suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:28/100)

ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI 124

marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki koperku, 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw. W międzyczasie

JejKuchnia
Pstrąg łososiowy z paluszkami krabowymi w warzywach 122

Pstrąg łososiowy pieczony z paluszkami krabowymi, warzywami i ziemniakami Składniki – 4 porcje: Pstrąg łososiowy – 500g Paluszki krabowe -10 sztuk Cukinia zielona – 1 sztuka Cukinia żółtka – 1 sztuka Bakłażan – ½ sztuki Papryka czerwona – 1 sztuka Ziemniaki – 5-6 sztuk Oliwki – 10 sztuk Ser feta – 100g Parmezan - 1 łyżka startego do posypania Sól, pieprz, suszone oregano, tymianek cytrynowy, bazylia (ja użyłam greckiej(...)oliwek – 2 łyżki Pasta tahini – 1 łyżka + oliwa z oliwek, nitka Wykonanie: Pstrąga myjemy, suszymy i usuwamy ości. Następnie kroimy go na dwa równe płaty i marynujemy w miodzie, musztardzie dijon, paście tahini i oliwie z oliwek przez 2-3 godziny. W między czasie warzywa myjemy i kroimy w plastry lub kostkę. Ziemniaki obieramy i wykrajamy z nich kuleczki (można

Kuchnia Bon Appetit
Włoska kolacja 219

minut dla 2 osób Składniki cukinia połowa dużej piersi z kurczaka oliwa z oliwek kilka suszonych pomidorów tymianek sól, pieprz 3 ząbki czosnku Do dzieła!!! Czosnek kroimy z kosteczkę. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki 2/2, cukinię kroimy w plasterki obieraczką do warzyw.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dusimy na niej czosnek aż wydobędzie się z niego cały smak

sierotka maRysia w kuchni
Placki warzywne (z cukinii) 208

pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki:  - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram, z cukinii obcinam tylko końcówki. Warzywa ścieram na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Dodaję jajka, przyprawy i mąkę (kilka łyżek), by masa

Kuchnia co dnia
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 323

kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem żółtym, doprawiamy solą

Wanilia i Kardamon
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 184

Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie

Oryginalny smak
Taki myk, że będzie gryk 171

grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana (opcjonalnie) Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i moczyłam przez całą noc. Przygotowałam wywar warzywny, z którego na koniec gotowania usunęłam warzywa. Do wywaru dodałam grzyby wraz z wodą po nich. Gotowałam ok. 30min. Szczerze mówiąc ja nie przepadam za wielkimi grzybolami

bastalena
Warzywne kołduny zamiast makaronu 205

króliczym mięsem, na którym gotowałam rosół. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych makaronów i pomysł na przemycenie dzieciakom warzyw. Składniki na ciasto (ok. 60 małych pierożków) 150 ml gorącej wody 275 g mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy 1/4 łyżeczki soli Wsad: sól, pieprz, suszona pietruszka do smaku i to co Wam pływa w (ugotowanych i przyprawionym już rosole). U mnie(...)mąkę, dodaj sól i wlej wodę. Wyrób sprężyste, miękkie ciasto, a następnie jak najcieniej je rozwałkuj. Kieliszkiem (u mnie większy o średnicy ok. 6 cm) wykrawaj kółka.  Miękkie warzywa rozgnieć widelcem, mięso drobno posiekaj, dopraw wg uznania. Całość wymieszaj. Na środek ciasta nakładaj małą łyżeczką farsz, zlep jak pieroga i sklej końcówki. Nie umiem w ładny sposób

