oryginalny pomysł - za żurawiną bowiem przepadam, i wydaje mi się, że z takim kremem będzie jeszcze lepsza. Przepis na ciasto i sposób jego złożenia pochodzi z Julehefte , nr 46/2017, świątecznego dodatku do Familie Journal . Drożdżowa gwiazda z kremem kakaowo-cynamonowym Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) 75 g miękkiego masła 450 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszną babkę kawową z serem, prosta i szybka w przygotowaniu, na niedzielę zdążycie jeszcze upiec.Do ciasta użyłam Polewy od Helio, do świątecznych wypieków będzie w sam raz. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów
Sama słodycz i szczypta chilisoczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne. Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego) 400 g kapusty kiszonej marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku szklanka rosołu (ewentualnie wody) sól pieprz olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapierożki na słodko. Zupełnie, jak nie mnie, gdyż fanem akurat takich smakołyków w słodkiej formie nie jestem. Marzył mi się również taki troszkę słodki, może nawet taki trochę świąteczny zapach w kuchni. A że i M. i ja nieco chorujemy, to miodu i cynamonu nigdy za wiele. Zapraszam zatem na przepyszne pierożki mojego przepisu. Słodkie
Kate's KitchenMyślę, że przepis ten można spokojnie zakwalifikować do świątecznych smakołyków w stylu fit. Po przepisie na kule mocy z masłem orzechowym , chia i płatkami owsianymi pora na kule w innym wydaniu. Składnikami są suszone śliwki, bardzo dojrzały banan, płatki owsiane, chia i masło orzechowe oraz miód. To najlepsze zdrowe słodycze jakie do tej pory jadłam
Moja smaczna kuchniaprostu przygotowujemy 12 potraw, które nie mieszczą się w lodówce, a potem jest jeszcze pierwszy i drugi dzień świętowania (zwykle poza domem) i nagle po kilku dniach te świąteczne potrawy są już nieświeże i trafiają do kosza. Oczywiście nie musi tak być, jeśli zaplanujemy sobie, co zrobimy z potrawami, które nam zostaną po Wigilii. Jednocześnie są dania takie
Ugotowane pozamiataneWilgotny od dżemu piernik z chrupiącą kruszonką. Ciasto może nie typowo świąteczne ale do jesiennej kawki doskonałe. *foremka 25*34 cm Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek mleka 400 g dżemu porzeczkowego 125 g masła 5 łyżek miodu łyżka kakao 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika dodatkowo: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam smak piernika, również o poranku Dlatego dzisiaj zapraszam was na piernikową owsiankę śniadaniową . Pyszne, szybka i lekko świąteczna Kto się skusi? Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych górskich niespełna szklanka mleka niespełna 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika 3-4 plasterki suszonych cynamonowych jabłek Amkez miód do smaku kawałeczek piernika w lukrze Przygotowanie: Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem
Słodkie okruszkisię w ustach bitki wieprzowe w aksamitnym sosie śmietanowo -kurkowym to niezwykłe danie , które idealnie sprawdzi się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. Sos kurkowy wyśmienicie komponuje si ę ze schabem co t worzy eleganckie, niebanalne i wytworne danie . Schab Duszony w Sosie Kurkowym - Składniki: 500 g schabu wieprzowego sól, pieprz
Słodka StronaMoim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię albo na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym pizzocheri. Dziś będzie mniej hurtowa ilość
Ugotowane pozamiataneokoło 2 tygodnie po nim. Zobaczycie, że nalewka nabrała pieknego koloru i przestała być mętna. Jest badzo aromatyczna i korzenna - no przecież musiałam troszkę wspóbwać 😋. Będzie cudowym dodatkiem do świątecznej kawy i deserów. Nalewka tuż po nastawieniu Nalewka na Boże Narodzenie Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania ok. 4-6 tygodni Składniki: mała garstka rodzynek mała garstka żurawiny
Kulinarne przygody GatityRobicie sami przyprawę piernikową? Jeśli jeszcze nie próbowaliście koniecznie wypróbujcie. Prosta do zrobienia, aromatyczna a co najważniejsze komponujecie ją według własnego upodobania. Mieszkając na obczyźnie w sezonie świątecznym bywało że trudno było kupić ową przyprawę, więc kilka lat temu postanowiłam zrobić ją sama. Polecam Wam, zwłaszcza teraz kiedy pora przygotować już piernik staropolski Przyprawa jest bardzo
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprostu większy dom. Zdradza go jedynie przylegający duży, zadbany park z kilkoma tajemniczymi ścieżkami. Krótko po przeprowadzce odkryłam, że w rzeczonym pałacyku co roku organizowany jest świąteczny kiermasz; od razu wiedziałam, że będziemy na nim stałymi gośćmi. Uwielbiam tego rodzaju imprezy; można zjeść æbleskiver , czyli naleśnikowe kuleczki (które za starych, dobrych czasów wypełnione był jabłkami, stąd właśnie te owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzedelikatnym sosie śmietanowym z aromatycznymi kurkami to niezwykłe danie , które św ietni e sprawd zi się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. Delikatny sos kurkowy idealnie komponuje si ę z polędwiczkami tworząc eleganckie, wytworne i niezwykle apetyczne danie . Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Kurkowo-Śmietanowym - Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych sól, pieprz olej
Słodka StronaIdealne połączenie smaków dla miłośników maku i kokosu. Ciasto pasuje na świąteczny stół. Składniki: Ciasto makowe: 8 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 10 dkg margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 żółtko 25 dkg margaryny Dodatkowo
Kuchnia u Bietki