze 4 gałązki majeranku olej do smażenia sól pieprz ziarnisty Piersi kurczaka podzielić na połówki, a potem przekroić
Weekendy w domu i ogrodziedzień to czas kie dy spotykamy się w ro dzinnym gronie, czy z przyjaciółmi i celebrujemy świąteczny czas. Gru dzień kojarzy mi się ze śniegiem (którego ostatnimi czasy je dnak o drobinę brak) i z piernikowaniem. Nie ważne, czy to co stworzymy jest piękne, ważne aby ten czas spę dzony z bliskimi sprawiał nam ra dość. Piernikujcie Kochani :) Skła
ChilliJemypieprzem. Smacznego Dla wszystkich moich czytelników zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition To też może Cię zainteresować: Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem Pieczony schab z morelami i śliwkami Przepiórki w boczku Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakŚniegu u nas jeszcze nie ma. Wręcz przeciwnie, promyki słońca nieśmiało przedzierają się przez chmury. Dlatego pozostaniemy jeszcze chwilkę w jesiennych, dyniowych klimatach ze świątecznym akcentem w postaci maku. Szczerzę to nam nawet lato przewija się przez dzisiejszy post ukryte w liofilizowanych truskawkach i kokosie. Chlebek jest puszysty z dodatkiem pestek do chrupania a dzięki puree z dyni
Candy PandasOszronione żurawiny to elegancka zimowa i świąteczna dekoracja ciast i deserów. Jej przygotowanie wymaga czasu, ale nie jest trudne. Pięknie prezentuje się na sernikach, ciastach oblanych lukrem królewskim, czy białą czekoladą. Składniki: 1 szklanka żurawiny (umytej i przebranej) 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1/2 szklanki cukru do obtaczania Przygotowanie: Wodę i cukier zagotować w rondelku, gotować na wolnym ogniu
Kulinarne InspiracjeSałatka w trochę innym wydaniu, do której wykorzystałam pieczone buraki i marchewkę gotowaną. Polecam przemycać witaminy w połączeniu ze śledziami. Polecam na świątecznym stole. 3 płaty śledziowe matias 1/2 jabłka 1/2 cebuli białej natka pietruszki 1 burak pieczony 1 marchewka gotowana sól, pieprz 2 łyżki śmietany ukwaszonej 1 jajko Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie kilka godzin. Jajko gotuję
wesoła kuchniazniżki na produkty marki AMBITION w sklepie Dajar . (rabat obowiązuje do 31.12.2017) Znajdziecie tutaj szeroką gamę wysokiej jakości naczyń i akcesoriów kuchennych, produkty #myAmbition to także idealny pomysł na świąteczny prezent! Idealne na święta foremki do wykrawania ciasteczek ze stali nierdzewnej #myAmbition
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacałoroczny przepis na przepyszną Gorącą Białą Czekoladę z Pomarańczą, która przygotujecie w mgnieniu oka 😋 Jednak szczególnie polecam Wam ja właśnie teraz, w okresie świątecznym, ponieważ smakuje i pachnie ona po prostu Świętami... A wszystko za sprawą dodatków, którymi ją wzbogaciłam: szczyptą cynamonu, gałką muszkatołową, sokiem oraz otartą skórką z pomarańczy... Mówię Wam, niebo w gębie... 💕 Kubek takiej aromatycznej, pachnącej
Słodko-Słony Świat IlonyMój piernik przygotowałam z dodatkiem domowej przyprawy korzennej , która jest dużo bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki, więc serdecznie polecam Wam wykonać w domu taką przyprawę, zanim przystąpicie do pieczenia świątecznych wypieków. Piernik z powidłami jest od razu miękki po upieczeniu, więc nie trzeba go piec dużo wcześniej przed świętami. Przepis do wykorzystania w keksówce o długości 25cm . Piernik
Smakołyki Berenikiświątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny dlatego mam dla Was karkówkę aromatyzowaną ząbkami czosnku. Składniki: - 1 kg karkówki - 10 ząbków czosnku - 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki - 1 łyżeczka majeranku - 4 łyżki oleju - sól i pieprz Przygotowanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i nacinamy nożem otwory. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Przygotowane w karkówce otwory nadziewamy połówkami czosnku. Olej
Zainspirowana w kuchni