 Wegepasztet jaglany z cukinią, porem, fasolką adzuki i suszonym pomidorem 197
Wegepasztet jaglany z cukinią, porem, fasolką adzuki i suszonym pomidorem 197oliwek sól morska bądz himalajska Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Cukinie zetrzyj na dużych oczkach, odstaw.Pomidory suszone i pora pokrój w drobną kostkę. Pomidory z zalewy pokrój w kostkę, jeśli są krojone- odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszaj. Dodaj przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku. Możesz dodać
Z Kuchni Do Kuchni Sałatka dobra na każda okazję 441
Sałatka dobra na każda okazję 441pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół ojca Mateusza") 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego 2 łyżki oleju makadamia 1 łyzka octu jabłkowego Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć Szczypiorek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki
pyszne zdrowości Sałatka lunch'owa 419
Sałatka lunch'owa 419indykałyżeczka słodkiej paprykipół łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki tymianku, bazylii, oregano1/2 łyżeczki suszonego czosnku, soli, świeżo mielonego pieprzuNa dresing oliwa orzechowa sok z połówki cytryny łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól i pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, Pomidory kroimy na ćwiartki
Słodkie Przyjemności Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy 207
Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy 207kostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami na patelni. Bardzo często grillowany ser Halloumi podawany jest tylko skropiony sokiem z cytryny. Niektóre rodzaje tego sera które możemy kupić są już przyprawione np. suszonymi ziołami. Aby odpowiednio grillować ser Halloumi należy: rozgrzać grilla do średniej temperaturypokroić ser na plastry około
naRuszcie Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 275
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 275opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa cienko obieramy i kroimy w duże kawałki – pietruszkę i marchew wystarczy przekroić na pół, selera – na ćwiartki. Cebulę kroję w ćwiartki lub ósemki. Warzywa zalewam zimną wodą, tak samo jak w przypadku rosołu – smak ma uwalniać się powoli i ma być jak najbardziej skoncentrowany. Do garnka dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz(...)zacznie wrzeć, przykrywam garnek nie do końca szczelnie pokrywką i gotuję wywar około półtorej godziny, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Warzywa i mięso na kości powinny być już miękkie. Po ugotowaniu z wywaru wyjmuję warzywa i grzyby –pietruszkę zjadam, grzyby, seler i marchew zostawiam – kroję marchew w grubsze plasterki, seler – w większe zapałki, grzyby w cienkie paski. Odkładam
Karo in the Kitchen Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 197
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 197stanowi skuteczny sposób na podanie warzyw dziecku. Wiem co mówię - Syn przyswoił wszystko co mu podałam... no może oprócz mięska, które dla niego okazało się niesmaczne - możliwe, że zbyt suche ;) Z resztą przeczytajcie i sami oceńcie czy to przepis dla Was. Składniki: na roladki indycze ok. 1/2 kg piersi z indyka 3-4 suszone pomidory z oliwy(...)suszonego, ogórka kiszonego i oliwek. Zawijamy ścisło w roladki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora. W razie potrzeby podlewamy wodą. W niewielkiej ilości wody miksujemy serek topiony na gładką masę. Wlewamy do zrazików. Kiedy mięso dochodzi wrzucamy cienko posiekane warzywa
Kuchnia po mojemu Spaghetti z winem i selerem naciowym 157
Spaghetti z winem i selerem naciowym 157formie smakuje najlepiej. Nie! Spaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego(...)seler naciowy kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy. 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy
Szefowa kuchni Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 308
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 308bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka, dodajemy całą marynatę. Zakręcamy worek i dokładnie mieszamy aby marynata pokryła mięso. Wkładamy mięso w worku do lodówki. Zostawiamy na minimum 2 godziny(...)Musztardowy, który ze względu na wygodne opakowanie jest idealny także do posiłków w plenerze. Warzywa i mięsa z grilla będą miały ostrzejszy smak, gdy dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką
Słodkie okruszki Zapiekanka z pulpecikami, cukinią, marchewką i kaszą pęczak 172
