Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z sardynkami i świeżymi warzywami. Idealna do pracy lub na lekki obiad. 200 g mixu sałat 100 g sardynek w sosie paprykowym 2 jajka 3 pomidory 1 ogórek zielony 1 czerwona cebula Przyprawa do sałatek Sałaty dokładnie myjemy i suszymy. Pomidora kroimy w paseczki, zielonego ogórka obieramy i kroimy w pół plasterki. Jajka gotujemy
VioletoweKucharzeniejest z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą i octem. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego, wszystko w zależności od gustu i podniebienia. Mój chutney jest z rabarbaru, śliwek i moreli suszonych. Jest kwaskowy, bo specjalnie nie dodałam
To co kochamząbki czosnku, 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich, pół łyżeczki chilli, łyżeczka suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku. (u mnie - po szczypcie). Wykonanie: Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, orzechy, przyprawy i wszystko mieszamy. Cukinię obieramy nożykiem Julienne lub przepuszczamy przez spiralizer do warzyw. Mieszamy z sosem z awokado, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę i liście
Jeść, by żyć w zdrowiukanapek lub deser, jeśli jako dodatek wybierzemy np. owoce świeże lub suszone, twarożek, kakao, miód. Odmianę Hass możemy zapiec na wiele sposobów. Wystarczy przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę, a wgłębienie po niej delikatnie poszerzyć łyżeczką i włożyć w nie dowolne nadzienie, np. surowe jajko, rybę, warzywa. Awokado dokładnie zmiksowane z odrobiną soku z cytryny lub limonki
Kucharzycaprawie miękki....około 40 minut. Po tym czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami. Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z gazu dorzucić koperek
Gosia gotujeprzyprawy: świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, mielony imbir, suszony tymianek, suszona bazylia, pieprz ziołowy - do smaku 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawiamy lekko świeżo mielonym pieprzem. 2. Do warzyw dorzucamy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę
Sajkofanka smakuośmiornicy (mięczaka), podać z mięsem mielonym i warzywami. Składniki : 50g makaronu Tagliolioni czarnego 150g mięsa mielonego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki pomarańczowej 3 pieczarki 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy :czosnek w płatkach papryka wędzona słodkamajeranektymianek suszone pomidory z czosnkiem i bazyliąpieprz ziołowy
Parowar Facetaszaszłyki muszą być zawsze nadziewane na przemian, np. mięso, warzywo, itp... Jak się okazuje: NIE ! Przedstawiam Wam nowy pomysł i sposób na efektywne szaszłyki z mini roladek, jak Wam się podobają takie szaszłyki? ;)Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 por, 1/2 czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy
Aga w kuchniPierogi z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej znanych, a zarazem uniwersalnych potraw. Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez cały rok. Intuicyjnie wiązana jednak z okresem jesienno-zimowym jest szeroko spotykana m.in. na wigilijnym stole. Jest jednym z wielu dań, które zwyczajowo podajemy z czerwonym barszczem . Choć nie jest to oczywiście konieczne(...)farszu. Ja jestem zwolennikiem pewnej przewagi smaku „słodkiego” – stąd kapusta kiszona jest w mniejszości i dokładnie ją odciskam, choć czasami dolewam jeszcze część wody z kapusty podczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy do z łagodnym w smaku ciastem pierogowym. Jeśli farsz nie jest kwaśny, wówczas tę wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią
Kulinarna PokusaDzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać wołowinę marynowaną w winnej zalewie, czyli zrazy. Tym razem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i
Codzienna kuchnia niecodziennakiełbaski genialnie się ze sobą łączą, musicie koniecznie tego spróbować :) Przyprawy zaś, które wybrałam, idealnie wydobywają cały smak zarówno mięsa, jak i warzyw, a danie pachnie cudnie! Mmmmm.... mówię Wam, palce lizać! SKŁADNIKI (na dużą blachę, dla 4-6 osób): 1 kg mięsa z udek kurczaka / bez kości (około(...)łyżeczki ziół prowansalskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Dużą blachę wyłóż folią aluminiową (lub użyj naczynia żaroodpornego). Umyte i osuszone udka wrzuć do miski, wsyp obie suszone papryki, majeranek, tymianek, sól i pieprz do smaku, dolej 3 łyżki oliwy i zamieszaj wszystko dokładnie, aby mięso było porządnie obtoczone w przyprawach. Miskę przykryj folią spożywczą i schłodź
Słodko-Słony Świat Ilonykorzeń pietruszki 1 mała cebula 2 ugotowane ziemniaki 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka susonego majeranku 4 ziela angielskie 4 ziarn ajałowca 2 liście laurowe 3 łyżki mąki jaglanej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Najpierw nastawiamy ziemniaki w mundurkach do ugotowania. Obieramy warzywa, cebulę kroimy w drobną kostkę, a seler i pietruszkę trzemy na małych
Lamarida.plCukinia to bardzo wdzięczne i uniwersalne warzywo, które świetnie komponuje się z różnorakimi składnikami. Można z niej w łatwy sposób przyrządzać pyszne dania kuszące rozmaitością. Dzisiaj mam dla Was jedną z takich smacznych i kolorowych kombinacji: łódeczki faszerowane mięsem mielonym, ryżem i suszonymi pomidorami. Danie w sam raz na dobry początek przyjaźni z zielonym kabaczkiem. Na pewno większości przypadnie
Fitsweet.mewarzywnego ok 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 100 ml śmietany 30% Do podania: grissini z ciasta francuskiego (przepis) boczek wędzony Przygotowanie: 1. Cebulę i jasną część pora siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę, całość podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy tymianek, kiedy warzywa zmiękną zalewamy bulionem, następnie dosypujemy groszek, gotujemy na średnim
Słodki Kompromiszastąpienie klasycznego makaronu do lasagne pożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki: -500 g mięsa mielonego – średnia cebula - czosnek - pomidory z puszki - 2 większe cukinie - koncentrat pomidorowy - ser mozzarella - przyprawy : cukier , sól , pieprz , suszone oregano bazylia , oliwa z oliwek Na dobrze rozgrzaną
Aromatyczne PodróżeAby przerobić cukinię na "makaron" potrzebna będzie tarka spiralna. Jeśli jej nie macie, możecie po prostu pokroić warzywo w cienkie plastry - zamiast spaghetti wyjdzie
Kasia Sarnaopakowaniu. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie pokrojonego w kostkę suszonego pomidora, fasolkę, pokrojoną w cienkie paski paprykę marynowaną, cebulkę w piórka i kurki przekrojone na pół. Duście kilka minut do połączenia składników. Kiełbasę pokrójcie w talarki, przesmażcie na maśle, doprawcie: Do patelni z mięsem dodajcie warzywa i passatę wymieszaną z fetą i parmezanem. Duście do połączenia składników, przyprawcie
Zasmakuj Kuchni6 filetów miruny ok 600 g tymianek sok z połowy cytryny 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy szczypta chili suszonej w płatkach szczypta soli
Gotowanie jest łatweTost(y?)* z żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiemkeczup, ogórek, pomidor, sałata*z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną(nasza miłość
More food, love and dreams