koniec sporządzania dania, aby zachowała swoje właściwości (zarówno lecznicze jak i smakowe). Jako naturalny, ziołowy lek wykazuje działanie przeciwzapalne, ściągające i grzybobójcze. Najbardziej wartościowe leczniczo są liście zbierane i suszone od wiosny do początku lata (przed kwitnieniem). J ednakże roślina ma największą wartość jako przyprawa kuchenna Wykonanie Wolnowar: Zagotować osoloną wodę ,z kapusty wyciąć głąb i wsadzić do wrzątku(...)garnku na wolnym ogniu). Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH około 3,5 -4 godzin, lub 7-8 na poziomie LOW Sos Pomidory i wszystkie warzywa-marchewki ,pietruszkę i seler ,oraz pozostałe liście kapusty dokładnie zmiksować . Dodać zioła ,ziele i liść laurowy ,czosnek ,doprawić sola i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i gotować około 30-40 minut
w mojej kuchnizastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba wszystkie. Jako jedyny dostarcza mi zawsze wszystkie produkty jakie(...)porcji) Składniki: 2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 1 łyżka soli 750 g mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 liście laurowe 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 g siekanych pomidorów 2 łyżki passaty 7 łyżek oliwy z oliwek
karmelowyKopytka z bobu Chociaż kopytka najczęściej kojarzą się z ziemniakami, to można robić je również z innych warzyw! Na blogu dużą popularnością cieszą się kopytka z batatów , a dzisiaj chciałbym przedstawić Wam przepis na kopytka z bobu . Jestem przekonany, że przypadną Wam do gustu i nawet osoby, które nie wyobrażają sobie nie pożreć go zaraz po ugotowaniu, skuszą się(...)połączeniu strączka jakim jest bób i mąki orkiszowej, otrzymujemy dobrej jakości białko, które odżywi nasze organizmy. Jak widać, warto włączyć je do diety! Z czym podawać? Ja posiekałem pomidory suszone i to mi wystarczyło, ale świetnie sprawdzi się sos koperkowy, miętowy lub jakiś gulasz. Co jeszcze pełnowartościowego można zrobić na obiad z bobu? Polecam sałatkę z bobem oraz pierogi
BlendmanPianę wyłożyć do formy (tej samej, w której będzie przygotowywane całe ciasto) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch posypać płatki migdałów. Piekarnik nagrzać do 140'C. Wstawić bezę i suszyć ją około 50-55 minut. Bezę delikatnie wyjąć z formy i oderwać papier do pieczenia. Maliny rozmrozić. W powstałym podczas rozmrażania malin soku maczać biszkopty i układać je obok siebie(...)ciasta wykorzystałam mrożone maliny, które wcześniej pomroziłam sobie w specjalnych torebkach do mrożenia z suwakiem od Stella . Torebki te doskonale nadają się do mrożenia owoców, warzyw, pierogów, bigosu, mięsa i wiele innych produktów. Są dość duże a kolejnym ich plusem jest to, że zamykane są na suwak, który szczelnie zamyka torebkę. Bardzo często mrożę sobie
Zrób to smacznietrudne, warto jednak przestrzegać podstawowych reguł, dzięki którym nasze konfitury będą trwałe i smaczne. Poniżej przedstawiam kilka zasad: 1. Surowiec . Na przetwory wybieramy zawsze świeże i dojrzałe owoce i warzywa. Nie mogą być zepsute. Nawet jeden nadgniły owoc może spowodować zepsucie przetworu. Następnie owoce myjemy w zimnej wodzie by pozbyć się zanieczyszczeń i środków chemicznych. 2. Słoiki . Słoiki i butelki(...)chronić je przed światłem, które może zmienić barwę oraz zmniejszyć wartości odżywcze 4. Metody konserwowania . Istnieje wiele metod konserwowania. Możemy pasteryzować, kisić, konserwować cukrem, octem czy alkoholem, a także suszyć i mrozić. a) Pasteryzowanie . To najskuteczniejszy sposób utrwalania zapraw, który pozwala na przechowywanie nawet kilka lat. Polega na poddawania procesowi podgrzewania w temp