Zapiekanka z pulpecikami, cukinią, marchewką i kaszą pęczak 172Dzisiaj zapraszam Was na szybki i błyskawiczny obiad. Wystarczy, że warzywa pokroicie na mniejsze części, z mięsa mielonego uformujecie pulpeciki i całość umieścicie w naczyniu żaroodpornym. Zapiekanka z pulpecikami, warzywami i kaszą pęczak to danie w 100% jednogarnkowe. Kaszy wcześniej nie trzeba ugotować, ponieważ upiecze się w piekarniku. Wbrew pozorom zapiekanka przygotowana w poniższy sposób nie będzie w ogóle(...)przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki (może być suszona jak i świeża). Na sam koniec wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Masę wyrobić i uformować pulpeciki wielkości piłeczki ping-pongowej. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięsne kuleczki, następnie wsypać suchą kaszę i dodać warzywa. Całość posypać solą oraz pieprzem. Następnie zalać 2 i 1/2 szklanki wody
Ugotować Dip z serka koziego z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i papryką 185
Dip z serka koziego z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i papryką 185koniec lipca, kiedy zaczynają pojawiać się kolejne owoce i warzywa. To okres robienia przetworów na zimę, zwłaszcza ogórków. W moich przepisach pojawiają się w większej ilości świeże owoce i warzywa, to naprawdę piękny okres w roku. Z przyjemnością powstają nowe receptury, których niejednokrotnie inspiracją są wakacyjne miejsca. Przede wszystkim, nie tylko zresztą latem, lubię kreować nowe przepisy inspirowane smakami, jakie(...)miseczki z serkiem kozim, papryką i suszonymi pomidorami. Wszystkie składniki łączymy z suszonym oregano, tymiankiem, słodką wędzoną papryką i czarnuszką. Doprawiamy do smaku. Podajemy jako dip lub smarowidło do kanapek. To świetny dodatek do tostów na ciepło, kanapki wystarczy posmarować bogato serkiem kozim z warzywami i ziołami, a później kanapki grillować na patelni lub włożyć do tostera. Najlepiej
Moja smaczna kuchnia Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa? 278
Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa? 278cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika 2 szczypty ostrej papryki szczypta kurkumy sól, biały mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Cebulę i czosnek siekamy i przekładamy do dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach
Moja smaczna kuchnia Perliczka po staropolsku 278
Perliczka po staropolsku 278Zdrowego? Proszę uprzejmie. Zapraszam na przygotowaną tradycyjnie perliczkę, nadziewaną jabłkami i żurawiną, podaną na warzywach korzeniowych z sosem winnym. Wbrew pozorom przygotowanie takiego dania nie jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu(...)czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość przyprawiłem łyżeczką tymianku i łyżeczką rozmaryny. Dodałem 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki jabłek połączyły się równomiernie z żurawiną i obtoczyły się w oliwie
Wyprawy kulinarne RISOTTO z warzywami 320
RISOTTO z warzywami 320też kolację. Stworzyłam przepis na niezwykle kolorowe risotto z warzywami, które komponują się w bardzo ciekawy smak. Dzięki odpowiednim przyprawom całość mimo, że niepozorna stanie się uwielbianym daniem! // Składniki: 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól, curry, majeranek 1 marchewka (lub dwie małe) pół(...)cebulę podsmażamy z posiekanym czosnkiem na oliwie lub oleju. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę oraz około 100 – 150 ml wody. Kiedy marchewka będzie już miękka dodajemy resztę pokrojonych drobno warzyw (bakłażan, pomidor, ogórek, kukurydza). Całość co jakiś czas mieszamy i odpowiednio doprawiamy. Kiedy bakłażan będzie już miękki do warzyw dodajemy ryż. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, ewentualnie doprawiamy
Via Gusto Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka 365
Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka 365warzyw i gyros z kurczaka. Obiad lekki i aromatyczny. Troszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto. Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu, mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :) Składniki na placki tortilli (8 sztuk): 500 ml mąki pszennej pół płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju 170 ml gorącej wody Składniki(...)czosnku (przeciśnięte przez praskę) 3 łyżki oliwy czubata łyżeczka suszonego oregano płaska łyżeczka papryki słodkiej płaska łyżeczka papryki ostrej płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku szczypta cukru szczypta chili Potrzebne warzywa: malutka kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej
Smak mojego domu Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 266
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 266francuskiej się marynowały i dzięki temu wspaniały smak po upieczeniu uzyskały. Warzywa odpowiedni czas swojego pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała. Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki(...)smaku. Umyte i osuszone podudzia smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, a cukinię w średniej wielkości kostkę. Warzywa mieszamy z pozostałą oliwą i posypujemy solą. Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak
Moniki Smakołyki