suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:17/100)

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 190

innych grzybów ) Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml Sól pieprz Łazanki 40 dkg mąki 3 jajka 6-8 łyżek wody Sól Wykonanie: Zupa Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa. Na talerz wykładamy łazanki, kawałki marchewki

Smaki Ewy
Warzywa z brązowym ryżem 157

swą słodyczą. Składniki warzyw mrożonych podaję w garściach, na oko, cóż, nie mierzyłam na szklanki, nie ważyłam, danie powstało na oko. I wyszło. Wyszło pycha! więc się od razu dzielę;) Smacznego zdrowego!:)  Składniki: lekką górką szklanka (250 ml) brązowego ryżu średnia cebula pokrojona w kosteczkę 3 ząbki czosnku pokrojone w drobniutką kosteczkę 1 suszony pomidor z zalewy(...)nieduża łyżka masła do podania: ser tarty żółty, natka Przygotowanie: Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaję suszonego pomidora z zalewy i chili. Chwilę smażę, mieszając. Dodaje warzywa, przyprawiam, duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Ryż gotuję do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, gdy woda wyparuje zanim jeszcze

Zasmakuj Kuchni
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 230

mąki pszennej125 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy1/2 łyżeczki soli1 żółtko50 ml wodySKŁADNIKI na masę do tarty:10 szparagów ( użyłem białych)1/2 średniej główki brokuł5 suszonych pomidorów200 g sera ricotta100 g sera mozzarella3 jajka150 ml śmietany 18%1 cebula dymka5 listków bazyliisól, pieprzPRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem(...)ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE masy:Szparagi myjemy, obieramy i kroimy na pół. Brokuły myjemy i odkrawamy twarde łodygi. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy.Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory i dymkę. Doprawiamy posikaną bazylią, solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy.PRZYGOTOWANIE tarty:Na wystudzone

kulinarnyJa
Makaron z cukinii z ciecierzycą i suszonymi pomidorami 214

dania z dużym udziałem rozgrzewających przypraw i zastąpiłam je  surowymi, lekkimi i pełnymi witamin! Dojrzałe na słońcu warzywa i owoce wysypują się z kuchni, a ja nie mam ich dosyć! Składniki: -jedna cukinia (ok.300g) -ugotowana ciecierzyca (ok.100g) -garść suszonych pomidorów (40g) -ząbek czosnku -pół cebuli -łyżeczka oleju kokosowego -łyżka oleju z pestek dyni -sól, pieprz, słodka papryka, oregano(...)Wykonanie: Cukinię ucieramy na tarce do robienia makaronu z warzyw. Czosnek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym razem z obtoczoną w przyprawach ciecierzycą. Gdy się zarumienią wyłączamy ogień i na sam koniec wrzucamy posolony i popieprzony :D makaron z cukinii oraz pokrojone suszone pomidory. Mieszamy dokładnie i od razu przekładamy na talerz ( nie trzymajcie

Gawron w rosole
Tołpyga z zielonym curry i mlekiem kokosowym 271

łyżeczki zielonej pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę 4 cm świeżego imbiru pokrojonego

OstryKęs
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i quinoa 124

pomidorami i kaparami. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno posiekany czosnek i chili. Dodać do nich kaszę z warzywami i całość smażyć przez 3-4 minuty. Farsz doprawić do smaku solą i suszonym oregano, a następnie wymieszać z potartym cheddarem. Papryki umyć i przekroić na pół. Wydrążyć z nich gniazda nasienne i nafaszerować kaszą. Gotowe

Kuchnia Bon Appetit
Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 145

staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki. Składniki: 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu 300 gram zmielonej piersi kurczaka gotowane warzywa: mały seler, dwie pietruszki, jedna cebula, dwa ząbki czosnku 5-6 suszonych grzybów, wymoczonych 1 łyżka soli ziołowej 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek bułki tartej (lub np. mąki jaglanej w wersji(...)bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie plastry szynki- najlepiej niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę

Mango Papaja
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 510

czego wykorzystać sos tzatziki? jako dip z krakersów, chlebków pita ( przepis na chlebki pita ), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków , lub greckich klopsików keftedakia wegetarianom polecam szaszłyki z sera halloumi i warzyw oraz keftedakia z halloumi i kaszy jaglanej , które też świetnie połączą się z sosem jako(...)natka pietruszki, oregano, tymianek czy szczypiorek, nadaje się także suszona mięta jeżeli lubisz pikantne smaki, dodaj do tzatziki posiekaną papryczkę chilli, jak w tym przepisie ciekawym dodatkiem są nasiona czarnuszki, jak w tzatziki które podałam z pieczonym bakłażanem zamiast startego na tarce ogórka, do tzatziki możesz dodać inne warzywa, np. startego na tarce buraka lub cukinię Jak zrobić klasyczny

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajecznica 189

omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska  jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cukinię, pieczarki

Taste Of My Day
Zupa z żółtą fasolką szparagową 198

szparagowej 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 białej kapusty 4 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę.  Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans.  Po tym czasie dodajemy umytą fasolkę pokrojoną na kawałki

Moja smaczna kuchnia
Stri-fry z naleśników 123

Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości. Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie na rozgrzany olej. Smażymy je nie dłużej ni 5 minut, dodajemy sól i czosnek suszony. Naleśniki kroimy w paski. Mój sposób to podzielić

greenscarf
Makaron z cukinią i brokułami 119

Dobry makaron nie jest zły, zwłaszcza jeśli podamy go z zielonymi warzywami  i czosnkiem. Taki obiad można przygotować w kwadrans i z pewnością jest to pożywny posiłek. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam moje warzywne zapasy czyli brokuły i ukochaną cukinię, która jest niewymagająca i taka pyszna! Już sama cukinią przesmażona na oliwie z czosnkiem to niebo w gębie! Makaron, który(...)kostkę razem z czosnkiem. Na oliwie z oliwek podsmażamy brokuły z cukinią i czosnkiem. Gdy będą już miękkie, doprawiamy do smaku i dodajemy suszony tymianek. Mieszamy. Po chwili gasimy płomień. Makaron przekładamy do warzyw. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Rolada z indyka faszerowana brokułem 313

posolonej wodzie. Odcedzić i drobno posiekać. • Czosnek i cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z pomidorów, dodać pomidory suszone pokrojone w kostkę. • Ricottę wymieszać z brokułem, przesmażonymi warzywami i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. • Plastry indyka rozbić i ułożyć na folii spożywczej prostokąt, najlepiej o długości

To co kocham
KLAROWNY ROSÓŁ Z PORCJI ROSOŁOWEJ Z SUSZONYM GRZYBKIEM 169

grzybka suszonego cebula kilka ziaren prawdziwego pieprzu sól makaron cieńki nitki ******************************************** Do garnka włożyć porcję rosołowa,obrane i umyte warzywa, lubczyk ,matkę i ziarna pieprzu.Gotujemy na mlenkim ogniu ,tak aby tylko ROSÓŁ pyrkał.Zbieramy szumowiny,dajemy grzybka suszonego,przypaloną na ogniu cebulę.Gotujemy 2 godziny.Przyprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makaron z kremowym dyniowym sosem 144

mleka kokosowego z puszki mleko kokosowe z puszki można zastąpić zwykłym mlekiem roślinnym w ilości 150 g i aby uzyskać kremowy sos 1/3 warzyw zblendować z mlekiem i dodać do całości łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka kuminu pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka soli łyżeczka suszonej szałwii i świeża szałwia do dekoracji (lub do całego dania pęczek świeżej) 3 łyżki

greenscarf

Proponowane wyszukiwania