świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:166/611)

Gulasz na winie z marchewką 160

moim repertuarze kulinarnym . Razem z rodziną lubimy go jadać chociażby z okazji przeróżnych świąt lub zgromadzeń pokoleniowych, a to ze względu na jednogarnkowe, nieskomplikowane przygotowanie (nadmiarem czasu przy świątecznym rozgardiaszu przecież nie dysponuję) , a jednocześnie wyborny w smaku efekt końcowy (z powodzeniem zachwyci gości) :) Składniki na porcje dla minimum 4 osób: 1 kg mięsa na gulasz - u mnie akurat wieprzowe

Grunt to przepis!
Wielkanocna sałatka z kurczaczkami. 522

Już czas pomyśleć o świątecznym menu. Moją pierwszą propozycją jest pyszna i kolorowa sałatka. Jest to mój pomysł i wyszedł naprawdę świetnie! :) Prosta, szybka i efektowna! :) Składniki: I. Sałatka: 1 główka sałaty lodowej 3 duże pomidory sparzone i obrane ze skórki mała puszka kukurydzy 350 g kruchej wędliny 1/2 słoiczka cebulki perłowej 2 jaja kurze 6 jaj przepiórczych

DominikaDolci
Wesołych Świąt i tort czekoladowy z wiśniami. 122

Wesołych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w rodzinnym gronie! :) Z tej okazji przedstawiam Wam mój świąteczny tort. Jest on również treningiem po ostatnim szkoleniu. Tak posmakowały mi masy i blaty, których się nauczyłam, że musiałam je wykorzystać ponownie. Kwiatki na wierzchu wykonane są z gum paste. :) Składniki: I. Biszkopt kakaowy (obręcz 20 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki

DominikaDolci
Świąteczny talerz niejadka 94

Składniki na talerz ze zdjęcia foremka do ciastek zajączek plasterek serka żółtego plasterek szynki słomki z surowej marchewki 2 kulki mini sera mozarella 2 pomidorki … Czytaj dalej Świąteczny talerz niejadka

gotuj ze mną
Sałatka świąteczna 385

soku z cytryny. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na obrzeżu talerza i posolić. Obłożyć odsączonym brokułem i ćwiartkami pomidorów, oprószyć pieprzem, polać majonezem i podawać na stół świąteczny

Tradycyjna Kuchnia
Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny 139

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Nadszedł czas na trochę świątecznych propozycji. Na początek dla odmiany od tradycyjnych jaj, babek i mazurków proponuję kilka hiszpańskich inspiracji. Hiszpanie, zwłaszcza w rejonach Salamanki i Avili w wielkanocny poniedziałek na festiwalu zwanym "Lunes de Aguas" ("Poniedziałek wód") delektują się drożdżowym faszerowanym "chlebem" zwanym Horanzo. Farsz składa się przede wszystkim z gotowanych na twardo

Zielona Kuchnia
Piernik staropolski 175

wiem, wiem ;) Wielkanoc za progiem, a ja tu z piernikiem wyskakuję, ale obiecałam sobie, że dodam zaległe wpisy, właśnie świąteczne jeszcze, żeby nie odkładać ich do listopada. Obawiam się, że zapomniałabym o nich całkowicie przez te kilka miesięcy ;) Piernik przyznaję bez bicia, że robiłam po raz pierwszy i po raz pierwszy jadłam, bo w moim domu nie był pieczony. Bynajmniej

Kuchnia w czekoladzie
Sernik wiosenny.... z cytrynowym musem, kandyzowaną skórką i pokruszoną bezą 147

nigdy mi dosyć. Lubie je ja, i moje dzieci, lubią przyjaciele i znajomi, więc jest dla kogo piec i wymyślać nowe kombinacje.  Ten dzisiejszy sernik śmiało można nazwać świątecznym, bo taki właśnie jest w smaku.  Wielkanocny chciałoby się powiedzieć. Lekki, orzeźwiający, łączący w sobie wiele smaków. Spód jest z ciasteczek oreo, które nadają mu delikatnej goryczy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kutia 143

Świąteczna kutia  Kutia kojarzy mi się z dzieciństwem, którą robiła moja mama zawsze w okresie świąt, dlatego w tym roku postanowiłam powrócić do tych smaków.  Wiem też, że często szukacie przepisów na kutie, dlatego może skorzystacie z mojego przepisu.  Uwielbiam orzechy dlatego w mojej kutii jest ich sporo, ale dobranie dodatków tak na prawdę jest indywidualną sprawą

Mój pomysł na
Sałatka z makaronem 202

sałatek, a prostota w wykonaniu sprawia, że można ją robić często. Wszystkie składniki w połączeniu tworzą bardzo dobrą kompozycję smakową.   Sałatka ta nadaje się na różne  świąteczne okazje, kolacje, śniadanie.  Porcja sałatki jest duża, ale oczywiście można zmniejszyć proporcje składników.  Na prawdę polecam! Przepis: Składniki: 350 g makaronu mini muszelek, lub innego drobnego makaronu

Mój pomysł na
Szynka z rękawa 138

Taka szynka umili każdy dzień. Idealna na Świąteczny stół. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i natrzeć mięso. Włożyć mięso razem z całą marynatą do woreczka. Szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Zostawić tak przygotowane mięso na 48 godzin w lodówce. Po 12 godzinach odwrócić mięso, poruszać folią i nacierać mięso. Po następnych 12 godzinach czynność powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń
Sałatka chrzanowa z jabłkiem – kuchnia podkarpacka 477

Skołyszyn (okolice Jasła na Podkarpaciu). Jajka w połączeniu z kwaśnymi jabłkami i ostrym chrzanem to bardzo udana kompozycja sałatkowa, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn” wydanej przez Stowarzyszenie „Przysieki nasz dom”. Składniki: 5 ugotowanych dużych jajek 3 jabłka (najlepiej kwaśne) 180 g tartego chrzanu ze słoiczka

Trzeci talerz
Babka olejowa 498

Pyszna, puszysta i delikatna. Do tego bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.  Idealna do świątecznej (i nie tylko) kawy :) 4 jajka 150 g mąki pszennej 100 g cukru 125 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista. Następnie

Smakołyki Asi
Wielkanocna babka 112

zachwycała nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Przy jej wypieku musimy być wyjątkowo ostrożni. Pieczenie babki wymaga cierpliwości, dlatego warto poznać sposoby, które pomogą w stworzeniu tego świątecznego ciasta. Składniki (9 porcji): szklanka maki pełnoziarnistej drobno mielonej szklanka zwykłej maki uniwersalnej 1/2 szklanki brązowego cukru łyżka proszku do pieczenia łyżka sody oczyszczonej 1/2  łyżeczka soli duże jajko szklanka

The Slow Life Wife
Wielkanocna pieczeń z jajkami 96

świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnym polskich potraw.Pieczeń rzymska to po prostu pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem ugotowanych jaj. Można ją jeść i na ciepło i na zimno. Składniki (8 porcji): 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 4 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz do smaku 5 jajek ugotowanych

The Slow Life Wife