roku postanowiłam, że przygotuję dla Was wpisy świąteczne wcześniej. W ten sposób powstała babka z zajączkiem. Jeszcze ładniej byłoby, gdyby zajączek zupełnie wtopił się w jasne ciasto, ale miałam tylko dość dużą foremkę do wycinania co spowodowało, że uszy zajączka nie przykryły się jasnym ciastem. Proporcje jasnego do ciemnego zależą od tego jakiej wielkości będziecie mieli foremki i keksówkę. Resztki
Mania WypiekaniaŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wielu z Was planuje już Świąteczne Menu, a co za tym idzie myślimy o tym jakie ciasta upiec na te dni. Oprócz mazurków i serników zawsze na stole gości baba wielkanocna. Już mieliście okazję zapoznać się z przepisem na czarno białą Babkę Wielkanocną , tym razem zapraszam Was na drożdżową babkę cytrynową . Składniki
My World by Dagmara Rekjabłkami. Polecam. Spróbujcie. Babkę przygotowałam w foremce aluminiowej z papierem zapobiegającym przywieraniu Stella . Idealna do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. W takiej foremce z łatwością przygotujecie również np. świąteczne pasztety. Polecam Wam produkty Stella na święta, jak i na co dzień. Przyznam wam szczerze, że ja mam zawsze ich zapas. Dlaczego? Bo nie tylko ułatwiają pracę, ale też
Słodkie okruszkiWielkanocne przygotowania zaczynam od tradycyjnego, wielkanocnego ciasta. O czym mowa? Oczywiście – Babka piaskowa. Nie wiem jak u Was, ale u mnie to ciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole, a także wędruje do koszyczka wielkanocnego. Odmian bab jest oczywiście wiele. Na blogu znajdziecie między innymi, przepisy na: babka majonezowa , jogurtowa babka czekoladowa , czy też cytrynową bezglutenową babkę na Wielkanoc
365 dni dookoła kuchniPyszności na świątecznym stole. Przepis dostałam o koleżanki z pracy, robiłam go wczoraj jest super. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Jajka 3 szt. Cukier trzcinowy 1 szklanka Olej 1 szklanka Buraczki ćwikłowe starte 1 szklanka Marchewka starta 1 szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Przyprawa do piernika 1 łyżka Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Cukier puder do posypki
Tradycyjna KuchniaBardzo eleganckie małe danie, możemy serwować na świątecznym stole, podczas imienin i innych okazji. Składniki 10 dkg pleśniowego sera gorgonzola 3 łyżki masła 10 dkg gęstej śmietany sok z cytryny 4 jędrne gruszki lub jabłka kolorowy pieprz zilone listki do dekoracji szczypta pieprzu i papryki słodkiej Gruszki obrać, przeciąć na pół,usunąć gniazda nasienne. Zagotować … Czytaj dalej Pokusa prezesowej
gotuj ze mnąmusztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami
karmelowypowiedział, że świąteczne słodkości muszą być ciężkie i tuczące? Ten mazurek nie dość, że jest pyszny to jeszcze zdrowy. Do dekoracji użyjcie dowolnych bakalii i komponujcie swoje ulubione smaki :) 250 g płatków owsianych górskich 100 g wiórków kokosowych 4 jajka 170 g ksylitolu 40 g rozpuszczonego masła słoiczek dżemu porzeczkowego bakalie do dekoracji Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, ostudzić
Smakołyki Asiświątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny a jeśli jej nadzienie stanowią jajka, wówczas jest to pozycja obowiązkowa :) Składniki: - 1 kg mięsa mielonego - 1 szklanka kaszy manny - 1 pęczek pietruszki - 8 jajek - 1 łyżka delikatu czerwonego - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka oregano - szczypta lubczyku - 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Przygotowanie: Trzy jajka gotujemy na twardo. Do mięsa mielonego wbijamy
Zainspirowana w kuchniKluski śląskie. Bez nich nie może obejść się żadnej niedzielny i świąteczny obiad na Śląsku. Są tak głęboko wryte w śląską kulinarną tradycję jak choinka na Boże Narodzenie :) A że święta już za pasem to na pewno u wielu z Was pojawią się one na stole :) Nie ma konkretnego przepisu na kluski śląskie. Tak na prawdę robi się
My simple kitchenwłaściwie nie przepis, a sposób na urozmaicenie podania tradycyjnych jajek na świątecznym stole. Jajka podane z różowym majonezem zamiast tradycyjnie białym będą wyglądać zdecydowanie lepiej, ciekawiej, intrygująco. A przecież zrobienie różowego majonezu to nic trudnego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepyszna i bardzo prosta do przygotowania świąteczna baba z dodatkiem kakao i likieru adwokat, dzięki któremu uzyskuje wiosenny żółciutki kolor, wypiek bez którego nie mogą obejść się święta Wielkiej Nocy. Do baby polecam filiżankę klasycznej czarnej herbaty Ceylon Gold, doskonale współgra ze słodkim wypiekiem . Składniki: 25 dag masła 6 jaj 1 szklanka cukru 100 ml adwokatu
Wanilia i Kardamonbabka z wyrazistą migdałową nutą, oblana delikatną białą czekoladą i posypana chrupiącymi, prażonymi migdałami to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 150g cukru 100g masła extra 9ml aromatu migdałowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka
Szalona Kuchnia EwelinyIdealne śledzie na świąteczny stół, polecam. Użyłam tutaj mieszanki korzennej do śledzi w skład której wchodzą: imbir w proszku, bazylia, gorczyca, ziele angielskie, cebula, pieprz, koperek, koper włoski, goździki, czosnek, kolendra, czarnuszka, tymianek. Wystarczy po łyżeczce przypraw, ziół zmielić i wymieszać jeśli nie macie mieszanki gotowej. Śledzie są bardzo aromatyczne i bardzo smakowite, polecam nie tylko na święta
Moje Małe CzarowanieJuż za tydzień święta Wielkanocne. Czas zadumy, przemijania i refleksji nad śmiercią. Ale jest to także czas świąteczny, kiedy spotykamy się z najbliższymi i świętujemy. Na stole są babki, serniki, jajka i wiele innych pyszności. Dziś chciałabym Wam przedstawić prosty i szybki przepis na Jajka faszerowane z tuńczykiem. Wystarczy raptem 20-25 minut i danie gotowe :D POLECAM! Jajka
Gotuję Testuję