rzepyszny, delikatny i aksamitny deser na spodzie z biszkoptów dla wszystkich amatorów słodkości. Sernik gotowany to propozycja, którą można podać nawet na specjalne okazje, znakomicie sprawdzi się również na świątecznym stole. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg twarogu z wiaderka 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 14-15 sztuk okrągłch
Smakowite DaniaFajna sprawa, że możemy używać nie tylko owoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą porę roku. Dodatkowo, pozwala wykorzystać białka, które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast. REWELACJA! Pijana Chmurka Przepis na tradycyjną prostokątną blachę (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia
Poezja Smaków - blog kulinarnyBabka mocno zielona, wiosenna, pachnąca miętą i cytryną. Zrobiona z dodatkiem kisielu i naturalnego lukru miętowego. Na świątecznym stole będzie w sam raz. Miętę można dodać też do ciasta, ja o tym zapomniałam. 200 g mąki pszennej typ 500 140 g cukru pudru 200 g masła 4 jajka wielkośc M 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka
wesoła kuchniaAromatyczne i smaczne jajka na stół świąteczny. Składniki: Buraczki czerwone małe 1 kg Jajka ugotowane na twardo 8 szt. Składniki na marynatę: Ocet 1 ½ szklanki Woda 1 ½ szklanki Cukier ½ szklanki Listek laurowy 1 szt. Ziele angielskie kilka ziarenek Goździki 1 łyżeczka Imbir mielony ½ łyżeczki Kminek ½ łyżeczki Sól 1 łyżeczka Wykonanie: Buraki ugotować, wystudzić i obrać ze skórki, włożyć do dużego
Tradycyjna KuchniaWyborna i smaczna w chrupiącej skorupce szynka na świąteczny obiad. Składniki: Szynka wieprzowa 1 kg musztarda francuska 1 słoiczek Jajko 1 szt. Czosnek 2 ząbki Bułka tarta ½ szklanki Bulion drobiowy ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Olej do formy Wykonanie: Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, przełożyć na naczynia żaroodpornego i polać bulionem. Wstawić do piekarnika i piec
Tradycyjna Kuchniabył dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja! Przełamane wszystko dżemem z czarnej porzeczki. To już nawet brzmi dobrze! P.S.Jestem fanką wedlowskich wielkanocnych jajeczek. Ich pastelowe kolory pięknie ozdobią każde świąteczne ciasto lub babeczkę. Jestem im wierna od kilku lat, choć na początku był problem z ich kupnem. Teraz już są (od dwóch sezonów w Rossmannie) i każdym niemal markecie. Normal
bistro mamaNiedługo święta Wielkanocne. Ja co roku szukam pomysłów na urozmaicenie świątecznego pasztetu. Coś dodaję, coś zmieniam w wypróbowanych już przepisach, by powstało coś innego w smaku.Tak też było w przypadku tego drobiowego pasztetu. Tradycyjny przepis, który od lat sprawdzony w mojej rodzinie, urozmaiciłam dodatkiem całych pieczarek. Pychota! Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka
Z Majeczką w kuchnipikantnymi i owocowymi, np. Roero od Giuseppe Bordone. Przepis na schab nadziewany tuńczykiem tutaj. Dolce vita Nie jestem fanką mazurków. Dla mnie królową wielkanocnych deserów jest Pascha. Pasuje do świątecznego śniadania, jest idealnym deserem na obiad i często też to o niej myślimy, gdy idziemy coś łasuchować w nocy do lodówki. Co będzie do niej pasować, jeśli wypiliśmy już całe
Ugotowane pozamiatanemajonezem . Bałkańska sałatka , jest chrupiąca , dzięki korniszonom , aromatyczna od pora i smakowita za sprawą śledzia . Idealna na imprezę lub kolację . Wielkanoc , to także dobre miejsce dla sałatki śledziowej , na świątecznym stole Składniki : 6 matiasów w zalewie olejowej 6-7 ogórków korniszonów 1 średni por , tylko biała część 6 jajek ugotowanych na twardo 1 dość duże słodkie jabłko 3 -4 ziemniaki
Ogrodnik w podróżyodpowiedzialność za nasz własny los. Wtedy, jak napisał Bułhakow : „Wszystko będzie, jak być powinno, tak już jest urządzony świat”. A skoro obchodzimy święto, to na stole powinno znaleźć się świąteczne ciasto. Dziś zainspirował mnie przepis na sernik z kwestii smaku. Na jego bazie upiekłam sernik z czekoladowym kajmakiem. Pyszny, delikatny, po prostu doskonały. Także na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: Spód
W mojej kuchnimoim repertuarze kulinarnym . Razem z rodziną lubimy go jadać chociażby z okazji przeróżnych świąt lub zgromadzeń pokoleniowych, a to ze względu na jednogarnkowe, nieskomplikowane przygotowanie (nadmiarem czasu przy świątecznym rozgardiaszu przecież nie dysponuję) , a jednocześnie wyborny w smaku efekt końcowy (z powodzeniem zachwyci gości) :) Składniki na porcje dla minimum 4 osób: 1 kg mięsa na gulasz - u mnie akurat wieprzowe
Grunt to przepis!Już czas pomyśleć o świątecznym menu. Moją pierwszą propozycją jest pyszna i kolorowa sałatka. Jest to mój pomysł i wyszedł naprawdę świetnie! :) Prosta, szybka i efektowna! :) Składniki: I. Sałatka: 1 główka sałaty lodowej 3 duże pomidory sparzone i obrane ze skórki mała puszka kukurydzy 350 g kruchej wędliny 1/2 słoiczka cebulki perłowej 2 jaja kurze 6 jaj przepiórczych
DominikaDolciWesołych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w rodzinnym gronie! :) Z tej okazji przedstawiam Wam mój świąteczny tort. Jest on również treningiem po ostatnim szkoleniu. Tak posmakowały mi masy i blaty, których się nauczyłam, że musiałam je wykorzystać ponownie. Kwiatki na wierzchu wykonane są z gum paste. :) Składniki: I. Biszkopt kakaowy (obręcz 20 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki
DominikaDolciSkładniki na talerz ze zdjęcia foremka do ciastek zajączek plasterek serka żółtego plasterek szynki słomki z surowej marchewki 2 kulki mini sera mozarella 2 pomidorki … Czytaj dalej Świąteczny talerz niejadka
gotuj ze mnąsoku z cytryny. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na obrzeżu talerza i posolić. Obłożyć odsączonym brokułem i ćwiartkami pomidorów, oprószyć pieprzem, polać majonezem i podawać na stół świąteczny
Tradycyjna Kuchnia