postny. Do wywaru używamy samych warzywach, z dodatkiem owoców i grzybów. Można go podawać z uszkami lub z białą fasolą jak również idealny będzie do krokietów podawanych w świąteczne dni. Składniki: - 2 kg buraczków czerwonych Poltino - 2 marchewki - 1 pietruszka - 4 ząbki czosnku - 1 cebula opalona nad ogniem - 1 jabłko w całości z łupiną, polecam szarą renetę - 1/2 gruszki
Apetyczna babeczkaupiekłam kilka dni temu i teraz "leżakują" sobie aż do świąt. To była super zabawa z córką a w całym domu pachniało świeżutkimi ciastkami :) Jeśli i Wy planujecie upiec świąteczne ciastka to polecam ten przepis. Składniki: * 550 g mąki pszennej * 250 g masła * 2 jajka * 1,5 szklanki drobnego cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * wyciśnięty sok z jednej
Zrób to smacznieTajska sałatka z ogórka Dziś wracam do tajskich smaków, ale obiecuję, że już na dniach przejdę do przepisów świątecznych i sylwestrowych, których mam w zanadrzu całkiem sporo ;) W weekend trafiłam jednak na przepis na rewelacyjną tajską sałatkę z ogórka (Yum Tang Gwa) i musiałam ją wypróbować, bo czyż nie wygląda apetycznie? Przepis znalazłam w książce The Hairy Bikers
Codzienne GotowanieBogaty Keks Angielski – Fruit Cake – Kolejne świąteczne ciasto w Małej Cukierence, które powstało przy współpracy z marką Bakalland . Ciasto jest przepełnione bakaliami, są w nim: rodzynki, morele, wiśnie, daktyle, orzechy, jest bardzo bogate. Jest to tradycyjne angielskie ciasto pieczone na Święta Bożego Narodzenia i również na wyjątkowe okazje, np. śluby. Można je upiec już z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać owinięte
Mała CukierenkaCIASTO CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ Ciasto czekoladowe to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Aby było bardziej świąteczne i też mniej słodkie przygotowałam je w wersji '' lżejszej". Wszyscy byli zadowoleni i wszystkim smakował. Od razu poprawił się nastrój. Żurawina lekko kwaskowa idealnie zgrała się z czekoladą. Ciasto dzięki temu jest wilgotne, mokre i ciężkie z chrupiącą skórką oblaną czekoladą. Palce lizać
Kuchnia Paulettesnawet miękkich warzyw. Taką łyżeczkę możecie kupić w sklepie tarkaimiarka.pl . Oczywiście nie tylko łyżeczkę, ale mnóstwo różnych gadżetów kulinarnych zarówno na własny użytek, jak i z przeznaczeniem na świąteczne prezenty. Polecam!😃👍 SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej (3 pełne szklanki) 25 dag miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 20 dag homogenizowanego serka waniliowego (z mieloną wanilią) 2 płaskie łyżeczki proszku
Kuchenne zapiski Edytyczas pierników, pierniczków, ciast korzennych i oczywiście aromatycznego grzańca. Bez przyprawy piernikowej ani rusz! Najlepsza jest oczywiście domowa. Podczas jej przygotowania w domu obłędnie pachnie, od razu robi się świątecznie i klimatycznie. W poszukiwaniu najlepszej receptury zadzwoniłam do mamy z pytaniem o mieszankę, którą robiła moja babcia. No niestety, babcia tym razem nie trzymała się ściśle żadnego przepisu - dawała
Kulinarne Inspiracjezadzwonić do kogoś, kogo głosu dawno nie słyszeliśmy? Może czasem warto! Życzę Wam, aby ten grudniowy, pełen pięknego światła czas mijał Wam mimo wszystko spokojnie, w zimowym nastroju i świątecznej aurze. Składniki 600 g twarogu półtłustego (twaróg nie może być zbity i suchy) ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/2 + 1 łyżka cukru pudru 2 jajka (najlepiej wiejskie) 1 spora łyżka
Raj dla Podniebieniajakość wybieranych produktów, gdyż często w składzie znajduje się cukier (nacięłam się na cynamon) lub mąka, a to produkty nam nie potrzebne. Przyprawa do piernika jest wykorzystywana do wielu świątecznych wypieków takich jak pierniczki czy też piernik staropolski. Zachęcam do sporządzenia własnej mieszanki-domowa aromaterapia gwarantowana. Domowa przyprawa do piernika 50 g kory cynamonu 15 g ziaren kardamonu
Pieguskowa KuchniaOkres przedświąteczny zazwyczaj kojarzymy z pierniczkami, choinką, świątecznymi dekoracjami, a także przeróżnymi wypiekami. Nastał czas na takie wypieki, a mianowicie na makowce! U nas w domu naprawdę lubimy ciasta makowe, można to wnioskować z tego, że znikają w mniej niż dobę, nie zależnie od ilości w jakich były pieczone. Dzisiaj przepis na naprawdę proste, szybkie i obłędnie pyszne ciasto
Kuchnia ŁukaszaRodzice małych dzieci często głowią się, co podać maluchom na Wigilię i jakie potrawy z wigilijnego stołu mogą skosztować najmłodsi członkowie rodziny. Tradycyjna wigilijna kapusta z
Dieta bez mlekaBożego Narodzenia zostały tylko trzy tygodnie, więc warto już teraz zrobić listę świątecznych dań i przygotować się na zakupy, aby zrealizować te plany. Ja Wam dzisiaj polecam sałatkę z szynką tradycyjną z tłuszczykiem firmy Hańderek ( na zdjęciu). Szynka jest pyszna i aromatyczna, ma wspaniałą zbitą strukturę, dzięki czemu świetnie się kroi w kosteczkę. Składniki: 250 g szynki
Gosia gotujenadają się na deser niż na śniadanie. Ale są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. Moje dziecko zjadło 2 dokładki, więc to najlepsza rekomendacja :) Idealne na zimowy i świąteczny czas. szklanka mąki orkiszowej jasnej 3/4 szkalnki maślanki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżka skórki z pomarańczy 50 g marcepanu łyżka kropelek ciemnej czekolady Mąkę, maślankę, skórkę z pomarańczy
Mienta blogwyjęciu z piearnika lub lekko przestudzone. Polej z wierzchu odrobiną syropu trzcinowego (opcjonalnie). *Jeśli zabajone jest za gęste, dodaj podczas ubijania odrobinę zimnej wody i zmniejsz ogień. **W wersji świątecznej, zamiast wina możesz użyć szampana. *** Możesz również uprażyć osobno płatki migdałowe na suchej patelni (uważając, by się nie przypaliły), posypać nimi przygotowany krem zabajone i wstawić
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapewnością upiekę go jeszcze nie raz. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, więc przepis na pewno przyda się osobom zapracowanym, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowania świątecznych wypieków. Składniki (użyłam prostokątnej blachy 24 na 26 cm): Na spód: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 100 g masła * 3 żółtka * 2 solidne łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku
Zrób to smacznie