sałatek, a prostota w wykonaniu sprawia, że można ją robić często. Wszystkie składniki w połączeniu tworzą bardzo dobrą kompozycję smakową. Sałatka ta nadaje się na różne świąteczne okazje, kolacje, śniadanie. Porcja sałatki jest duża, ale oczywiście można zmniejszyć proporcje składników. Na prawdę polecam! Przepis: Składniki: 350 g makaronu mini muszelek, lub innego drobnego makaronu
Mój pomysł naTaka szynka umili każdy dzień. Idealna na Świąteczny stół. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i natrzeć mięso. Włożyć mięso razem z całą marynatą do woreczka. Szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Zostawić tak przygotowane mięso na 48 godzin w lodówce. Po 12 godzinach odwrócić mięso, poruszać folią i nacierać mięso. Po następnych 12 godzinach czynność powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej
Kuchnia PokoleńSkołyszyn (okolice Jasła na Podkarpaciu). Jajka w połączeniu z kwaśnymi jabłkami i ostrym chrzanem to bardzo udana kompozycja sałatkowa, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn” wydanej przez Stowarzyszenie „Przysieki nasz dom”. Składniki: 5 ugotowanych dużych jajek 3 jabłka (najlepiej kwaśne) 180 g tartego chrzanu ze słoiczka
Trzeci talerzPyszna, puszysta i delikatna. Do tego bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealna do świątecznej (i nie tylko) kawy :) 4 jajka 150 g mąki pszennej 100 g cukru 125 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista. Następnie
Smakołyki Asizachwycała nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Przy jej wypieku musimy być wyjątkowo ostrożni. Pieczenie babki wymaga cierpliwości, dlatego warto poznać sposoby, które pomogą w stworzeniu tego świątecznego ciasta. Składniki (9 porcji): szklanka maki pełnoziarnistej drobno mielonej szklanka zwykłej maki uniwersalnej 1/2 szklanki brązowego cukru łyżka proszku do pieczenia łyżka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka soli duże jajko szklanka
The Slow Life Wifeświątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnym polskich potraw.Pieczeń rzymska to po prostu pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem ugotowanych jaj. Można ją jeść i na ciepło i na zimno. Składniki (8 porcji): 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 4 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz do smaku 5 jajek ugotowanych
The Slow Life Wiferyż wykładamy nasz mięsny farsz, wyrównujemy. Serki kroimy na połówki wzdłuż i układamy na mięsnym farszu. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach przez 30 minut. PS Zdjęcia jeszcze w świątecznym klimacie, bo dopiero udało się odzyskać dane z komputera, który padł.. ehh :( Wioleta Gargula
MamaOskarkaniej to, że naczynia można postawić w dowolnym miejscu – wystarczy, że zakryją 4 zaznaczone pola i działa! Nie musimy martwić się wielkością garnków czy patelni, a gotowanie np.świątecznego obiadu w dużym naczyniu nie będzie już problemem. Czy jestem z niej zadowolona i czy wolę gotować na niej bardziej niż na gazie? Poczytajcie poniżej, ale wcześniej zapraszam na przepis
Ostra na SłodkoProsta i tania sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem to bardzo smaczne danie, w sam raz na śniadanie, lunch do pracy, czy świąteczny stół. Sałatki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych sałatek, gdyż są pyszne, sycące i można podać je na wiele różnych sposobów. Idealnie nadają się jako dodatek do mięs, czy wędlin. Można je jeść również z samym pieczywem
e-PrzepisyKulinarnebutelki naklej etykiety z opisem. Likier jest gotowy do picia. L ikier ten ma piękny zapach, jest lekko gęstawy i ma bursztynowy kolor. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, aby poczęstować nim gości. J a dolałem do słoja 1 szklankę przegotowanej i ostudzonej wody na 2 dni przed zlaniem trunku. Chciałem, aby mój likier był mniej
Przepisy i porady kulinarnechrupiąca! Idealna przekąska, śniadanie do mleka, jogurtu, maślanki. Pomysłów na granolę jest kilka: można pochrupać samą zamiast chipsów w któryś wieczór, zjeść z jogurtem, mlekiem lub maślanką, udekorować świąteczny mazurek lub inny słodki wypiek, którego smak wzbogaci domowa granola. Dzięki suszonym produktom, a konkretnie miechunce, suszonym figom oraz morwie białej suszonej , które otrzymałam od polskiej firmy Helio postanowiłam przygotować coś
Zasmakuj KuchniRybę w warzywach zna każdy z nas, bo w takiej formie pojawia się na świątecznym/imieninowym stole. A co powiecie na rybę w leczo? Ja jestem na tak, jak dla mnie smakuje lepiej niż ta tradycyjna! Ryby: 500g filetów białej ryby, u mnie halibut 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki sól, pieprz olej Leczo: 4 papryki
Szefowa kuchninajczęściej są bogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to słodkie ciasto, które podaje się na deser. A ja przygotowałam mazurka w wersji wytrawnej, którego można podać na ciepło, na świąteczny obiad lub kolację. Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który
Kuchnia MagdaLenyTegoroczne Święta obrodziły w mandarynki;) By poradzić sobie z ich nadmiarem postanowiłam przemycić je do świątecznych wypieków. Tak właśnie powstały kruche babeczki z kremem mandarynkowym. A do dekoracji oczywiście mandarynki:) i winogrona. Ciasto: 200g zimnego masła 400g mąki 2 jajka L 6 łyżek cukru szczypta soli Krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego 300 ml mleka 70g masła 5 łyżek cukru
Szefowa kuchniTowarzyszyły ludności na co dzień ale i od święta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek. Do dziś tradycja ryb jako świątecznych potraw w postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne przepisy. Pierwszym z nich był pomorski pasztet
Życie ze smakiem