serii mrożonek " warzywa na patelnie ". Tak, czy inaczej przygotowuje się ją szybko i jest świetna na śniadanie lub lekki lunch. Chociaż ja lubię frittatę także na kolację. ;) Składniki na 2 porcje: 100 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 100 g brokułu , podzielonego na drobne różyczki 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka oleju po szczypcie suszonego tymianku i lubczyku(...)Odcedzić. Marchewkę pokroić na plasterki, paprykę w paski. Na patelni, którą można wstawić do piekarnika* rozgrzać olej. Podsmażyć na nim marchewkę i paprykę przez 2 -3 minuty. Dorzucić zielone warzywa, dodać zioła. Podsmażyć jeszcze 1 minutę. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, zalać warzywa. Smażyć przez 2 minuty, posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec przez
Pełny talerzużywam butelkowanej) wrzucam włoszczyznę, tak jak na rosół. Im więcej damy warzyw, tym smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka(...)sporo ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, miód, kmin rzymski, jałowiec i oczywiście majeranek. Możemy dodać świeżych ziół – doskonale sprawdzi się oregano i rozmaryn. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i jabłko. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci kolor. Gdy smaki się wymieszają należy spróbować
MarcinChefłyżeczki suszonego rozmarynu, cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem nietypowo - od przygotowania sałatki, która musi być przygotowana wcześniej i co najmniej przez godzinę postać w lodówce, aby smaki uległy połączeniu. 1/4 małej główki kapusty i marchewkę bardzo drobno posiekałem przy użyciu blendera. Można oczywiście zrobić to za pomocą noża lub tarki do warzyw(...)Całość bardzo dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Ziemniaki i drugą marchewkę ugotowałem w osolonej wodzie, aby zrobiły się całkowicie miękkie. Dodałem do nich 40 gram masła i łyżeczkę suszonego rozmarynu, a następnie całość za pomocą blendera zmiksowałem na gładkie puree, które odstawiłem na bok, aby delikatnie tylko podgrzać je bezpośrednio przed podaniem. Do osobnej miseczki dodałem 60 gram
Wyprawy kulinarneziemniaki kawałek pora (ok. 10 cm) ok. 6 cm chorizo lub boczek łyżeczka suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz łyżka oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi obrać ze stwardniałej skórki. Dodać do ziemniaków. Do warzyw dolać tyle wody, by zakryła ona warzywa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół
Gaździnka warzyziołowy oliwa z oliwek masło około 2 łyżek ser koryciński Serowar Podlaski z suszonym pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim Umyj i poszatkuj pieczarki oraz borowiki. W garnku rozpuść 2 łyżki oliwy oraz masło, wrzuć grzyby, przykryj i duś około 5 minut, aż zmiękną. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę, dosmacz solą i pieprzem. Dolej wrzątek tak, aby nie przykryć warzyw.Dopraw
Z Kuchni Do KuchniZupa krem pomidorowa z czerwoną soczewicą i aromatyczną mleczną pianką z dodatkiem kurkumy. Zupę doprawiłam suszonym imbirem, kminem rzymskim, kurkumą i odrobiną cynamonu, dzięki którym
Oryginalny smakmożna nadziewać w różny sposób – łatwo wtedy przemycić dzieciom szpinak i inne warzywa na , które nie zawsze mają ochotę .U mnie szybko znikają – musiałam się uwijać , żeby zrobić dla Was zdjęcie Będziemy potrzebować : Papier ryżowy ok. 15 sztuk Farsz; Woreczek ryżu 50g suszonych grzybów mun 2 cebule 2 ząbki czosnku Jajko Świeży szpinak (według uznania ) Pieprz, sól ,oliwa
Anioły w kuchniIdealne dla wegetarian. Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka. Można ją oczywiście pominąć. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, niestety potrzeba trochę czasu, chociażby na pokrojenie warzyw. Składniki na farsz: pierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców) 8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu 1 szt. marchewki 1-2 szt. małych świeżych(...)imbiru ząbek czosnku pół świeżej / suszonej papryczki chili 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu. Usmażyłam na oleju. Pokroiłam w cienki paski: marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę. Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki. Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe
potrawyregionalnedanie składające się z duszonych warzyw i jajek gotowanych pod przykryciem. Ponadto czuczuka jest bardzo smaczna i prosta do przygotowania. Składniki na 2-3 porcje: 1 mniejszy bakłażan 1/2 młodej cukinii 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 3 małe pomidory malinowe (około 250 g) 1 ząbek czosnku sól, pieprz suszona bazylia 1 łyżka masła klarowanego 2-3 jajka(...)paprykę. Całość smażyć na średnim ogniu. W międzyczasie pomidory umyć, nakroić na krzyż, zalać wrzącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno pokroić. Do podsmażonych warzyw dodać pokrojone pomidory i czosnek. Dokładnie wymieszać. Całość przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną to przygotować 2-3 wgłębienia, w które należy wbić jajka. Przyprawić
Ugotowaćjajka -zależy od wielkości ,2 łyżki masła, olej do smażenia, kaszka kukurydziana -ja daje na wyczucie zamiast bułki ,1 łyżeczka suszonego tymianku, kaszka kukurydziana do panierowania. WYKONANIE .Cebulę drobno posiekać.Mięso zmielić,przełożyć do miski,wbic jajko ,dodac pokrojoną drobno cebulkę. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.Dosypać kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę(...)niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody - łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone) - sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Starty
w mojej kuchnibyć nudna.Danie które proponuję, nie jest skomplikowane w wykonaniu, ale bardzo smaczne i zaskakujące przy jedzeniu.Będą to dwa rodzaje roladek,dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej(...)seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki.Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik.Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką.DALSZE OSIEM ROLADEKsmarujemy musztardą, najlepiej ostrą, kładziemy kawałki selera, papryki
Pasje Jolkiosób z podwyższonym poziomem cukru we krwi, ale także dla osób odchudzających się. Z kolei jeśli chodzi o prozdrowotne właściwości kiszonych warzyw to warto wiedzieć, że kiszone warzywa tracą kalorie i zyskują dodatkowe witaminy (głównie witaminy z grupy B), a już obecne w nich witaminy głównie A i C stają się bardziej stabilne i lepiej przyswajalne, dodatkowo kiszonki wspomagają(...)wiśni lub porzeczki) - kawałek korzenia chrzanu - kilka gałązek suszonego kopru Najlepiej dodać jak najwięcej dodatków z tej listy, ponieważ oprócz walorów smakowych mają one również inne właściwości np czosnek i chili chronią przed rozwojem szkodliwych bakterii i pleśni, liście drzew owocowych dzięki garbnikom powodują, że warzywa zachowują jędrność i nie są zbyt miękkie, dodatkowo przyprawy
zdrowa vege kuchniapapryka czerwona 10-12 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka szczypiorku garść oliwek zielonych 4 łyżki oleju z pomidorowej zalewy sól, pieprz sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójna ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, z papryki(...)minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć). Do misy przekładamy paprykę z patelni, dodajemy ugotowaną kaszę (wcześniej rozdrabniamy ją widelcem,aby stała się sypka),dokładamy szczypior, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory. Całość przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy. Misę przykrywamy i odstawiamy na dziesięć minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom, następnie podajemy
Miód i pieprz