suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:35/100)

Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy 146

kostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami na patelni. Bardzo często grillowany ser Halloumi podawany jest tylko skropiony sokiem z cytryny. Niektóre rodzaje tego sera które możemy kupić są już przyprawione np. suszonymi ziołami. Aby odpowiednio grillować ser Halloumi należy: rozgrzać grilla do średniej temperaturypokroić ser na plastry około

naRuszcie
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 221

opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa cienko obieramy i kroimy w duże kawałki – pietruszkę i marchew wystarczy przekroić na pół, selera – na ćwiartki. Cebulę kroję w ćwiartki lub ósemki. Warzywa zalewam zimną wodą, tak samo jak w przypadku rosołu – smak ma uwalniać się powoli i ma być jak najbardziej skoncentrowany. Do garnka dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz(...)zacznie wrzeć, przykrywam garnek nie do końca szczelnie pokrywką i gotuję wywar około półtorej godziny, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Warzywa i mięso na kości powinny być już miękkie. Po ugotowaniu z wywaru wyjmuję warzywa i grzyby –pietruszkę zjadam, grzyby, seler i marchew zostawiam – kroję marchew w grubsze plasterki, seler – w większe zapałki, grzyby w cienkie paski. Odkładam

Karo in the Kitchen
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 151

stanowi skuteczny sposób na podanie warzyw dziecku. Wiem co mówię - Syn przyswoił wszystko co mu podałam... no może oprócz mięska, które dla niego okazało się niesmaczne - możliwe, że zbyt suche ;) Z resztą przeczytajcie i sami oceńcie czy to przepis dla Was. Składniki: na roladki indycze ok. 1/2 kg piersi z indyka 3-4 suszone pomidory z oliwy(...)suszonego, ogórka kiszonego i oliwek. Zawijamy ścisło w roladki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora. W razie potrzeby podlewamy wodą. W niewielkiej ilości wody miksujemy serek topiony na gładką masę. Wlewamy do zrazików. Kiedy mięso dochodzi wrzucamy cienko posiekane warzywa

Kuchnia po mojemu
Spaghetti z winem i selerem naciowym 116

formie smakuje najlepiej. Nie! Spaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego(...)seler naciowy kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy.  3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut.  5. Wyłączamy gaz i zostawiamy

Szefowa kuchni
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 239

bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka, dodajemy całą marynatę. Zakręcamy worek i dokładnie mieszamy aby marynata pokryła mięso. Wkładamy mięso w worku do lodówki. Zostawiamy na minimum 2 godziny(...)Musztardowy, który ze względu na wygodne opakowanie jest idealny także do posiłków w plenerze. Warzywa i mięsa z grilla będą miały ostrzejszy smak, gdy dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką

Słodkie okruszki
Zapiekanka z pulpecikami, cukinią, marchewką i kaszą pęczak 129

Dzisiaj zapraszam Was na szybki i błyskawiczny obiad. Wystarczy, że warzywa pokroicie na mniejsze części, z mięsa mielonego uformujecie pulpeciki i całość umieścicie w naczyniu żaroodpornym. Zapiekanka z pulpecikami, warzywami i kaszą pęczak to danie w 100% jednogarnkowe. Kaszy wcześniej nie trzeba ugotować, ponieważ upiecze się w piekarniku. Wbrew pozorom zapiekanka przygotowana w poniższy sposób nie będzie w ogóle(...)przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki (może być suszona jak i świeża). Na sam koniec wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Masę wyrobić i uformować pulpeciki wielkości piłeczki ping-pongowej. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięsne kuleczki, następnie wsypać suchą kaszę i dodać warzywa. Całość posypać solą oraz pieprzem. Następnie zalać 2 i 1/2 szklanki wody