gutfut
Tradycyjna kuchnia polska: Rosół wołowy 151

łyżeczkę. Przygotuj składniki: ½ kg wołowiny rosołowej, np. szpondra, 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, zieloną część dość sporego pora, 10-20 ziarenek czarnego pieprzu, lubczyk świeży (kilka gałązek) lub suszony (1-2 łyżeczki), natkę pietruszki, sól. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Usuń z niego ewentualne pozostałości krwi i zbędny tłuszcz (pamiętaj jednak, że to dzięki rosół zawdzięcza swój(...)przekrój wzdłóż na pół lub na cztery części. Pora natnij wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Warzywa dołóż do mięsa w garnku. Całość zalej taką ilością wody, aby składniki były tylko dobrze przykryte. Świeży lubczyk dokładnie umyj i dołóż do garnka, suszony po prostu wsyp. Do rosołu dodaj też pieprz ziarnisty. Rosół gotuj na bardzo niewielkim ogniu przez

blog.moje-pasje.info
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 198

kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego.  Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję(...)choć się nie pali), aby kasza wchłonęła cały płyn. Następnie studzę. Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku, przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone.  Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej

W kuchni Karmel-itki
Wigilijna zupa grzybowa 137

pościmy w Wigilię więc zupa grzybowa zawsze jest zrobiona na bulionie warzywnym. Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, że nie każdy lubi   warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać do czegoś innego. Zamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi(...)marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody     Składniki na zupę:   0,5 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa),   Składniki na kluski ziemniaczane:   3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli,   mąka pszenna (nie podaję ilości

Passion of Cooking
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 227

koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 2 łyżki suszonego lub świeżego oregano 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki, bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory pokrój na kawałki i włóż do dużej miski.  Do warzyw dodaj rozgnieciony czosnek, miętę, oregano i pietruszkę. Wymieszaj. Koncentrat pomidorowy rozrzedź łyżką

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami /mięso 278

W zasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na

Oryginalny smak
Souvlaki z grillowanymi warzywami 281

szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano1 łyżka suszonego tymianku1 łyżka rozkruszonego suszonego chilli 1/3 szklanki(...)patyczki. Rozgrzewamy grilla elektrycznego, smarujemy olejem jego powerzchnię i układamy szaszłyki. Smazymy ze wszystkich stron na rumiany kolor. Cukinię i bakłażana kromi w podłużne plastry, pieczarki nadziewamy na patyczki. Warzywa smarujemy przy pomocy pędzla marynatą do mięsa. Smażymy na grillu z obydwu stron, Należy pamiętać, że cukinia doskonale smakuje na pół surowo, natomiast bakłażan musi być miękki.  Mieszanka ziół

Kulinarne przygody Gatity
KOMOSA RYŻOWA Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 194

kolorowa sałatka o wyrazistym smaku. Obowiązkowo do wypróbowania w sezonie letnim, kiedy to nietrudno o świeże, dojrzałe warzywa. Poza sezonem szparagi z  powodzeniem możecie zastąpić fasolką szparagową, kukurydzą z kolby odsączoną kukurydzą z puszki, a świeże pomidory suszonymi. W każdej z wersji - zimowej czy letniej - sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Idealnie sprawdzi się jako lunch(...)cienkie krążki. Do większej salaterki wrzucamy pokrojone szparagi, kukurydzę, szalotkę oraz pomidory i natkę pietruszki. Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy. Na talerzach rozkładamy ostudzoną komosę ryżową, na niej układamy warzywa. Polewamy pozostałym sosem. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce

cool and minty
Tortille z kurczakiem i warzywami chińskimi w formie wrapa. 500

inaczej :) Zapraszam :) Składniki : gotowe tortille  3 podwójne piersi z kurczaka 1 cebula czerwona 1 woreczek warzyw chińskich na patelnię 6 pieczarek sól, pieprz,szczypta chili do smaku sałata lodowa pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta suszonego tymianku Do polania Remulada duńska Folwark. Wykonanie :   Piersi myjemy i kroimy w paseczki lub dużą kostkę(...)rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy cebulę, pieczarki i chwilę smażymy, następnie dodajemy kurczaka i dusimy na małym ogniu aż mięso zmięknie.Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, przekładamy warzywa, lekko przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż wszystko zmięknie. Na suchej podgrzanej patelni lekko podsmażamy tortille z obydwu stron. Każdy placek  zwijamy w rożek, układamy liść salaty lodowej

