kurkumy 1 kg ziemniaków 1 cytryna 1 puszka mleka kokosowego 2 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) garść szpinaku lub jarmużu (może być mrożony) świeża lub suszona kolendra 3 papryczki chilli (opcjonalnie) sól Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy, imbir obieramy i ścieramy na tarce albo drobniutko siekamy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na większe kawałki(...)pomijam w tym kroku, żeby zupa nie była zbyt ostra i nasz Najstarszy był w stanie ją jeść, bo ją uwielbia :). Dodajemy mleko kokosowe, kolendrę, marchewkę, wodę (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy groszek i szpinak albo jarmuż i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut (w zależności jakiego groszku
Lamarida.plsosu pomidorowego 0,5 litra wody 1 litr rosołu / wywaru warzywnego 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 4 ząbki czosnku Wersja niedietetyczna : dodaj pod koniec mozarellę, żółty ser i pozwól żeby się zrobił lekko ciągnący. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj(...)ZWYKŁY GARNEK : Do garnka wlej łyżkę oleju ( ja bym użyła rzepakowego ) i podsmaż na nim z odrobiną wody cebulę, czosnek i selera. Po chwili dodaj mięso podsmaż z warzywami, dodaj pozostałe składniki, na małym ogniu zagotuj zupę, wtedy dołóż połamane platy lasagne. Gotuj do miękkości makaronu. Dopraw do smaku. Gotowe :) Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na faszerowaną cukinię. Tym razem podstawą farszu jest mięso, kasza jaglana i pomidory. Zioła nadają mu fajnego zapachu i smaku
Smak mojego domuMoja Mama wie, jak poprawić mi humor w listopadzie. Robi domowy chleb, pyszne przetwory i przy okazji swoich przyjazdów do Łodzi wpada na kawę i obdarowuje
Słodkie inspiracjeziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1/4 łyżeczki mielonych owoców kolendry 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki szałwii 1/2 łyżki majeranku 1/4 łyżeczki płatków suszonego chili 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku Instrukcje Mięso kroimy w nieduże paski (lub kostkę) o długości kilku centymetrów. Pietruszkę, seler(...)wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 50 minut. Przed upływem tego czasu rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu kolejną łyżkę oleju. Wkładamy na patelnię partiami warzywa (oprócz ziemniaków): najpierw cebulę i por, następnie marchew, seler i pietruszkę, na koniec paprykę. Smażymy łącznie przez kilka minut dodając w międzyczasie wszystkie pozostałe przyprawy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka
Kulinarna PokusaPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitydobrociami, tym bardziej, że jeszcze bez trudności można dostać je w pysznej, pachnącej, ekologicznej wersji. Zawsze znajdzie się na bazarze lub w rodzinie dobra duszyczka uprawiająca warzywa i owoce bez chemii. Z tym będzie już z roku na rok coraz ciężej, ale damy radę. Już następnego lata zamierzamy zbierać własne plony i nie mogę się tego(...)zapraszam do wykonania! Składniki na 7 sztuk: 7 wierzchnich zielonych liści młodej kapusty, 200 g ryżu pełnonoziarnistego, 1/2 małej bulwy selera, 1 cebula, 1 por (biała część), 8 kawałków suszonych pomidorów, 4 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia. Sos: 1 szklanka passaty pomidorowej
Jeść, by żyć w zdrowiupiersi z kurczaka -oliwa z oliwek lub olej -przyprawy: · Tymianek suszony · Majeranek suszony · Ziola prowansalskie · Slodka papryka w proszku (dodaje ja tylko dla koloru(...)przyzadzonej piersi pasuja nie tylko ziemniaki ale i rozne kasze, czy tez ryz . Ja dzisiaj zjadlam taka bez ziemniakow czy kaszy, ale jako dodatek zrobilam duszone warzywa
PychaDaniawytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym(...)mąki orkiszowej Farsz 2 duże ziemniaki 6 cebul 200 g sera gorgonzola 200 ml śmietany 30% 3 łyżki maślanki sól, pieprz 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Ciasto - jeśli używamy drożdży świeżych należy
Słodki KompromisW ramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że
Kuchenne WariacjeWalentynkowe śniadanie musi byc wyjątkowe, ale jak dla mnie koniecznie lekkie...bo na obiad szykuję coś bardziej treściwego ;) Sałatka taka przypadnie do gustu każdemu, bo wszyscy
Z Majeczką w kuchniCześć ! Z okazji wolnej soboty, wybrałam się na targ. Spędziłam na nim pół dnia. Przechadzałam się pomiędzy alejkami, cieszyłam zapachem sezonowych owoców i warzyw (tak – warzywa i owoce wreszcie pachną !). Ta wizyta naładowała mnie pozytywną energią. Po długiej przerwie spowodowanej masą zawodowych obowiązków, zmotywowałam się do działania i wracam do Was ! Kopniakiem były też ostatnie warsztaty w Food(...)szparagów zielonych 5 – 6 rzodkiewek 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki drobno posiekanego koperku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz, suszony rozmaryn Dressing: 1 szalotka duża garść posiekanego grubego szczypioru 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek (‚na oko’) sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj. Oczyść
Moja pasja smakupatelni.Bardzo polecam!Skladniki na 1 foremke:3 cukinie + 1 dodatkowo2 cebule 3 spore zabki czosnku2 lyzki masla ghee2 jajka5-8 lyzek bulki tartej5 lyzek rozpuszczalnych platkow owsianych6-8 suszonych pomidorkow ze sloika5 galazek oregano lub pietruszki1/2 lyzeczki slodkiej wedzonej hiszpanskiej papryki 1/2 lyzeczki galki muszkatalowejsol,pieprzWykonanie:cukinie umyc i zetrzec na grubych oczkach tarki lub mniejszych jesli(...)dodac dodatkowej porcji bulki tarte (dodalam jeszcze 3 lyzki).poniewaz masa powinna byc zwiezlabialka ubic na sztywna pianemase wymieszac z ubitymi bialkamiczwarta cukinie przy pomocy nozyka do obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc foremke,uprzednio delikatnie natluszczon.Czesc plastrow ulozylam na gorzeprzygotowana mase cukiniowa przelozyc do foremki.Wyrownac powierzchnie pasztetu lyzka.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tureckie placki przygotowały Sianko , Mirabelka , Panna Malwinna oraz Shinju . Pide z cukinią i fetą przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 sztuki): na ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana do posypania(...)wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj składniki na wierzch pide. Cukinie pokrój w podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Polej oliwą i wymieszaj. Ser feta drobno pokrusz. Wstaw do piekarnika blachę lub kamień do pizzy i nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C. Ciasto podziel na cztery części
Chilli Czosnek i Oliwakoniec gotowania dodać pokrojoną w mniejsze kawałki wędzonkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można wędzonkę podsmażyć na samym początku i dopiero na tym poddusić warzywa. Moja jednak byłą bardzo chuda, więc dlatego postanowiłam dodać ja pod koniec gotowania. Taka zupa gotuje się błyskawicznie. Można ją śmiało przygotować "w ostatniej chwili". Jest syta, lecz nie jest(...)faktu, że nasze wyroby wolne są od dodatku polifosforanów, glutaminianu sodu i sztucznych barwników, a proces produkcji oparliśmy na klasycznych zasadach sztuki wędliniarskiej. Wierzymy, że szeroki wybór wędlin suszonych, parzonych, wędzonych i surowych w linii NOVE PREMIUM zadowoli nawet najbardziej wysublimowane gusta! Jeśli lubicie zupy, to zapraszam Was również tam: Pikantna zupa selerowo-porowa z łososiem Zupa cebulowa
Codzienna kuchnia niecodzienna