połówki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku, cukinie oraz pomidorki. Doprawiamy sol ą , pieprzem, suszonym oregano. Warzywa podsmażamy ok. 3-4 minuty. **** PREPARAZIONE Tagliate le zucchine a bastoncini e i pomodorini a metà. In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate
La grande e la piccola cuocaporcji rosołowej bądź jakiejś kostki można dać coś wędzonego -sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku -włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) może byś suszona -jedna czubata łyżka suszonych zmielonych warzyw -0,5-1 kg ziemniaków dość grudo pokrojonych -2 marchewki 3-4 liście laurowe -10 ziarenek pieprzu kolorowego -6 ziarenek ziela angielskiego -śmietanka 30% 3-5 łyżki Wykonanie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Po wielu miesiącach stagnacji nadeszła ta wielka chwila- przybywam do Was z nowym przepisem! Zdaję sobie sprawę z tego, iż trudno będzie nadrobić stracony czas, ale
peanutbuttermonsterWykonanie: Na rozgrzaną patelnię grillową wlej oliwę, usmaż ośmiornicę. Rukolę umyj i osusz. Na suchej patelni zrumień pokrojoną w kostkę ciabattę. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszoną bazylią. Warzywa pokrój w kostkę. Na duży półmisek, wyłóż wszystkie składniki. Na wierzchu wyeksponuj ser feta jak i gorące kawałki ośmiornicy. W wysokim kubku umieść zioła i oliwę
SMYKWKUCHNIkawalek selera i pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody suszone grzybyObrac warzywa i ziemniaki,namoczone grzyby pokroic w paseczki.Ugotowac na twardo jajka ( 8 minut jesli wstawisz do zimnej wody).Do garnka wlac wode i ugotowac warzywa z ziemniakami pokrojonymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Długi tytuł mi dziś wyszedł, ale nie każde danie, da się opisać w 2 słowach :)Czas w końcu zrobić jakieś większe mięsko, co by mnie ktoś
Parowar FacetaZ powodu, że dziś mecz Gruzja - Polska już o 18, trzeba się uwijać z obiadem, co by Królewskie lepiej wchodziło do najedzonego organizmu i szybko go
Parowar FacetaNiby dziś sobota, a obiad robiłem na kolacje :) Trochę odespałem ciężki tydzień w pracy ;) później obowiązkowo kawka i zachciało mi się zakupów :) Wszędzie tłumy, jakby jutro
Parowar FacetaPóźno już, bo obiad był na bardzo spóźnioną kolację, ale może uda mi się skończyć dziś posta :) Wolę pisać na świeżo, jak jeszcze czuję smak
Parowar Facetaoliwę, dodaj cebulę, chilli, i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodaj oliwki i przecier pomidorowy. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i suszonym oregano. Warzywa powinny być miękkie, a całość dobrze połączona z przecierem. Kromki chleba skrop oliwą i rozłóż na nich aromatyczne nadzienie. Na wierzchu ułóż plastry sera lub posyp serem startym
Chilli Czosnek i Oliwałyżki kaszy jęczmiennej sól, pieprz, wegeta listek, ziele Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i razem smażyć.Dodać obrane i pokrojone warzywa [ dałam susz warzywny].Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę razem przesmażyć.Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kaszę przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków
Moje domowe kucharzenieprzyprawamii dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy warzywa:-3 marchewki-2 cebule-2 papryki-kilka suszonych pomidorów-ząbek czosnku Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka. Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju. Podsmażone(...)plasternakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu. Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,a następnie paprykę i suszone pomidory. Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę. Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C. Podajemy jako
Maminek kulinarnyobrać, ugotować bez soli na pół twardo, odcedzić. 2. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć odcedzone warzywa i smażyć je kilka minut. 3. Do blendera wkładamy suszone pomidory i warzywa, dokładnie zblędować. Dodać pieprz i zioła wymieszać. Pomidory mają zdecydowany smak, więc po skosztowaniu pasty oceniamy czy dodanie soli jest konieczne
Apetyczna babeczkapokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko
Kraina Miodem Płynącaoliwek pokrojone w półplasterki cebule. Po 1-2 minutach dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz cukinię, pieczarki i brokuła. Posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy, aż warzywa zmiękną – często mieszając. Pomidory suszone miksujemy wraz z 3-4 łyżkami oliwy z zalewy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Mieszamy i dodajemy zawartość patelni oraz posiekaną pietruszkę. Ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy(...)solą oraz pieprzem. Rozkładamy na talerze i dekorujemy listkiem natki pietruszki. * świetnie nadają się też suszone pomidory w zalewie z kaparami Post Kasza jaglana z warzywami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwarzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad. Składniki: jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek fasolka szparagowa 400g czerwona papryka 1 szt bób 500g cukinia 1szt bakłażan 1szt suszone(...)końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy na pół. Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie potrzeby dolewamy również nieco bulionu lub wody. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą „al dente“. Dodajemy bób (najlepiej wyłuskany z łupinki) i oliwki
Pyry na GazKrucha wątróbka, suszone pomidory i odrobina przypraw a wszystko spakowanew delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach. Składniki:-8-10 filetów z udek kurczaka-25 dkg wątróbki drobiowej-puszka groszku konserwowego-2 marchewki-1 cebula-10 suszonych pomidorów-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki-olej Udka delikatnie(...)rozbijamy z jednej strony. Wątróbkę przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i skrapiamy olejem.Udka przyprawiamy przyprawą, solą, pieprzem i słodką papryką.Pozostawiamy na czas przygotowania warzyw. Cebulę, marchew i suszone pomidory kroimy w kostkę.Odsączamy groszek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy wątróbkę. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i kroimy w kostkę
Maminek kulinarnyselera i korzeń pietruszki ,ścieramy na tarce o grubych oczkach , łatwiej się suszą . Natkę pietruszki suszymy w całości razem z łodyżkami . Sam proces suszenia , nie jest szybki , trwa zazwyczaj około 8 godzin , ale uważam ,że warto . Warzywa po wysuszeniu , mielimy w młynku do kawy , średnio – grubo , tak żeby nie były całkowicie pylaste , ale zróżnicowanej wielkości . Natkę pietruszki rozcieramy dłońmi
Ogrodnik w podróżyczas na przedstawienie przepisu. Pieczone warzywa śródziemnomorskie Składniki: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 2 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól do smaku Przygotowanie: Umyte warzywa osuszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ząbki czosnku. Cukinię i bakłażana kroimy na plastry(...)następnie na cztery części. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a obraną marchew i ziemniaki na grubsze plasterki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem. W dłoniach rozcieramy suszony tymianek i posypujemy wszystkie warzywa. Doprawiamy sola do smaku. Mieszamy starannie. Pieczemy przez 30 minut w temp
Moja smaczna kuchniazalewamy zimną wodą w takiej ilości, aby lekko zakrywała mięso i warzywa, które później dodamy. U mnie były to 2 litry. Włączamy kuchenkę i czekamy do zagotowania. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok pół godziny pod przykryciem. W tym czasie szykujemy warzywa. Pietruszkę, marchewkę, selera i pora myjemy i obieramy. Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych(...)elektryczną, takie opalenie nie wchodziło w grę. Dlatego cebulę (w całości, bez krojenia) również zrumieniłam na patelni, tak jak inne warzywa. Po ok 30 minutach gotowania mięsa kilkakrotnie zdejmujemy z powierzchni wody powstałe burzyny i wkładamy warzywa, natkę pietruszki, suszone grzybki, listki laurowe i ziele angielskie. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Gotujemy na bardzo małym, minimalnym wręcz ogniu przez
Zawsze głodna!