Ugotować
Dip z serka koziego z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i papryką 139

koniec lipca, kiedy zaczynają pojawiać się kolejne owoce i warzywa. To okres robienia przetworów na zimę, zwłaszcza ogórków. W moich przepisach pojawiają się w większej ilości świeże owoce i warzywa, to naprawdę piękny okres w roku. Z przyjemnością powstają nowe receptury, których niejednokrotnie inspiracją są wakacyjne miejsca. Przede wszystkim, nie tylko zresztą latem, lubię kreować nowe przepisy inspirowane smakami, jakie(...)miseczki z serkiem kozim, papryką i suszonymi pomidorami. Wszystkie składniki łączymy z suszonym oregano, tymiankiem, słodką wędzoną papryką i czarnuszką. Doprawiamy do smaku. Podajemy jako dip lub smarowidło do kanapek. To świetny dodatek do tostów na ciepło, kanapki wystarczy posmarować bogato serkiem kozim z warzywami i ziołami, a później kanapki grillować na patelni lub włożyć do tostera. Najlepiej

Moja smaczna kuchnia
Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa? 224

cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika 2 szczypty ostrej papryki szczypta kurkumy sól, biały mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.  Cebulę i czosnek siekamy i przekładamy do dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach

Moja smaczna kuchnia
Perliczka po staropolsku 241

Zdrowego? Proszę uprzejmie. Zapraszam na przygotowaną tradycyjnie perliczkę, nadziewaną jabłkami i żurawiną, podaną na warzywach korzeniowych z sosem winnym. Wbrew pozorom przygotowanie takiego dania nie jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu(...)czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość przyprawiłem łyżeczką tymianku i łyżeczką rozmaryny. Dodałem 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki jabłek połączyły się równomiernie z żurawiną i obtoczyły się w oliwie

Wyprawy kulinarne
RISOTTO z warzywami 263

też kolację. Stworzyłam przepis na niezwykle kolorowe risotto z warzywami, które komponują się w bardzo ciekawy smak. Dzięki odpowiednim przyprawom całość mimo, że niepozorna stanie się uwielbianym daniem! // Składniki: 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól, curry, majeranek 1 marchewka (lub dwie małe) pół(...)cebulę podsmażamy z posiekanym czosnkiem na oliwie lub oleju. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę oraz około 100 – 150 ml wody. Kiedy marchewka będzie już miękka dodajemy resztę pokrojonych drobno warzyw (bakłażan, pomidor, ogórek, kukurydza). Całość co jakiś czas mieszamy i odpowiednio doprawiamy. Kiedy bakłażan będzie już miękki do warzyw dodajemy ryż. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, ewentualnie doprawiamy

Via Gusto
Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka 319

warzyw i gyros z kurczaka. Obiad lekki i aromatyczny. Troszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto.  Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu, mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :) Składniki na placki tortilli (8 sztuk): 500 ml mąki pszennej pół płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju 170 ml gorącej wody Składniki(...)czosnku (przeciśnięte przez praskę) 3 łyżki oliwy czubata łyżeczka suszonego oregano płaska łyżeczka papryki słodkiej płaska łyżeczka papryki ostrej płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku szczypta cukru szczypta chili  Potrzebne warzywa: malutka kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej

Smak mojego domu
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 222

francuskiej się marynowały i dzięki temu wspaniały smak po upieczeniu uzyskały. Warzywa odpowiedni czas swojego pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała.   Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki(...)smaku. Umyte i osuszone podudzia smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, a cukinię w średniej wielkości kostkę. Warzywa mieszamy z pozostałą oliwą i posypujemy solą.   Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak

Moniki Smakołyki
Cukinia nadziewana ricottą i tuńczykiem 131

więc przyrządzam je w chłodniejsze dni. A, że takich w maju nie brakowało, to piekłam warzywa na okrągło ;) 3 małe okrągłe cukinie 150 g ricotty puszka tuńczyka 3 łyżki passaty pomidorowej jajko 2 łyżki posiekanej bazylii 0/5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki łyżka suszonych pomidorów (nie z oleju) sól i pieprz łyżka oliwy starty twardy ser do posypania (użyłam hiszpańskiego

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania