hummus z opieczonym w piekarniku pieczywem lub pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami (marchewka, seler naciowy, papryka). Jest to fajna propozycja dania na przyjęcie dla wegetarian. "Hummus z południowych Włoch" przepis własnyczas przygotowania: 10 min.Składniki: 1 puszka ciecierzycy (lub fasoli białej, np. cannellini) 1 ząbek czosnku 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju (ok. 75 g) garść blanszowanych migdałów(...)migdały. Zmiksuj ręcznym blenderem (lub w robocie kuchennym). Dodaj tyle oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Dopraw solą i chilli i ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj pastę łyżką. Podawaj z pieczywem lub jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki
Chilli Czosnek i Oliwadużą kostkę. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania warzyw. Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę. Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek
Maminek kulinarnyKolejne z dań genialnych w swej prostocie.Składniki:1 bakłażan1 cukinia1 papryka czerwona1 papryka żółta6 pomidorów1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymianku1 łyżeczka cukrusólSposób przygotowania:Bakłażan, cukinię i papryki kroimy w cienkie plasterki. Pomidory na ćwiartki. Pokrojone warzywa (oprócz bakłażana) umieszczamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, by się nagrzał.Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej
W kuchni wieczoremmoją zupę grzybową w aromacie świeżego tymianku.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:Grzyby mrożone ok 300 g (ja użyłem swoich z tegorocznych zbiorów)Grzyby suszone ok 8 ususzonych plasterkówUdka z kurczaka lub porcja rosołowa2 średnie marchewki1 pietruszka1/2 selera1 mały por1 cebula5 średnich ziemniakówświeży tymianek5 liści laurowych5 ziaren ziela angielskiegosól, pieprzśmietana 18%PRZYGOTOWANIE:W pierwszej(...)wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone grzyby dodadzą koloru i aromatu. Wszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego tymianku (dodajemy tylko listki
kulinarnyJaGruszka miłosna czy też bakłażan bardzo rzadko gości na mym stole ale jak już się pojawi to w pełnej krasie! ;) Ten pyszny owoc idealnie współgra z warzywami, w tym sezonie na pewno powrócę do niego przy kolejnych grillowych odsłonach aczkolwiek teraz zapraszam na bakłażana faszerowanego i zapiekanego z oscypkiem, jest moc! ;) Co potrzeba: ( dla 4 faszerowanych łódeczek) - 2 duże gruszki(...)małe pomidory lub 1 duży - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, kumin, pieprz ziołowy Bakłażana myjemy, suszymy, przekrawamy wzdłuż. Wyciągamy miąższ aby powstało pokaźne wgłębienie (nie wyrzucamy, będzie potrzebny do farszu) Farsz: Warzywa myjemy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulkę, pieczarki, paprykę oraz miąższ z bakłażana również kroimy w kostkę. Przygotowane
upichconaKonfitura/sos żurawinowy: 1 szklanka suszonej żurawiny 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: 1. Sałatę, warzywa myjemy, kroimy i układamy na talerze. 2. Rozgrzewamy patelnie grillową, grillujemy cukinię, dodajemy ją do warzyw. 3. Kroimy szynkę (obojętnie jaką chcecie), ją również grillujemy i dodajemy do sałatek. 4. Sery szybko przywierają do patelni, dlatego należy(...)spaliły. Mi wystarczyło po około 1,5minuty na każdą stronę. 5. Całość polewamy delikatnie sosem i dodajemy oscypki. Jemy natychmiast! :) Sos żurawinowy: 1. Gotujemy wodę w garnku, dodajemy suszoną żurawinę i czekamy ok. 10minut, aż sos zgęstnieje. 2. Po tym czasie dodajemy cynamon oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy. 3. Czas przygotowania zależy od konsystencji jaką chcecie osiągnąć
Kitchens Alphabetduże jabłko 1 gruszka 2, 5l bulionu (woda, kurze skrzydełka, marchew, cebula, seler, pietruszka, szczypior) sól, pieprz oregano suszone tymianek suszony szczypta imbiru 2 – 3 łyżeczki kwaśnej śmietany Wykonanie Ugotować bulion, odcedzić z warzyw i skrzydełek. Do gotowego bulionu dodać pulpę pomidorową, kawałki obranego jabłka i gruszki. Gotować na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną. Dodać śmietanę, przyprawy
Raj dla Podniebieniaprzewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz. W tym przepisie zrobiłam farsz z sosem na bazie mleka. Z warzyw dodałam cukinię, czosnek, cebulę, seler naciowy. Przygotowałam sos beszamel, ale z dodatkiem suszonej pietruszki, soli, pieprzu, bazylii, oregano i sera cheedar, mozarelli i parmezanu. Wszystko wymieszałam i położyłam na wcześniej usmażonym naleśniku
JaglusiaPoniżej spis potraw, których przepisy pojawią się u nas w najbliższych dniach: Przystawki na zimno Tofu z warzywami po grecku. Bakłażan z warzywami po grecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste
Przepysznik - BLW i nie tylkoW ostatnim miesiącu, w jednym z popularnych supermarketów odkryłam przepyszny twaróg wędzony :) Doprawdy jest niesamowity! Każdy z mojej rodziny i najbliższych znajomych, kto go spróbował, podziela
Taste Of My Dayjakiej wielkości jest kostka. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, odcedzoną kukurydzę i wlewamy rosół. Całość gotujemy do miękkości... czyli ok. 20 min od chwili zagotowania. Po ugotowaniu warzyw dodajemy serek apetina i całość miksujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Do miseczek nalewamy zupę, posypujemy kukurydzą i suszonymi pomidorami z bazylią Smacznego
IMPRESJA SMAKUzgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie, na oleju rzepakowym obsmażamy plasterki czosnku z różyczkami brokuła, podzielonymi na połówki. Dodajemy suszony tymianek, ostrą paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku. Obsmażamy, aż brokuły będą półtwarde. Do warzyw dodajemy odsączony groszek, mieszamy delikatnie. Gasimy płomień. Do warzyw dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy delikatnie. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchnia