kaszy jęczmiennej grubej 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki posiekanego lubczyku 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartej bułki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem(...)wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać Uformować kotlety i obtoczyć je w mące. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Takie kotleciki można podać z ulubionym sosem czy bukietem warzyw. Smacznego
Gosia gotujeprzygotowaniu (o ile wcześniej przygotujemy bulion i pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni 700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól(...)Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis do akcji Smaczna Jesień
Zawsze głodna!owsianych, ryżowych, jaglanych, gryczanych itp. Mleko możemy podgrzać lub nie, zalewamy płatki i czekamy aż nasiąkną mlekiem. Dodajemy znowu to, co akurat mamy, czyli orzechy różnej maści, słonecznik, migdały, suszone owoce, pokrojone świeże owoce itp. Można tez dodać kakao lub karob, jeśli chcemy mieć czekoladowy posmak. I gotowe! :) 3. Śniadaniowe Bananowe Pole Ryż nadaje się nie tylko idealnie jako(...)tradycyjnie znane wszystkim kanapeczki. Wybieramy dowolne smarowidło zrobione lub kupione np. wegański smalczyk, pasztet sojowy, hummus, pastę z soczewicy i pomidorów - wolna amerykanka! Smarujemy bułkę/chleb/wafle ryżowe, dodajemy duuuużo warzyw i wcinamy! Życzymy smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polefilety – piersi z kurczaka bez kości ( połówki ) kilka plastrów sera żółtego gouda lub ementaler kilka gałązek świeżego majeranku 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego , mielonego czosnku wykałaczki do spięcia Piersi płukamy , obieramy ze wszystkich farfocli , błonek , tłuszczyków i innych nieprzyjemnych myków Nacinamy delikatnie wzdłuż , ale nie do końca – tworzymy taką jakby kieszonkę(...)apetycznie złociste , trwa to około 15-20 minut w zależności od ich grubości . Po zdjęciu z patelni , wyciągamy wykałaczki , kroimy w plastry i podajemy na ryżu lub kaszy z warzywami . Smacznego Post Drobiowe kieszenie pełne sera pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżynieduża cebula kawałek pora (100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 czubata łyżka suszonego majeranku Instrukcje Upewniamy się, że żołądki są dobrze oczyszczone. Wkładamy je do 2-3 litrów do wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę z żołądkami, odszumowując przed zagotowaniem(...)wypełnionego 3,5 l wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę i odszumowujemy przed jej zagotowaniem – tak jak rosół. Do gotującej się i odszumowanej wody z mięsem dodajemy warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz. Odcedzone z wody i nieco przestygnięte żołądki tniemy w paski o grubości ok. 5 mm i dodajemy do zupy. Gotujemy powoli
Kulinarna PokusaCo jak co ale na testowanie przepisów na śledzie to mnie długo namawiać nie trzeba - wystarczy ,,rzucić" przepis a ja już kupuje składniki. Uwielbiam śledzie dlatego
sierotka maRysia w kuchniKolejna propozycja na danie z Newellą. Tym razem pokroiłam ją w cieniutkie paseczki, zmieszałam z przyprawami i zrumieniłam, dzięki czemu nabrała orientalnego smaku. Z dodatkiem grzybów
Oryginalny smakmarchewkowe, które bardzo lubię. Z tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść samych warzyw. Wurzelbrot, czyli Szwajcarski chleb zawijany jest idealny na rozpoczęcie dnia, pożywny, a jaki pyszny. Nie wiem ile wytrzymuje, gdyż u nas zniknął w jeden dzień. Takiego apetytu na chleb(...)takiego chleba można brać na wyprawy i delektować się nim z ulubionym dodatkami. Polecam Składniki: - 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750); - płaska łyżeczka soli; - 7 g suszonych drożdży; - 300 ml ciepłej wody; - 2 łyżki oleju; Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać 15 minut, ciasto będzie dość twarde. Następnie włożyć do lodówki na 12-14 godzin
dom-agi.plDziś kolejna propozycja obiadowa :) Poprzedni mój schab w musztardzie , bardzo się Wam spodobał, także dziś kolejna wersja schabu, tym razem z zakupioną na targach Regionalia, żurawiną
Parowar FacetaCzemu podwójnym? bo wcale nie przypomina tej kupowanej pizzy, gdzie kurczaka tylko parę kawałeczków, gdzieniegdzie rzucono...tu ma być mocno drobiowo i syto :) Składniki: 3
Z Majeczką w kuchniKiedy dopisuje taka piękna pogoda, nie ma nic lepszego niż spakować torby i wybrać się na piknik, na który idealnie sprawdzi się ta sałatka, zrobiłam je z moich warzyw z ogródka więc tym bardziej mogę się nią zajadać do woli, do tego bardzo ciekawy dressing, który na pewno wam posmakuje. Dorzućcie do tego świeże pieczywo, wodę z cytryną i miętą(...)oliwek 5-6 ogórków gruntowych opakowanie sera feta lub innego sałatkowego dressing : 3 łyżki margaryny optima omega 3 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy djion suszone zioła lub mieszanka ziół do dressingu, ja dodałam (czosnek, oregano, bazylię, majeranek, koperek) Przygotowanie : sałatę poszarpać, wrzucić do miski, dodać rukolę, pokrojone na pół lub na ćwiartki pomidorki
zdrowa vege kuchniadalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią Sycylii.Może zastanawiacie się, co ma kalafior do Sycylii. Ja sama byłam zaskoczona, gdy dowiedziałam się, że to warzywo jest tam popularne. No może trochę mniej, gdy okazało się, że rosnące lokalnie kalafiory są przepiękne - fioletowe (zaś po ugotowaniu zielone) lub zielone (Romanesco broccoli). Takie kalafiory na pewno znajdą(...)Sycylię podbili Arabowie, którzy rządzili nią przez 200 lat. Przywieźli ze sobą ze wschodu aromatyczne przyprawy, jak szafran, zaszczepili też u Sycylijczyków miłość do orzechów i suszonych owoców, stąd tak egzotyczne zestawienie smaków z kalafiorem. Wiedzieliście, że pszenica durum i ryż trafiły do Włoch przez Sycylię?Ja za rodzynkami nie przepadam, a orzeszków piniowych unikam ze względu
Chilli Czosnek i Oliwasól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżka majeranku szczypta mielon ej gałki muszkatołowej kilka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać(...)przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,grzyby,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku
Kolorowa kuchnia Elkiteż mamom, które chciałyby wykarmić drużynę koszykówki swojego syna ;) Sam pomysł na potrawę jest całkiem ciekawy i godny zapamiętania. Coś podobnego możemy przygotować wykorzystując resztki z mięs i warzyw z rosołu. Dodajmy do nich fasolę oraz podsmażoną kiełbaskę i boczek, a następnie zapieczmy pod bułką tartą. Cassoulet nie jest zbyt wyrafinowanym daniem, ale ponieważ należy do klasyki postanowiłam(...)kupcie gotowy upieczony drób) 300g surowej wieprzowej kiełbasy (3 kiełbaski) 150g wędzonego boczku 2 marchewki (dałabym z 4) 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 listki laurowe 10 gałązek tymianku (suszony lub świeży) 135g bułki tartej 4 łyżki oleju Sposób przygotowania Wieczór przed gotowaniem Zalać fasolę wodą i zostawić na noc do namoczenia Rano następnego dnia - uwaga, przygotowanie potrawy może
W kuchni wieczoremPasztet w moim domu zazwyczaj powstanie po ugotowaniu rosołu. Nie bardzo mam co zrobić z mięsem, o tyle z warzyw zawsze powstaje sałatka jarzynowa, toteż mięso jest bazą i składnikiem pasztetu mięsnego. Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis znienawidzonymi przez wszystkich wątróbkami drobiowymi. Pasztet jest lekki, pyszny w smaku, i chyba- nie boję się tego stwierdzenia, najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Zdecydowanie(...)gram (mięso to jest najbardziej soczyste) 250 gram wątróbki drobiowej szklanka mleka 2 cebule 50 gram masła 1/2 gruszki 2 jaja sól pieprz 10-11 suszonych śliwek Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku przez minimum 2 godziny. W tym czasie również gotujemy mięso kaczki do miękkości. Następnie cebulę i gruszkę kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy
Mango Papaja