suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:61/100)

Zupa grzybowa 272

Dlaczego to właśnie grzybowa została zupą świąteczną? Postaram się niedługo wszystko dokładnie opisać. Póki co jednak przedstawiam przepis na moją zupę grzybową z suszonych grzybów. Składniki: 2 garście suszonych grzybów 1 duża cebula 2 marchwie 1 pietruszka pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego 150ml słodkiej śmietanki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól(...)woda ostygnie a grzyby napuchną. Obraną marchew, seler, seler naciowy i pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy je na wolnym ogniu przez kilka minut a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Grzyby odsączamy na sitku a wodę z nich dodajemy do wywaru. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni

Jacob Tastes
Pasztet z dzika 164

dzika lub wieprzowej 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 30 ml oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią sól pieprz Opis wykonania: Mięso gotujemy z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, aż będzie miękkie(...)pokrojoną wątrobę i smażymy przez chwilę, żeby w środku pozostała różowa. Bułkę moczymy w rosole z ugotowanego mięsa. Lekko ją odciskamy i mielimy razem z ostudzonym mięsem, wątrobą i warzywami dwukrotnie. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do prostokątnej foremki. Na wierzchu smarujemy olejem z ziołami. Pasztet pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków 514

porcja rosołowa z kaczki 1 l  zakwasu z buraków włoszczyzna (bez kapusty) 1 cebula 5-6 średniej wielkości buraków 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso, włoszczyznę i opaloną nad palnikiem cebulę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i na najmniejszym ogniu(...)upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza (wcześniej nie należy ich obierać). Upieczone buraki przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach. Z rosołu wyjąć mięso i warzywa; bulion przelać przez sito. Do przecedzonego rosołu dodać starte buraki i gotować dalej ok. 15 minut. Wlać zakwas z buraków, dodać majeranek i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku

W SMAK
Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem 371

oliwy i pomidor zwykły.  Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem  Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka  1 czerwona cebula  100 g sera feta  100 g suszonych pomidorów z oliwy  100 g pomidorków żółtych  150 g makaronu drobnego kokardki  sól, pieprz kolorowy  1 duży pomidor czerwony  3 korniszony  1 łyżka(...)pomidory oraz ogórki kroimy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę, mięso obieramy od kości i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, z serem i makaronem. Dodajemy jogurt i majonez, oraz czarnuszkę. Doprawiamy całość świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z czerwonej soczewicy 149

pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną  zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu(...)marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam

mojewypiekiinietylko
Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem 137

Wróciłam z zakupów. Pora była na przygotowanie kolacji. Zrobiłam mega pyszną kanapkę z serkiem wiejskim, z gotowanym burakiem, chipsami kukurydzianymi i kremem balsamicznym. Dla mnie niebo

Moja smaczna kuchnia
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 161

Stary, swojski przepis na kapustę i dodatek mięsny czyli żeberka. Przepis od mojej babci, uwielbiam tak podane  żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkachSkładniki

Z Majeczką w kuchni
Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą 174

Składniki:  duża cukinia  kula mozzarelli startej na dużych oczkach  1/2 szklanki passaty pomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w

Moja smaczna kuchnia
WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA 175

Składniki: 1 szklanka grzybów suszonych 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 duże pietruszki 3 marchewki 1 mały seler kawałek pora 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki do posypania 2-3 łyżki śmietany słodkiej sól pieprz makaron do zupy Sposób przygotowania: Grzyby zalać wodą i pozostawić na całą noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie(...)miękkości. Ugotować włoszczyznę w 3 litrach osolonej wody - po gotowaniu powinno zostać ok. 2/3 wywaru. Usunąć warzywa.  Przecedzić przez sito wodę po grzybach i dodać do wywaru. Cebulę drobno pokroić i z obranym ząbkiem czosnku zeszklić na maśle, dodać mąkę, wymieszać, zalać szklanką wywaru i jeszcze raz wymieszać. Ostudzone grzyby pokroić w paski i dodać do wywaru. Doprawić solą

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 230

się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu(...)grubości ok 1-1,5 cm Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana 1/8 szklanki wody 1/8 szklanki miodu 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1 łyżeczka octu z czerwonego wina 1/8 łyżeczki chilli, plus więcej do smaku

karmelowy
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 275

cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki(...)kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
Zielona zupa z pieczoną gęsią 197

liście zielonego jarmużu,1 cebula,2 ząbki czosnku1/2 serka mascarpone,600-800 g pieczonej gęści (razem ze skórą),1/2 pikantnej papryczki,1/3 łyżeczki suszonej bazylii,1/3 łyżeczka suszonego tymianku,sól i pieprz do smaku,1 łyżka tłuszczu wytopionego z gęsi.    Przygotowanie:Ugotować makaron (9 minut w solonej wodzie).Na gęsim tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, czosnek(...)minut. W międzyczasie pokroić gęś w cienkie paski.Do zupy dodać porwane lisie jarmużu (tylko miękkie części bez nerwów), gotować 3 minuty. Z zupy wyłowić ok. 1/3 warzyw. Do pozostałej części dodać serek mascarpone i zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Zupę wymieszać z makaronem i rozlać na talerze. Na środku każdego położyć porcję ugotowanych

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 206

Blanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach.Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4   Składniki:Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,1 fenkuł,100 g sera feta,1 saszetka(...)oleju Kujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem,100 g szpinaku,garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia),6 suszonych pomidorów z oleju,łyżka kaparów,2 łyżki oliwek,sok i skórka otarta z cytryny,250 g pomidorków koktajlowych,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody

SzczyptaSmaQ
Harissa 188

Harissa to bardzo ostra pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, pochodząca z Afryki Północnej. Używana jest do różnego rodzaju mięs, zup, sosów i kanapek. Ostrość

Oryginalny smak
Sałatka z liści świeżego szpinaku I 343

Szpinak jedni lubią, inni nienawidzą. zazwyczaj kojarzy się z bezkształtną papką :) Jednak każdemu polecam spróbować świeżych liści szpinaku, smacznych w nieoczywisty sposób i niezwykle zdrowych, dzisiaj

Taste Of My Day