 Gulasz mięsny z pak choi 229
Gulasz mięsny z pak choi 229różnych ziół zmienia jego smak. W ten sposób powstaje nowa wersja gulaszu, a domownikom potrawa raczej nie ma prawa się znudzić. Nieważne jakie mięso użyjemy gulasz mięsny z warzywami zawsze świetnie się komponuje. Z czym podać gulasz mięsny? Przyznam, że moi domownicy najbardziej lubią gulasz z ryżem lub ziemniakami. Ja jednak najbardziej lubię gulasz z kaszą(...)się przyrządza. Gulasz mięsny Składniki: 650 g wieprzowego mięsa, gulaszowego 1 cebula 1 marchewka 10 cm pora 1 rozetka pak choi 150 g groszku cukrowego 200 g pieczarek ½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka mąki ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki masła 500 ml wrzątku lub bulionu mięsnego Podziel mięso na małe kawałki, oprósz mąką
codojedzenia Zupa krem z brukselki 240
Zupa krem z brukselki 240warzywa były przykryte. Ziemniaki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do rondla kiedy brukselka nieco się rozmrozi. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Wyjąć liść laurowy, zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ja podałam zupę z czarnym sezamem, listkami świeżego tymianku i oregano, ale nieźle smakuje również z suszonymi pomidorami i prażonym
Kuchenne zapiski Edyty Sakiewki z serem feta, suszonymi pomidorami i lekkim sosem ogórkowym 180
Sakiewki z serem feta, suszonymi pomidorami i lekkim sosem ogórkowym 180mięsa, warzywa, dziś przedstawiam Wam przepis na coś zupełnie odmiennego a na dodatek szybkiego i łatwego. Przyznam się-zrobiłam z połowy -taką małą porcję "na próbę" i to był błąd :) Mój Nass stwierdził,że pyszne ale pachnie "malizną". SKŁADNIKI: (na 4 porcje) ok. 400 g. fety 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ok. 150 g suszonych pomidorów
Kopystką po garach Gulasz warzywny z kielbasa lub bez :) 260
Gulasz warzywny z kielbasa lub bez :) 260pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki, wykrawamy środek z nasionami. Dorzucamy do garnka z cebulą, mieszamy i podsmażamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka i mieszamy. Kiedy warzywa się podsmażą
Dzieje kuchennej Wiewióry Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 191
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 191warzywa będą miękkie. Zmiksować . Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy
Kulinarny karnet Christophera Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i bobu 180
Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i bobu 180atem mógłbym się żywić tylko i wyłącznie sałatkami. Wszystkie warzywa na straganach aż się proszą, by wziąć je do koszyka, a następnie w finezyjny sposób ułożyć na sałacie. Lato kocham właśnie za te wszystkie kolory i smaki, których dostarcza nam matka natura. Dzisiejsza sałatka to wbrew pozorom nie tylko zielenina! To przede wszystkim sycące: bób i młode ziemniaki, które czynią(...)bobu 1 czerwona cebula 1 długi ogórek 2 żółte pomidory śliwkowe 1 główka ulubionej sałaty (u mnie rzymska) ½ pęczku mięty ogrodowej 1 płaska łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 1 łyżka oleju rzepakowego Dressing: 1 kubek jogurtu greckiego (400 g) 2-3 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz * PRZYGOTOWANIE Sałatka Ziemniaki umyj
Food Square Roladki z mozzarellą i pomidorami suszonymi 260
Roladki z mozzarellą i pomidorami suszonymi 260bazylii suszonej. Mięso zwijamy następująco: najpierw dół, potem boki, a na końcu rolujemy i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki podsmażamy na oleju. Najpierw roladki kładziemy na patelnię spięciem w dół. Potem podsmażamy je ze wszystkich stron, do uzyskania ładnego, brązowego koloru. Podsmażone roladki zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojone: cebulę, paprykę i pomidory. Warzywa solimy
Smak mojego domu Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym 173
Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym 173suszonych pomidorów (może być zwykły olej) 1/2 l mleka 4 łyżki mleka kokosowego (pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puszki) pieprz słodka mielona papryka sól morska z papryką chili 2 łyżki natki pietruszki Kukurydzę odcedzić Kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki Por i seler pokroić w talarki Pomidory posiekać Szalotkę posiekać W garnku rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy
Szczęśliwa kuchnia boczek wędzony, z domowej wędzarni 203
boczek wędzony, z domowej wędzarni 203tylko możemy go spożyć bezpośrednio na kanapce, ale, wprost idealnie pasuje on jako składnik wielu posiłków ( ja dodaje go do pierogów, zup, jaj, oraz warzyw) spożywanych przed wyjściem na chłodny jesienny dzień. składniki ładnie przerośnięty boczek ( ze skórą) o wadze 5 kg peklówka(ilość na pięć kilo mięsa(...)ziarnach) 8 g saletry 90 g soli 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3-4 liście laurowe 4-6 ziarna jałowca szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego czosnku szczypta majeranku sposób przygotowania Boczki myjemy i dzielimy na kawałki o szerokości ok, 12-15 cm. Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno gorczycy, jałowca i ziarno pieprzu
Miód i pieprz Lecho a może Leczo 181
Lecho a może Leczo 181warzyw. Najwyższa pora doprawić wszystko, solimy z sercem, pieprzymy i oddajemy paprykę. Na samą górę wsypujemy blanszowane, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Teraz czas na naszą grillowaną paprykę, więc uważając żeby się nie poparzyć obieramy ją ze skórki, kroimy w większą kostkę (nawet 1cm x 1cm) i wrzucamy do garnka. Ostatnie poprawki - odrobina suszonego