Bon Appetit Małgorzatyświeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól(...)imbir. Wsypujemy rozmaryn, oregano, chili, gałkę oraz sól i pieprz. Mieszamy i polewamy mieszanką oliwy i przypraw dynię. Delikatnie mieszamy całość dłońmi – aby każdy kawałek oblepił się. Wysypujemy warzywa na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (lub 190°C z termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie łososia solimy
Poezja smakuUwielbiam hummus i zaraz po guacamole jest to moja ulubiona pasta i przekąska. Nigdy jednak nie wpadłabym na to aby przyrządzić go z cukinii. Przepis pochodzi
Mienta blogbulgoczę, pachnie kapustą, a do tego pyszny sos z pieczarek lub pomidorów. Nie zrobiłam dzisiaj tradycyjnej wersji tylko wegetariańską, z pyszną kaszą gryczaną od Lestello i z warzywami, kapustę też wybrałam delikatniejszą co znacznie skróciło czas przygotowania obiadu. Jako, że lubię czasem nieco pikantniejsze smaki postanowiłam wykorzystać papryczki chili i wyszło bardzo smacznie i zdrowo!. Potrzebujesz: - małą główkę kapusty(...)rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, chili i pieczarki na złoty kolor. Następnie dodajemy kaszę, ugotowaną i pokrojoną marchew. Przyprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy 2 łyżeczki suszonego majeranku. Dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy. 3. Do każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Na spód dużego rondla wkładamy liść kapusty, a następnie ciasno układamy gołąbki, zalewamy
Apetyczna babeczkapół. Z połówki należy wyciąć kolczaste wnętrze zwane bródką. Jeśli nie opisałem tego jasno, to polecam zajrzeć na tę stronę, gdzie wszystko jest opisane krok po kroku. Obrane warzywo należy pokroić na cienkie paski i wrzucić do wody z cytryną, co zapobiegnie sczernieniu.Na patelni klarujemy masło. Następnie odcedzamy karczochy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na patelnię i smażymy(...)sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa z oliwekoregano suszonebazylia suszona oraz świeża do posypaniapieprzsólCzosnek i cebulę siekamy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy najpierw czosnek, a później cebulę. Gdy usmażymy je na złoto, wrzucamy posiekane filety anchois oraz kapary
Food Squaremeksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka z warzywami. Szukając przepisu zajrzałam do: Kuchenne love story, Make choco cake i Matka wariatka z każdego z nich wyciągnęłam to co najbardziej mi pasowało(...)pieprz; kolendrę; kumin; sól gruboziarnista. Justyna starła w moździerzu wszystkie powyższe przyprawy na pył. Marokański tagine z kurczakiem.Składniki dla 6 osób:6 filetów z kurczaka;100 g suszonych moreli;1 cebula;1 duża marchewka;pęczek kolendry lub pietruszki;kilka nitek szafranu;1 l bulionu warzywnego lub drobiowego;oliwa z oliwek;6 suszonych pomidorków;garść oliwek
MiksturownikPomidory, to moje ulubione warzywa. Teraz w sezonie pomidorowej obfitości jadam je do każdego posiłku, a za kilka tygodni będę nucić: Addio pomidory Addio ulubione Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej... * Chyba zgodzicie się ze mną, że kupowanie pomidorów zimą nie ma sensu, są bez smaku i zapachu(...)oliwek. * fragment tekstu piosenki z Kaberetu Starszych Panów, tekst Jeremi Przybora Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych do każdego półlitrowego słoika: po 1 dużym ząbku czosnku 1/3 łyżeczki suszonego oregano lub suszonej bazylii 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Zalewa: 1 litr wody 3/4 łyżki soli niejodowanej 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Pomidory umyć i każdego lekko nakłuć
