Święta Wielkiej Nocy zbliżają się do nas wielkimi krokami! To już najwyższa pora, żeby zacząć przygotowywać nasze menu na świąteczny stół. Nie wiem jak u Was, ale w moim domu, obok tradycyjnych i powtarzanych co roku tradycyjnych dań, pojawiają się także nowe potrawy, tak dla urozmaicenia. W tym roku takim daniem będzie jabłkowa zupa krem z chrzanem z dodatkiem przepiórczych
Kulinarne przygody Gatityurozmaicić wielkanocne śniadanie proponuję zrobić takie efektowne koszyczki z nadzieniem. Wyśmienicie smakują a dodatkowo będą piękną ozdobą świątecznego stołu. Koszyczki zrobiłam z trzema nadzieniami. Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga. Ciasto na koszyczki: 350 g mąki tortowej 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli morskiej Mąkę wymieszać ze solą,dodać zimne masło. Masło
Kolorowa kuchnia Elkipogodzie upiekłam już pastelowe beziki , które u mnie są nieodłącznym elementem do dekoracji mazurków i pieczonych serników. Odgrywają doskonałą rolę dekoracyjną i są kropką nad i wśród świątecznych wypieków. Wykonanie ich wcale nie jest trudne. To co, skusicie się na upieczenie ? Składniki: 1 szklanka białek jaj kurzych 36 dag drobnego cukru ½ cytryny Szczypta soli Kilka kropel czerwonego
Wanilia i Kardamonburak ,serek zmiksować na krem. Gotowy krem włożyć do woreczka z końcówka jaka chcemy i wypełnić puste pola w białkach.:)) Jajka faszerowane buraczkami - ładne ,dekoracyjne danie ,godne postawienia na świątecznym stole. ps. można na każde jajko dodać 20 g śledzia ,lub wędliny,wtedy miksujemy z tymi dodatkami krem. Jeśli dodasz ćwikłe to nie trzeba soli i pieprzu dodawać . pomysł własny
w mojej kuchniskładzie nadają wilgotności. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko. PRZEPIS 1 szkl. cukru pudru 4-5 szt. jabłek grubo startych 250 g. maku 150 g. margaryny
Kuchnia PaulettesJajka faszerowane pachnącą wędzonką pastą pomidorową to ciekawy pomysł na przekąskę jajeczną imprezowego stołu. Fajnie będą prezentować się również na świątecznym stole podczas Wielkanocy. Składniki: 6 jajek 250g wędzonej szynki 140g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej szczypta słodkiej papryki sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić
Szalona Kuchnia EwelinyŚwiąteczne wypieki muszą mieć to coś co je wyróżnia od tych pieczonych na co dzień czyli odpowiednie przybranie. Taki jest mój sernik,niby zwykły ale bardzo wielkanocny. Sernik upieczony kilka lat temu na Wielkanoc,przepis przeniesiony z poprzedniego bloga. Masa serowa: 700 g twarogu 100 g masła 1 szkl. pudru cukru 4 jajka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l otarta
Kolorowa kuchnia ElkiWieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 200g masła 200g cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy
Szalona Kuchnia EwelinyJeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne jaja, zajrzyjcie też do przepisów na klasyczne jaja faszerowane w skorupkach , jaja z suszonymi pomidorami oraz jaja z awokado . Te przepisy mam a blogu już od kilku lat A dziś nieco inne jaja, farbuje się je po ugotowaniu, a efekt na stole jest super. Czas marynowania w zalewie to 12 h, nie zostawiajcie
nietylkopasta.plPyszna babka z samych białek, to pomysł na kryzysową babkę świąteczną, albo na wykorzystanie nadmiernej ilości białek
słodki bratekbiała kiełbasa. O jajku nie wspominam, bo jest przecież najważniejsze. Te trzy produkty można jednak połączyć w jedno oryginalne danie, czyli zapiec razem. Taką zapiekankę można także przygotować na świąteczny obiad z kiełbasy, która pozostała po śniadaniu. Z jednej strony stworzymy coś innego niż standardowo, a z drugiej znajdziemy zastosowanie dla kiełbasy, która już nie jest tak apetyczna, jak świeżo
Codzienna kuchnia niecodziennapuszysta czekoladowa babka z wyrazistą alkoholową nutą z wiśniowym akcentem, oblana delikatną mleczną czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło
Szalona Kuchnia Ewelinymoim świątecznym stole musi być nie tylko smacznie,ale też kolorowo. Wypieki i potrawy muszą zachwycać i cieszyć oko. Biszkoptowa babka z zajączkiem,bardzo lekka i puszysta to jedna z moich propozycji na wielkanocny stół. Na początek,można dzień wcześniej przygotować i upiec ciasto zielone. ciasto zielone: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 250 g mrożonego szpinaku 1 szkl. mąki
Kolorowa kuchnia ElkiKochani, polska Wielkanoc jest cudowna. Ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości? Nasze tradycje, potrawy- są niepowtarzalne i najlepsze na świecie! ;) Jednak chcę Wam dzisiaj zaproponować danie, które w tym świątecznym czasie króluje na stołach w moim kochanym Neapolu. Upiekłam na próbę kilka lat temu i piekę nadal, na prośbę wygłodniałej rodzinki. Wszyscy bardzo polubili. Więc może i Wy lekko odmieńcie wielkanocny jadłospis
PichceniomaniaNiebawem święta. Pasztet, a piekłam ich już kilka rodzajów, koniecznie musi się znaleźć na świątecznym stole. Dzisiaj kolejny pasztet, jaki zrobiłam i kolejny jaki smakuje wyjątkowo. Do mojego pasztetu dodałam wszystko, co gotowało się z mięsem, czyli wszystkie warzywa, a nawet przyprawy, które znalazły się w maszynce podczas mielenia. To, co? Zaczynamy... Składniki: 500 g karczku 500 g tłustego surowego
Kuchnia u Krysi