suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:30/100)

Żurek na serwatce 166

bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych.    Składniki:                        - 2 litry serwatki- 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa)- 400g boczku wędzonego- 6 kiełbasek- 3 cebule- 2 główki czosnku (średnie)- 1 opakowanie cebulki prażonej- natka pietruszki (może być suszona)- majeranek- 3 łyżki mąki pszennej- 3 łyżeczki cukru- sól, pieprz do smaku           Serwatkę wlałam do dużego garnka, postawiłam

mojewypiekiinietylko
Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem 232

łyżeczki suszonego oregano  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.   Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki i obraną i pokrojoną w piórka cebulę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę.  Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte

Moja smaczna kuchnia
Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami 192

szklankami wody i gotować 10 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, poddusić na maśle ze szczyptą soli w nieprzywieralnym garnku lub na patelni. Czosnek dodać dopiero pod koniec duszenia. Zalać 4 szklankami wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotować do miękkości. Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem,  posiekaną natkę oraz majeranek i jeszcze

Czerwień i błękit
ROLADKI Z SUROWEJ CUKINII Z GUACAMOLE 145

Koniec z tymi deserkami! Czas na porcję warzyw, kiełków i awokado. Muszę Wam się do czegoś przyznać...Jestem awokadoholiczką. Najchętniej zjadałabym je z każdym posiłkiem (oczywiście hamuję się i tego nie czynię). Moje dziecko wyssało ze mnie to uzależnienie. Jej pierwszym pokarmem stałym był właśnie ten owoc i do dzisiejszego dnia jej się nie znudził. Jadłaby(...)guacamole: 1 awokado, pół małej cebuli, 2 daktyle, 1 duży ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, Do podania: kiełki rzodkiewki, słonecznika, gryki. Wykonanie: Cukinię kroimy na płaty obieraczką do warzyw.  Awokado kroimy wzdłuż, pozbywamy pestki, wyciągamy miąższ i rozgniatamy widelcem. Cebulę i daktyle kroimy w drobną

Jeść, by żyć w zdrowiu
ZUPA GRZYBOWA Z WĘDZONĄ KIEŁBASĄ 130

zupę grzybową. Nie jest to jednak tradycyjna grzybówka bo z kiełbasą wędzoną, ziemniakami i warzywami, podana ze szczypiorkiem. Jest to ulubiona zupa mojego męża i często pojawia się u nas nie tylko w sezonie grzybowym. W zimie przygotowują ją z grzybów suszonych, które wcześniej moczę w wodzie przez całą noc. Następnego dnia podgotowuję je w tej wodzie, w której(...)kiełbasy wędzonej 1 cebula pęczek szczypiorku  olej do smażenia sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości

Kuchnia MagdaLeny
Zupa Chicken Soba z owocami Goji i chilli 143

plastry bądź  małe kawałki  650-700 ml bulionu z kurczaka/przecedzonego rosołu bez warzyw; podstawowy przepis znajdziesz tutaj: 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka owoców Goji 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 mała suszona bądź świeża papryczka chilli do wyboru: około 20-30 g liści jarmużu, kapusty bądź w ostateczności garść(...)miseczki i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia. Zupa: 1. W rondelku bądź garnuszku podgrzać oliwę, dodać cebule oraz wyciśnięty czosnek. Zeszklić. 2. Gdy cebula się zeszkli, dodać odcedzony z warzyw bulion rosołowy. 3. Dodać liście jarmużu/kapusty/nać pietruszki posiekaną chilli oraz jagody Goji 4. Gotować przez 5-25 minut (w zależności od liści które wybierzemy) aż liście będą miękkie

KreatywnePiny
Zupa z młodego selera 180

szklanki uprzednio namoczonej na noc) 1 łyżeczka soli 1 łyżka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego (lub jeden cały, do wyciągnięcia przed miksowaniem) Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Seler myjemy, liście odcinamy zostawiając tylko łodygi i korzeń. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i gotujemy w ok. 1-1,5 litra wody. Dodajemy

Kucharzyca
Faszerowany filet z piersi indyka z warzywami i razowym kuskusem 251

Dziś przedstawiamy nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie! Polecamy :)  Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, olej rzepakowy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli,  1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, 2 ząbki czosnku, pieprz 1/2 średniego(...)albo minimum 2 godziny przed pieczeniem! Następnego dnia bakłażana i paprykę kroimy w kostkę, najlepiej taką centymetrową i przesmażamy na oliwie z oliwek, wystarczy kilka minut do czasu aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażone warzywa ściągamy z patelni i wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojone oliwki - u mnie ok. 10 sztuk, pokruszoną fetę, posiekaną natkę

Plate of Joy
KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 354

    Zawsze na Wigilię przygotowuję postną kapustę z grzybami. O ile ta przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych , o tyle ta wigilijna jest

Smaczne Zdrowe
MAKARON W SOSIE MUSZTARDOWYM 190

Przepis fajny dla jaroszy.Dużo warzyw,tymianku i przepysznego,delikatnego sosu musztardowego.   30dag.cukinii 4 średnie pomidory 2 ząbki czosnku pół pęczka świeżego tymianku lub pół łyżki suszonego makaron sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 2 szkl.bulionu warzywnego 1 szkl.śmietany kremówki 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy 1 łyżka mąki 10 dag.sera cheddar ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cukinię kroimy w plasterki.Usuwamy pestki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Carry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 120

koniec smażenia dodajemy również koncentrat pomidorowy i zostawiamy razem an ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. 2. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, smażymy mięso na złoty kolor, solimy i pieprzymy, następnie podlewamy bulionem, dodajemy warzywa z przyprawami z patelni, wlewamy mleczko kokosowe i wszystko razem dusimy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem

Apetyczna babeczka
Kanapkowa pasta z suszonymi pomidorami 147

Pachnąca pomidorami, o gładkiej i kremowej konsystencji pasta do pieczywa. Ze świeżymi warzywami i plastrem szynki smakuje rewelacyjnie, ale i w "samotności" spełnia doskonale rolę "masła". Składniki:  2 jajka 1 awokado 4 łyżki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupinek. Przekładamy do misy blendera razem

Kuchnia w czekoladzie
Zupa z dyni, kukurydzy i soczewicy 202

dużym garnku. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać soczewicę i przyprawy. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, a na końcu chili.  Zupę podawać z grzankami doprawionymi suszonym czosnkiem

Czerwień i błękit
Szaszłyki drobiowe z szalotką, pieczarkami i papryką 187

kurczaka 1 duża czerwona papryka  4-5 szalotek 3-4 duże pieczarki sól, pieprz papryka słodka bazylia suszona  oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę, a na sam koniec przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki (szalotki i pieczarki na 4 części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa

Ugotować

Proponowane wyszukiwania