Sama słodycz i szczypta chili
Ziołowy sos pomidorowy z cukinii 209

brązowego cukru 400g. koncentratu pomidorowego świeże zioła – dodaję pęczek (do kupienia w doniczkach, standardowy rozmiar, nie XXL) bazylii, szczypiorku i majeranku, pół pęczka mięty i sporo rozmarynu. Oregano suszone 1 szklanka octu 6%, lub nieco mniej 10% Cukinie obieramy, część może zostać ze skórą. Następnie należy ją zetrzeć razem z cebulą i marchewkami, zasolić (ok. garść soli(...)dodajemy cukier i gotujemy 20-30 minut, aż cukinia wyraźnie zmięknie. Mieszamy, by nie przypalić warzyw. Następnie dodajemy ostrą paprykę, posiekane zioła (ja dodaję pęczek [do kupienia w doniczkach, standardowy rozmiar, nie XXL] bazylii, szczypiorku i majeranku, pół pęczka mięty i sporo rozmarynu), suszone oregano oraz ocet, gotujemy następne 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat. Możemy użyć passaty

MarcinChef
Tofu z warzywami 122

duża marchewka 1/4 małej główki kapusty 1 mały brokuł cukinia/por/seler naciowy – opcjonalnie – wszystkie warzywa dozwolone 1 opakowanie ulubionego tofu (300 g) 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 2 suszone lub 1/2 świeżej papryki chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku olej lub woda do smażenia Wykonanie: Czosnek(...)marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy na kilkumilimetrowe plastry. Ja wtedy zwykle posypuję je papryką – niech sobie czekają aż podsmażą się warzywa. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut. Teraz też jest dobry moment, by dodać papryczki chilli, jeśli lubicie

Lamarida.pl
Chłodnik cukiniowy 169

Składniki: 1 średnia cukinia 4 małe ogórki gruntowe 400 ml jogurtu naturalnego greckiego 1 łyżka pokrojonego koperku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy i osuszamy a następnie obieramy ze skórek. Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy je do miski. Dodajemy jogurt grecki, koperek i czosnek, mieszamy. Na koniec

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zapiekany kalafior z salsą pomidorową 133

miękkości w temperaturze 200 stopni C. Delikatnie odwróciłem każdy plaster za pomocą łopatki. Sos : pomidorki, oliwki, karczochy i suszone pomidory pokroiłem w kostkę. Cebulę obrałem, drobno posiekałem. Opłukałem zioła, osuszyłem i też drobno posiekałem. Wszystko dodałem do warzyw, doprawiłem sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Kalafior podałem z sosem

R'n'G Kitchen
Potrawka z dyni i batata 137

skrzydełka kurczaka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, jarzynka bez soli, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy 3 szklanki wody  Sposób przygotowania: Dynię, batata, cukinię i cebulę obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej i pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zeszkli, następnie dodajemy paprykę

Truskawkowa Fiesta
Hummus z bobu 142

miejsce na oliwę. Pastę polej olejem pistacjowym, posyp za'atarem oracz czarnym sezamem i udekoruj listkami oregano. Podawaj z warzywami lub dobrym pieczywem. *Jeżeli nie masz gotowego za'ataru to przygotuj go samemu ucierając w moździerzu: 4 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżeczki sumaku, 2 łyżki prażonego sezamu z ½ łyżeczki soli

Food Square
Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami 168

Jest też najbogatszym ze wszystkich warzyw kapustnych źródłem karotenoidów. W polskiej kuchni najczęściej można spotkać jarmuż zasmażany, ale z warzywem tym warto eksperymentować. Ja poddusiłem go i dodałem do makaronu. Składniki (dla 2 osób): - 10 liści jarmużu - kilka suszonych pomidorów w oleju - kilka czarnych oliwek - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 2 ząbki czosnku - nieco migdałów w płatkach - 2 łyżki

W SMAK