zachwycała nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Przy jej wypieku musimy być wyjątkowo ostrożni. Pieczenie babki wymaga cierpliwości, dlatego warto poznać sposoby, które pomogą w stworzeniu tego świątecznego ciasta. Składniki (9 porcji): szklanka maki pełnoziarnistej drobno mielonej szklanka zwykłej maki uniwersalnej 1/2 szklanki brązowego cukru łyżka proszku do pieczenia łyżka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka soli duże jajko szklanka
The Slow Life Wifeświątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnym polskich potraw.Pieczeń rzymska to po prostu pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem ugotowanych jaj. Można ją jeść i na ciepło i na zimno. Składniki (8 porcji): 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 4 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz do smaku 5 jajek ugotowanych
The Slow Life Wiferyż wykładamy nasz mięsny farsz, wyrównujemy. Serki kroimy na połówki wzdłuż i układamy na mięsnym farszu. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach przez 30 minut. PS Zdjęcia jeszcze w świątecznym klimacie, bo dopiero udało się odzyskać dane z komputera, który padł.. ehh :( Wioleta Gargula
MamaOskarkaniej to, że naczynia można postawić w dowolnym miejscu – wystarczy, że zakryją 4 zaznaczone pola i działa! Nie musimy martwić się wielkością garnków czy patelni, a gotowanie np.świątecznego obiadu w dużym naczyniu nie będzie już problemem. Czy jestem z niej zadowolona i czy wolę gotować na niej bardziej niż na gazie? Poczytajcie poniżej, ale wcześniej zapraszam na przepis
Ostra na SłodkoProsta i tania sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem to bardzo smaczne danie, w sam raz na śniadanie, lunch do pracy, czy świąteczny stół. Sałatki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych sałatek, gdyż są pyszne, sycące i można podać je na wiele różnych sposobów. Idealnie nadają się jako dodatek do mięs, czy wędlin. Można je jeść również z samym pieczywem
e-PrzepisyKulinarnebutelki naklej etykiety z opisem. Likier jest gotowy do picia. L ikier ten ma piękny zapach, jest lekko gęstawy i ma bursztynowy kolor. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, aby poczęstować nim gości. J a dolałem do słoja 1 szklankę przegotowanej i ostudzonej wody na 2 dni przed zlaniem trunku. Chciałem, aby mój likier był mniej
Przepisy i porady kulinarnechrupiąca! Idealna przekąska, śniadanie do mleka, jogurtu, maślanki. Pomysłów na granolę jest kilka: można pochrupać samą zamiast chipsów w któryś wieczór, zjeść z jogurtem, mlekiem lub maślanką, udekorować świąteczny mazurek lub inny słodki wypiek, którego smak wzbogaci domowa granola. Dzięki suszonym produktom, a konkretnie miechunce, suszonym figom oraz morwie białej suszonej , które otrzymałam od polskiej firmy Helio postanowiłam przygotować coś
Zasmakuj KuchniRybę w warzywach zna każdy z nas, bo w takiej formie pojawia się na świątecznym/imieninowym stole. A co powiecie na rybę w leczo? Ja jestem na tak, jak dla mnie smakuje lepiej niż ta tradycyjna! Ryby: 500g filetów białej ryby, u mnie halibut 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki sól, pieprz olej Leczo: 4 papryki
Szefowa kuchninajczęściej są bogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to słodkie ciasto, które podaje się na deser. A ja przygotowałam mazurka w wersji wytrawnej, którego można podać na ciepło, na świąteczny obiad lub kolację. Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który
Kuchnia MagdaLenyTegoroczne Święta obrodziły w mandarynki;) By poradzić sobie z ich nadmiarem postanowiłam przemycić je do świątecznych wypieków. Tak właśnie powstały kruche babeczki z kremem mandarynkowym. A do dekoracji oczywiście mandarynki:) i winogrona. Ciasto: 200g zimnego masła 400g mąki 2 jajka L 6 łyżek cukru szczypta soli Krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego 300 ml mleka 70g masła 5 łyżek cukru
Szefowa kuchniTowarzyszyły ludności na co dzień ale i od święta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek. Do dziś tradycja ryb jako świątecznych potraw w postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne przepisy. Pierwszym z nich był pomorski pasztet
Życie ze smakiemDługo przymierzałam się do powtórki diety przyspieszającej metabolizm. Efekty diety utrzymywały się przez prawie cały rok, ale po świątecznych rozkoszach stołu czuliśmy się z mężem ociężali, a waga bardzo powoli wracała do "normalności". Postanowiłam trochę sobie pomóc i podkręcić metabolizm, zresztą autorka diety Haylie Pomroy twierdzi, że matabolizm jest jak ogień, trzeba dorzucać do pieca, żeby hulał. Skorzystałam z opcji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na makowiec jest w naszej rodzinie od zawsze.Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek i bakalii. Polany lukrem i pachnący ... sam zapach powoduje,że tęsknimy już do świąt. Makowca można również upiec wcześniej i zamrozić. składniki: ok. 250 ml mleka 120 g cukru 4 żółtka 6 dag drożdży
Z Marcepanemrodziną Daniela młodzi zrywają ze sobą. Amy uświadamia sobie, że nie jest odpowiednią partią dla dyplomaty. Zdesperowana odpowiada na anons starszej pani, która potrzebuje towarzystwa na wspólny świąteczny wyjazd na Manhattan. Natrafia się zatem okazja na spotkanie z rodzicami albo w wigilię, albo w Boże Narodzenie. Kilka dni spędzonych wspólnie z dystyngowaną Georgią odmienia nie tylko sposób bycia
Weekendy w domu i ogrodzieświątecznym obżarstwie ciastowym miałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest mi źle. Zapragnęłam warzyw! niestety jest zima i wybór jest mocno ograniczony ale dałam sobie radę :) marchewki rządzą, jak się okazało p oraz kolejny! Z pomocą znowu przyszła książka "5 składników" Jamiego Olivera
Dzieje kuchennej Wiewióry