niewielkie ziemniaki czosnek niedźwiedzi suszony estragon świeżo zmielona sól himalajska oliwa z oliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec
Blondynka Gotujebezglutenowego sosu sojowego 25g suszonej żurawiny Sposób przygotowania Przepłukaną w zimnej wodzie kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy bez przykrycia z ziarnami pieprzu, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gdy woda wyparuje zdejmujemy z gazu. W czasie gdy gotuje się kasza, obieramy i kroimy (w dużą kostkę lub plasterki) wszystkie warzywa. W osobnym garnku rozgrzewamy olej
Fill The Bowlwarzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały. ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ. Składniki: około 450 g filetów śledziowych matjasów 125 ml octu winnego z białego wina 150 ml wody 1 płaska łyżka cukru 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego estragonu
Zakątek rozkoszy kulinarnychsłodycze - zjadaj suszone owoce i orzechy. Słodź miodem lub stewią. Zrezygnuj ze sklepowych wędlin i czerwonego mięsa (jedz je od czasu do czasu). Jedz więcej tłustych ryb i drób bez skóry. Naucz się jeść strączki, które są świetnym źródłem błonnika i białka. Wprowadź do diety naturalne płatki i otręby. Pamiętaj o warzywach - powinny się znaleźć
Moje Kuchenne Rewelacjegarść suszonych śliwek węgierek 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego ok. 8 ziaren pieprzu czarnego sól ok. 3 łyżki octu 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru Kacze mięso zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości mięsa. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa. Następnie wyjmujemy miękkie mięso
Jadło i czytadłopieczywo, szynka, jajko i warzywa. Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli prowansalskiej 2 łyżeczki chrzanu tartego 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki płatków chili 2 plasterki szynki 2 cienkie kabanosy drobiowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 suszone pomidory z oleju 2 jajka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoich ulubionych warzyw. Często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Faszerowana mięsem indyczym i pomidorami jest smaczną, zdrową i bez węglowodanową propozycją dla osób dbających o dietę. Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamonem SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory 6 kawałków suszonych pomidorów ostra papryczka chilli 500g
Pyry na Gazmarchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę
Maminek kulinarnydodać do surówki.Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać.Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach.Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem.Surówkę można doprawić dodatkowo suszonym oregano.Zamiast cebuli można dodać posiekany
Gospodyni Miejskaświeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej kilka gałązek koperku, po łyżeczce śmietany i kilka pierścieni surowego pora do ozdoby Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy (pora przecinamy wzdłuż
Symfonia Smakówponieważ w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone, a niewiele jest cukrów prostych. Wspomaga dietę odchudzającą i jest bezpieczna dla diabetyków. Proszę przygotować największy garnek, mnóstwo przeróżnych warzyw, orientalne przyprawy i szczyptę miłości. To będzie prawdziwa uczta smaków. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i inwencji twórczej. Moje danie to propozycja, to inspiracja dla Was. Stwórzcie własne niepowtarzalne danie(...)szparagowej (mogą być szparagi) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 2 puszki krojonych pomidorów 1 por 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże papryczki chilli (lub 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli lub pieprzu kajeńskiego - można dać mniej) 5 cm świeżego imbiru 1 łyżka świeżo zmielonego kuminu 1 łyżka kurkumy 2 liście laurowe 1,5 l bulionu warzywnego
Naturalna KuchniaLato. byt krótko trwa, by móc nacieszyć się do woli wszystkimi darami jakie Nam dostarcza. Dobrze , że znamy sposoby, aby to co się da, to co
Z Majeczką w kuchniBardzo smaczna marchewka, troszkę inny smak niz tradycyjna, bo z dodatkiem czosnku. Doskonała do ryby, kotletów czy mielonych. Składniki - marchewka 0,5 kg - czosnek granulowany - koperek
Kuchnia z widokiem na ogródzmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą. Dodałam cukinię i mój ukochany groszek cukrowy, któremu nie potrafię się oprzeć. Powstało fantastyczne danie, pełne warzyw i aromatu. Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Składniki 500 g mielonej(...)groszku cukrowego 1 papryczka chili 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz czarny sól Instructions Podsmażamy chwile przyprawy, aby wydobyć z nich cały smak i aromat. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek
Wędrówki po kuchnibazylii 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżki ostrej papryki 1/2 łyżki curry 1. Cukinię myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie plasterki o grubości około 1 cm (nie obieramy jej), paprykę myjemy, kroimy w paski, ja te paski kroiłam jeszcze na pół, cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Tak pokrojone warzywa przekładamy do dużego garnka
kruche babeczkiangielskie, pieprz ziarnisty, pomidory suszone, jarzynka bez soli, mielona słodka papryka, czosnek granulowany 1-5 - 2l wody Sposób przygotowania: Dynię przekrajemy na pół, wyjmujemy pestki, myjemy i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Między czasie skrzydełka kurczaka zalewamy zimną wodą i czekamy, aż się zagotuję. Obieramy, myjemy i kroimy w słupki włoszczyznę. Warzywa wraz z ryżem wrzucamy
Truskawkowa Fiestakolendrą 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżki czosnku granulowanego 1/2 łyżki soli ziołowej 1/2 łyżki soli szczypta pieprzu białego szczypta ostrej papryki mielonej woda Mięso myjemy, kroimy w dość spore kawałki i posypujemy przyprawami (paprykami, solami, pieprzami, majerankiem, czosnkiem), mieszamy żeby kawałki dokładnie się obtoczyły i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Warzywa oczyszczamy i kroimy w plastry
Czary - gary w kuchnilodówce, z dostępnych warzyw tylko pekinka, pomidory i cebulka, parę oliwek. I powiem szczerze, będę do niej wracać, bo bardzo wszystkim zasmakowała. Polecam :) Składniki - kapusta pekińska ( średnia główka, lub pół dużej - pomidory 2 szt. - młoda cebulka, ( u mnie biała część, ale można dodać również zieloną) - kilka zielonych oliwek z papryczką - domowa wegeta - pomidory suszone z bazylią ( przyprawa w proszku
Kuchnia z widokiem na ogródsoli, kurkumą oraz suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki. Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki. Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź. DODATKI: Marchew, brokuły i fasolkę ugotuj z odrobiną soli na parze. Zupę podawaj z kluseczkami i gotowanymi warzywami. Ozdób kleksem kwaśniej śmietany
Słodko-Słony Świat IlonyZupa grzybowa (źródło: almamarket.pl)Składniki:włoszczyznakilka ziemniakówgrzyby suszone1 cebulaśmietana słodkałyżka mąkimasłoliście lauroweziele angielskiesólpieprzSposób przygotowania:Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną.Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w
WojnaNaSmaki.pl