Codziennik Kuchennywolnoobrotowej wyciskarce, użyłam 2 pełne kubki: marchew, aronia, śliwki, jabłka, można uzyć z sokowirówki, ale z wyciskarki te resztki są lepsze jakościowo i używam różne z owoców czy warzyw do ciast, placuszków, surówek = jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć na dużych obrotach z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao(...)czekoladę, wlać dwa małe pojemniczki śmietanki do kawy ciepłą czekoladę wylać na wierzch ciasta i zostawić do wystygnięcia - można użyć owoce jakie ma się w domu: z kompotu, odmrożone, suszone, ciasto przypomina brownie, jest wilgotne, lekkie, aromatyczne i szybciutko znika z talerza.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są one połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie się(...)mrożonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masali do drobiu lub 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia 1/2 szklanki ryżu basmati Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich
Kuchcik gotujeUwielbiam widok dyni, ale przyrządzać ją na różne sposoby dopiero się uczę ;) Z domu tego akurat nie wyniosłam, więc metodą prób i błędów sama dochodzę do
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 100 g fasoli kolorowej "orzeł" (Targroch) 100 g ciecierzycy 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów (Targroch) 50 g orzechów włoskich (Targroch) 2 czubate łyżki siemienia lnianego mielonego 100 ml wody przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, chilli, kminku mielonego, pieprzu ziołowego, czarnego(...)duś pod przykryciem do miękkości, ok. 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Ugotowaną fasolę i ciecierzycę lekko ostudź. Przełóż do malaksera, dodaj przygotowane wcześniej na patelni warzywa i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji - mniej lub bardziej gładkiej/bezgrudkowej. Do masy dodaj siemię lniane, wodę i przyprawy. Wymieszaj. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniem nałóż całą masę
Zdrowie na języku :Pmoich ulubionych. Niestety, ku kobiecej rozpaczy, zdecydowana większość mężczyzn zup nie jada. Czym to tłumaczą? Na przykład tym, że za chwilę znów są głodni, albo że nie lubią warzyw. Dlatego też od dzisiaj odwrotu od zup nie będzie! Moja pomidorowa jest gęsta, z dużą ilością mięsa, można by rzec, prawdziwie "męska" zupa. Przepis dostałam od cioci i jestem(...)ząbki czosnku- pół szklanki ryżu- ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku)- pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku- sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich- świeża bazylia do przybrania- 2 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie:Do garnka z gorącym tłuszczem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę
W poszukiwaniu inspiracjiminut do piekarnika i równie je przypiekamy doda to smaku i koloru - gdy kości i warzywa są gotowe układamy w garnku jedną partię kości na to w środek warzywa i kolejną partię kości - zalewamy wszytko zimną wodą i gotujemy ok 1h - po ugotowaniu przecedzamy do innego garnka doprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy - aby sos był bardziej ciemny(...)możemy wlać do słoików odwrócić do góry dnem tak przygotowany potrzyma nam długo- można go po porcjować i zamrozić w pojemniczkach - do sosu można równie dobrze dodać grzyby suszone jak lubimy czy sos sojowy- to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np. woda
Basia w kuchniminut. sos do Big Maca: - 2 duże łyżki majonezu ( ja użyłam dekoracyjnego "Winiary") - 1 łyżeczka musztardy ( np: Sarepska) - 1 łyżeczka BARDZO drobno posiekanej cebuli - szczypta czosnku granulowanego lub suszonego - pół łyżeczki cukru - pół łyżeczki octu winnego - 1 ogórek konserwowy Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Ja zamiast ogórka konserwowego użyłam ogórków w plastrach w słodko-kwaśnej zalewie z pewnego(...)opiekamy na patelni też bez dodatku tłuszczu. Górę i dół opiekamy z jednej strony, a cześć środkowa z obu stron. Gdy mamy już gotowe bułki, kotlety i pokrojone warzywa, nadszedł czas na składanie kanapki. Spód bułki smarujemy sosem --> kładziemy sałatę --> plasterek sera --> kotlet --> plasterki ogórka i następny poziom środek bułki --> sos --> sałata
Zainspiruj się kuchnią