Kuba Gotuje Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem 274
Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem 274dodajemy suszony tymianek i czosnek. Przesmażamy przez minutę. Dodajemy ziemniaki, przesmażamy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia.2. Kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tak, aby pokryła całego kurczaka), doprowadzamy do wrzenia i wylewamy, gdy przestaną pojawiać się nowe szumowiny. 3. Kurczaka wkładamy z powrotem do garnka, zalewamy świeżą wodą (1/2 litra) i mlekiem. Dodajemy podsmażone warzywa, doprowadzamy
My Culinary Art ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 339
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 339łyżek suszonej włoszczyzny – odradzamy użycie kostki rosołowej czy vegety, ale to też jakieś wyjście). Dodajemy liście laurowe, pieprz (najlepiej w całości, kilka sztuk), ziele angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli dolewaliście samą wodę, musicie dodać też nieco soli. Zupę dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 30 min, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą
Nerds Kitchen Mussaka 219
Mussaka 219smaku2 łyżki suszonego oreganoOliwa z oliwek do smażeniaJogurtSok z cytryny Pokrojoną w duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, słodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej
Smakowity Blog Kulinarny Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami 244
Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami 244warzywami. Opcji na farsz jest całe mnóstwo. Farsz, którego ja użyłam do wypełnienia pieczarek bazuje na bułce tartej i serze Parmezan. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 8 dużych pieczarek 1 łyżka masła szczypta soli pieprz 8 plastrów sera Camembert 1 łyżka suszonych pomidorów
mecooks Pestka z awokado 186
Pestka z awokado 186suszymy 30 - 40 minut. Po wyłączeniu pozostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia. Wysuszone, zimne wiórki mielimy w młynku lub blenderze i przekładamy do wyparzonego, suchego słoiczka. Pestka z awokado ma bardzo wiele zastosowań. Można ją wykorzystać w postaci wiórków… i nie tylko. Powstały proszek to świetny dodatek do musli, sałatek czy koktajli na bazie owoców, warzyw i jogurtów
mojewypiekiinietylko Zupa pomidorowa z papryką, na ostro! 173
Zupa pomidorowa z papryką, na ostro! 173warzywa zmiękną a po domu rozniesie się przyjemny zapach. Dodam, że nie znajdziecie w nich chemii. Dziś pomidorowa, na ostro! Możecie ją rzecz jasna złagodzić dodając ze 4 daktyle, pokrojone w paseczki. Składniki 2 opakowania pomidorowej z papryką SYS Jeśli chcecie pomidorowej łagodniejszej użyjcie zupy pomidorowej z ryżem SYS oliwa z oliwek Olitalia aromatyzowana czosnkiem indexfood.pl łyżeczka suszonego
Z Kuchni Do Kuchni Kurczak na butelce piwa 5368
Kurczak na butelce piwa 5368resztek piór i wycinamy szyję. Do miseczki wsypujemy łyżkę słodkiej papryki, łyżkę majeranku, 1/3 łyżeczki chili, 1/3 łyżeczki curry, 2 solidne, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodajemy też trochę suszonego, ok. łyżeczkę soli, ok. pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu i dolewamy 1/4 szklanki oliwy. Mieszamy i wcieramy powstałą marynatę w kurczaka, a pod skórę kurczaka delikatnie wciskamy kawałki(...)masełka. Nasadzamy kurczaka na butelkę z piwem, wkładamy do brytfanki lub stawiamy na blachę (nalewamy trochę wody do naczynia żeby lepiej szło mycie), możemy poukładać pod nim ulubione warzywa, wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) na godzinę, po godzinie zmniejszamy temperaturę na 160 stopni (termoobieg) i pieczemy jeszcze pół godzinki. Jeśli piwo samo nie wylatuje można dosypać
Pelusiowa Kuchnia Śródziemnomorski mix warzyw 200
Śródziemnomorski mix warzyw 200To konkretnie danie kochają moje dzieci. Lubie i ja. I zawsze wszyscy proszą o dokładki. Kilka składników i jemy zdrowo, kolorowo, śródziemnomorsko. Składniki -cukinia baby -brokuł
Z Kuchni Do Kuchni Kapusta z grzybami 204
Kapusta z grzybami 204Kapusta z grzybami to ulubione danie Wigilijne mojej Mamy, która wręcz kocha to warzywo. Bez niej nie ma u Nas Wigili, a jak zostatnie , to chętnie jest zjadana jako dodatek do pieczonych mięs. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 duże cebule 4 ziarna ziela angielskiego 4 goździki 5-6 ziaren czarnego pieprzu(...)liście laurowe 2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 15 dkg suszonych podgrzybków 10 szt suszonej śliwki sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na dnie garnka układany kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby była przykryta. Gotujemy około 30 minut i dodajemy zszatkowana kapustę słodką, przyprawy za wyjątkiem czosnku, namoczone podgrzybki, śliwki, podsmażoną na oleju, pokrojoną
Gosia gotuje Muffiny marchewkowe - dietetyczne 264
Muffiny marchewkowe - dietetyczne 264warzywa i owoce. Dzisiaj przygotowałam pełnoziarnistą, marchewkową wersje muffinów. Są bardzo fajne, pachnące pomarańczą i dość mokre. Muszę przyznać, że ich kształt nieco minął się z tym, którego oczekiwałam, ale to wina formy do pieczenia. Następnym razem nie popełnię tego błędu i upiekę je w papilotkach;) Z podanych składników wyszło mi 6 sztuk. Składniki mokre: 5 fig suszonych
Powiedz dietom nie SAŁATKA CAPRESE 218
SAŁATKA CAPRESE 218Podać ją można na wiele sposobów, ale smak jest zawsze ten sam :) Zawsze tak samo pyszna :) UwielbiamSkładniki:1 ser mozzarellakilka pomidorków koktajlowychkilka listków bazyliisól morska z
Z Majeczką w kuchni