piernikowe ciasto typu murzynek. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze, jeszcze bardziej wilgotne. Długo zachowuje świeżość, więc na kilkudniowe święta doskonały.. Ten piernik się obronił, nie to, co świąteczny sernik, który pozostawiał wiele do życzenia (nie do końca udany eksperyment, ale kilka poprawek i będzie extra ;)). Polecam tego aromatycznego przekładańca nie tylko na Boże Narodzenie, w ciągu roku pomijając
Nastoletnie Wypiekanieroku. Taki czas tylko dla nas, z dala od fejsbooków, blogów, internetów. Jeszcze przed naszym offlinem udało nam się nakręcić film o naszej ( zapoczątkowanej przez mojego Tatę ) świątecznej tradycji. Do obejrzenia TUTAJ Mimo, że warunki pogodowe były średnie, ciągle lało i tak naprawdę mieliśmy tylko kilka godzin, aby nagrać materiał, bawiliśmy się świetnie, dzieciaki spisały się na medal, ryba wolna
PaleoLifeMakowiec to obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole. Najbardziej ulubiona przez nas wersja to ta na kruchym cieście. W tym roku wzbogacony został o piankę. Wyszedł pyszny i Wam też polecam :) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 5 żółtek 125 g masła 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: puszka masy makowej
Smakołyki Asimoja wersja znanych zimowych ciasteczek, które możecie też spotkać pod nazwą "meksykańskie ciastka weselne" lub "rosyjskie ciasteczka do herbaty". Oryginalne przepisy często pojawiają w okresie świątecznych na zagranicznych na blogach, lecz w moim domu to wypiek całoroczny! Są naprawdę przeeepyszne i kusząco pachną! Uwielbiam je! Ich kruchość, delikatność oraz mocno orzechowy smak (kocham orzechy włoskie) sprawia, że wprost rozpływają
Di gotujeCoroczny hit na Świątecznym stole czyli uwielbiany w mojej rodzinie miodownik z masą grysikową i orzechami :) Gorąco polecam ! PLACKI MIODOWE: 3 szkl. mąki 1 kostka margaryny 180 g cukru pudru 3 jajka 3 łyżki miodu 3 łyżeczki sody oczyszczonej MASA GRYSIKOWA: 1 szkl. kaszy manny 750 ml mleka 170g cukru 1 kostka masła Kilka kropli aromatu rumowego
Marcepanowa kuchniaupieczeniu klopsy od razu wyjmujemy z piekarnika – pod żadnym pozorem ich w piekarniku nie zostawiajcie, bo wyschną. Z tego samego powodu pieczcie je bez termoobiegu . Szybka marinara ze świątecznym twistem? Puszkę pomidorów bez skórki przekładamy do rondla – całe pomidory rozgniatamy w dłoni na pulpę, z dużymi fragmentami miąższu – nie blendujcie sosu! Puszką po pomidorach odmierzamy sobie ½ jej pojemności wody, dodajemy
Karo in the Kitchendnia Świąt nie mogę dłużej patrzeć na pierogi, na barszcz, na paszteciki i sernik. Wówczas przychodzi mi ochota na coś mocno wytrawnego, lekkiego i zupełnie nieprzypominającego jedną z tych świątecznych potraw, które doskonale wszyscy znamy. Pierników w Święta w ogóle nie mam ochoty jeść bo wcinam je od połowy listopada aż przez cały grudzień, zatem Wigilia to jedyny dzień
Mango Papajaświątecznym ucztowaniu tym bardziej warto zrobić detoks. Ważne by podczas detoksu dużo odpoczywać. Toksyny które będą krążyć w naszym organizmie będą się uwalniać powoli W zależności od tego jak będą proporcje warzyw do owoców uzyskamy smak. Dla osób, które lubią słodkie proponuję dodać więcej owoców. składniki kilka liści jarmużu pęczek natki pietruszki 2 pomarańcze 2 jabłka 2 cytryny
Kulinarne pyszności MolkiŚwięta, Święta i po Świętach. Ale będąc jeszcze w świątecznym klimacie przesyłam Wam przepis na pyszne ciasteczka, które możecie upiec na każde Święta jak i na inna okazję. Mało pracy a jak smakują. mega chrupiące i bardzo smaczne. Inspiracją były pieguski z bloga Moniki Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipomarańczą, granatem i indykiem oprócz tego że pięknie się prezentuje i przyciąga uwagę swoimi kolorami jest zdrowa. Jeśli nie macie pomysłu na "kolejną" albo nieco odmienną sałatkę na świąteczny stół polecam to zestawienie. Składniki: 1 pomarańcza 1/2 granata 1/2 piersi z indyka 2-3 garście rukoli 4-5 pomidorków koktajlowych garść słonecznika prażonego (ja użyłam solonego) Dressing: 1 łyżka miodu
Kuchnia Pełna PasjiŚwiąteczna kutia Kutia kojarzy mi się z dzieciństwem, którą robiła moja mama zawsze w okresie świąt, dlatego w tym roku postanowiłam powrócić do tych smaków. Wiem też, że często szukacie przepisów na kutie, dlatego może skorzystacie z mojego przepisu. Uwielbiam orzechy dlatego w mojej kutii jest ich sporo, ale dobranie dodatków tak na prawdę jest indywidualną sprawą
Mój pomysł naSoczysta, krucha i aromatyczna pieczeń ze schabu to idealna świąteczna potrawa. Mięso pieczone z jabłkami i żurawiną cudownie przechodzi owocowymi smakami. Zamiast schabu możemy wykorzystać szynkę. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i jest znakomita w smaku. Polecam! Schab pieczony z jabłkami i żurawiną Składniki: 1 kg schabu lub szynki 2 cebule 3 jabłka, najlepiej twarde garść żurawiny suszonej szklanka
Smak mojej kuchniNiech zapachy choinki i świątecznych wypieków sprawią, że te Święta będą wyjątkowe, pełne ciepła, radości i miłości. WESOŁYCH ŚWIĄT
Smak mojej kuchnisałatkę śledziową z gotowanym jajkiem , jabłkiem i ananasem oraz ogórkiem konserwowym. Po dodaniu groszku oraz kukurydzy z puszki sałatka smakuje jeszcze lepiej. Takiej sałatki śledziowej nie powinno zabraknąć na Świątecznym stole oraz na wszelkie inne okazje
AniaGotuje.plmnie nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Mama zawsze przygotowywała i przygotowuję ją nadal na Wigilię, tradycję przeniosłam do swojego domu. Wspaniałe danie rybne, które kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego jest takie wyjątkowe! Można je przygotować w wersji pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno
Zasmakuj Kuchni