Połączenie wilgotnego makowca, z chrupiącymi orzechami z dodatkiem idealnego, puszystego sernika. Poezja smaku, ot po prostu. Polecam bardzo gorąco, u nas to nr jeden na tegoroczne Święta. Jedynie do świątecznego wypieku zwiększę minimalnie ilość sernika tak, by była troszkę grubsza warstwa, tak o 1/3, choć mój małżonek twierdzi, że nie ma takiej potrzeby, że proporcje są idalne, to jednak wydaję
Smaczne Zdroweposiekanymi nerkowcami. Jest lekko wilgotny z dodatkiem powideł śliwkowych, bardzo aromatyczne domowe ciasto. Gotowy piernik można przełożyć powidłami, udekorować polewą czekoladową. U mnie lukier cytrynowy i bakalie. Wspaniały świąteczny wypiek! Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery życzy Zasmakuj Kuchni! Składniki: 220 g mąki pszennej 180 g masła 1 opakowanie przyprawy do piernika 15 g kakao
Zasmakuj Kuchniroku spędzają je poza Polską. Ale w tym roku czas na zmiany, bo Magda chce gościć Konstantego, swojego narzeczonego i jego rodziców. Trzeba zatem zadbać o rodzinną i świąteczną atmosferę. Ta pierwsza nie jest żadnym problemem, ale Świąt nie obchodzili od wielu lat. Czy gra okaże się warta świeczki? Mimo radosnej okładki książka do wesołych nie należy. Jest raczej przepojona
Weekendy w domu i ogrodzieZanim zasiądziemy do świątecznych stołów i tradycyjnych dań polecam przedświąteczny zimowy deser z suszonych śliwek, delikatnego kremu z mascarpone i ciastek lub pierniczków. DESER ŚLIWKA W ŚNIEGU Składniki: (na 2 porcje) 200 g mascarpone 2 łyki cukier puder 100 ml śmietana 30% 100 g ciastek czekoladowych lub pierników 15 śliwek suszonych 1 szkl wiśniówki do moczenia śliwek czekolada
Bon appetit mon amiePrzepis na pyszne korzenne pierniczki, które można chrupać od razu po przestudzeniu. Ten cudowny przepis na pierniczki świąteczne z miodem szykuję zawsze z ogromną przyjemnością. Pierniczki nie są miękkie.. są chrupiące, bo takie najbardziej lubią moje dzieci i mąż. Przepis na te pierniczki jest prosty i sprawdzony. Każdy sobie z nimi poradzi, więc zapraszam do robienia
AniaGotuje.pllubię najbardziej - kwaśny, nietłusty, aromatyczny i z małą ilością mięsa. Jeśli lubisz bardziej mięsny bigos, to dołóż go tyle ile chcesz. Na moim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny i staropolski bigos postny . Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów + 2 szkl. gorącej wody 1/2 szkl. wina (czerwone półsłodkie) 10 śliwek suszonych bez pestek
Codziennik Kuchennynabrać smaku to i najwyższy czas i pora by przygotować śledzie. Pamiętacie przepis na śledzie w korzennej zalewie ? Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis na pyszne, aromatyczne i bardzo świąteczne śledzie. Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na kiszone buraki , a następnie przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków . Jak więc łatwo się domyśleć propozycja dzisiejszych śledzi
Życie ze smakiembyło. Śledzie wyszły delikatnie słodkie i kwaskowate. Połączenie śledzia z żurawiną, cebulą i sokiem z cytryny, to był prawdziwy strzał w dziesiątkę. Polecam Wam tę sałatkę. Myślę, że na świątecznym stole nie postoi zbyt długo, bo zasmakuje wszystkim. Składniki: ok. 400 g filetów śledziowych solonych 200 g suszonej żurawiny sok z 1 cytryny 2 średnie cebule pieprz do smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaupora się z tą babką szybciutką, bo robi się ją bardzo podobnie. Polecam gorąco przepis wszystkim miłośnikom pierników, murzynków, przyprawy do pierników i cynamonu 😊 . Może zamiast tradycyjnego, świątecznego piernika warto upiec właśnie taką aromatyczną babę? 😉 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 125 g dowolnej margaryny 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 całe jajka 3 łyżki kakao
Walijskie PichcenieŚledzie na świąteczny stół - ale nie tylko. Tym razem w słodkim wydaniu z żuwarawiną. Składniki: 250 g filetów śledzia a'la matias, średniej wielkości pomidor, bardzo mała cebula, 8-10 łyżek suszonej żurawiny, łyżka oleju, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka wody, szczypta soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Pomidora obieramy ze skóy, kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy
Lena Gotujemoże mieć za dużo cukru, wysoki indeks glikemiczny odpada, podobnie jak tłuste masy i kremy. Moja propozycja jest zgoła inna – ciasto marchewkowe. Wilgotne, bakaliowe, pachnące piernikowo i świątecznie. W kategorii warzywnych wypieków, w naszym domu, zdecydowanie zwycięża ciasto marchewkowe. Piekę je na każde święta, ale także świetnie sprawdzi się na co dzień. Jest idealne na spotkania z przyjaciółmi
Dietologpodać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Ryba po grecku to również świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań
AniaGotuje.plniż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc z niego królewską ucztę. Ciasto drożdżowe często gości na świątecznych stołach w rodzinach, gdzie ktoś jest chory i nie może sobie pozwolić na bardziej słodkie i ciężkie specjały a też chce mieć jakiś dobry deser. Kochają je też miłośnicy zero
Ugotowane pozamiataneWitajcie. Jak tam przygotowania do świąt? 😇 Internet aż kipi od świątecznych przepisów na przepyszne potrawy, gdzie w większości to ciasta. 😛 No, ale nie ma co się dziwić, bo większość ludzi tylko na święta przyrządza niektóre smakołyki np. pierniki. Makowce czy serniki na szczęście cieszą się większą częstotliwością spożywania w ciągu roku.😊 Żeby nie słodzić cały czas samymi deserami, dzisiaj będzie
Zdrowie i pysznie na talerzuPiegus (zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może być świetną alternatywą dla makowca. Składniki: szklanka mąki tortowej szklanka maku 250g masła szklanka cukru 6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy Sposób przygotowania: Białka jajek ubić na sztywno z szczypta soli. Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać
Pyry na Gaz