suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:69/100)

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I BROKUŁAMI 250

Sałatki mają to do siebie,że można je komponować z przeróżnych składników. Czasem zmiana jednego składnika zmienia jej smak. Dziś proponuję dodać do sałatki kaszę kuskus

potrawyregionalne
Jak zrobić masło ziołowe 267

Jeśli dodamy do masła świeże zioła to powstanie nam pyszne, aromatyczne masło ziołowe. Polecam! Masło z ulubionymi ziołami można podawać do ziemniaków gotowanych w mundurkach (PYCHA) , do mięsa i warzyw z grilla, lub po prostu posmarować nim np. bagietkę. Składniki na przygotowanie masła ziołowego domowego lub z masła kupionego w sklepie: 150 g masła kupnego lub masła domowego przygotowanego(...)śmietany, którą zlewamy. Masło przelewamy na sicie kilkakrotnie zimną wodą, aby wypłukać resztki maślanki, odciskamy. 3 łyżki świeżych, posiekanych ziół np. szczypiorek, natka pietruszki, koperek płaska łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki czosnku Jak zrobić masło ziołowe? Jeśli wykorzystujecie masło kupne to trzeba je wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Domowe masło było dopiero co zrobione, więc było miękkie. Wszystkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaczki wołowe z grzybami 177

bulionu (rosół wołowy z borowikami --> tutaj znajdziesz przepis KLIK ) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna owców jałowca 10 ziaren pieprzu kolorowego lub czerwonego dwie łyżki suszonego majeranku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Jeśli używasz flaczków gotowych (już(...)czasie włączam przycisk KEEP WARM.  Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obieram, myję i kroję w kostkę. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni, kiedy stanie się odpowiednio gorący, to wrzucam warzywa i je smażę, często mieszając przez 2-3 minuty. Kolejno patelnię zdejmuję z ognia, dodaję trzy rodzaje papryki w proszku i mieszam bardzo, ale to bardzo dokładnie. Patelnię stawiam jeszcze

ClauditteMissCooking
Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey 174

czarnej 25 dag cukru 250 ml octu czerwonego Ponti 0,5 cytryny 7 goździków 3 ziarna ziela angielskiego 3 cm kory cynamonowej szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu Wykonanie. Śliwki suszone, nie wędzone, przelać ciepłą wodą i przełożyć do miski. Zaparzyć mocną herbatę, przecedzić i zalać nią śliwki. Zakryć i odstawić przynajmniej na 12h, a najlepiej na noc. Przełożyć(...)zalewą octową herbacianą. Słoiki zamknąć Tak zamarynowane śliwki długo będą się "trzymać", ale u mnie znikają szybko. Rada. Londyńskie śliwki jemy z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi, z mięsem ,warzywami, białym serem, pieczywkiem. Śliwki mają wspaniały korzenny smak i są delikatniejsze od świeżych marynowanych w occie

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim 144

byłam bardzo zawiedziona. Piękno okazało się kolejny raz bardzo ulotne.  Na szczęście w smaku były tak samo pyszne jak ... zwykle bakłażany ;)Choć uwielbiam wynajdywać na bazarku ciekawe odmiany warzyw i owoców (np. fioletowego kalafiora, czarną fasolkę, szparagową, wszelkiej maści pomidory, ostatnio kupiłam pigwy jabłkowe na galaretkę), to kolorowe bakłażany uważam za nieco przereklamowane. Bo co mi po ich niezwykłym(...)przekrojone wzdłuż na pół 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej lub świeżej mięty sól, pieprz do podania: jogurt naturalny, natka pietruszki Przygotowanie: Z małych bakłażanów odetnij końce z ogonkiem, zaś duże przekrój wzdłuż na pół. Bakłażany wydrąż, zostawiając miąższ

Chilli Czosnek i Oliwa
Pyszny chleb na drożdżach 141

Na stronie zajadam.pl wypatrzyłam fantastyczny chlebek. Zaciekawił mnie swoją prostotą, ponieważ nie wymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki. Robi się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od

kuchnia doski
Prosta warzywna lazania z cukinii i pieczarek 219

się nazywa udana transakcja – warto czasami w miejsce makaronu użyć cienko pokrojonych warzyw, a w miejsce farszu mięsnego - farsz grzybowy. Na zdjęciu widzisz grillowane plastry cukinii przekładane kremowym migdałowo-grzybowym nadzieniem, a wszystko zwieńczone ostrym pomidorowym sosem, nadającym śródziemnomorski ton całej potrawie. Pyszna i lekka propozycja na letnie spotkania z przyjaciółmi. Danie pochodzi z książki „Vegan für fit” A. Hildmann(...)oliwy 100g migdałów 2 łyżki masła orzechowego sól morska i pieprz do smaku 4 cukinie Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy 4 suszone pomidory w oliwie 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 100g koncentratu pomidorowego sól morska  gałązki tymianku do przybrania (opcjonalnie) Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój w plastry

Roślinna - blog wegański
Sałatka z rukolą, po której wszyscy chętnie... rozmawiają i się uśmiechają :) 211

lekko orzechowy smaczek. Jest to jeden z NNKT, czyli niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy, bardzo pomocny choćby w profilaktyce cukrzycowej. Tylko kilka informacji na temat tego niepozornego warzywa kapustowatego rodem z śródziemnomorskich krain wystarczy, by wprowadzić je w dowolnej formie do naszego jadłospisu. Coś tak intensywnie zielonego ma naturalnie w sobie masę chlorofilu, błonnika i ledwie(...)nazwę ją "Sałatka Mili, która życie Umili" Składniki: - ok. 120 g rukoli (1 opakowanie) - 1 kula mozzarelli - 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka - 10-12 pomidorków koktajlowych - 8 suszonych pomidorów (z zalewy lub nie) - garść ziaren słonecznika - liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziół prowansalskich oraz na sos - 4 łyżki oliwy - 2 łyżeczki ulubionej musztardy - szczypta soli, pieprzu, cukru

I tu będę miała takie te
Wigilijna kapusta z grzybami 136

Wigilijna wieczerza w wielu domach składa się z 12 potraw.  Jedną z nich jest wszystkim znana kapusta z grzybami. Aromat i smak jej jest niepowtarzalny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Potrawka z kurczaka 379

się nią zajadała :)                     Zapraszam :)  Składniki :Około 600 g piersi z kurczaka 3 duże marchewkiKawałek pora1/2 słoiczka suszonych pomidorków w oleju5 ogórków korniszonychSos pieczeniowy Winiary VegetaPrzyprawa naturalna PiątnicaPrzyprawa do kurczaka PiątnicaPieprz ziołowy Piątnica  Wykonanie;Piersi umyć i pokroić w paseczki .Marchew umyć obrać i zetrzeć(...)bulionu warzywnego  i dusić do miękkości .  Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki z kurczaka, szparagów i szynki parmeńskiej 280

Szparagi uwielbiam i powtarzam to za każdym razem. I ubolewam nad tym, że sezon na nie powoli dobiega końca... Jednak pragnę Wam przedstawić ciekawy sposób na

Mango Papaja
Wolno duszone żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą z boczkiem 202

tłuczonych ziemnaków, o których wspominałam w przepisie Tłuczone ziemniaki z podduszoną kiszona kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami- Stamppot. Do żeberek nie dodawałam zbyt wielu składników w postaci warzyw itp, gdyż zrobiłam je do dość bogatych w składniki Tłuczonych ziemniaków z podduszoną kiszoną kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami . To holenderski Stamppot. Podane razem uzupełniają się wystarczająco. Można pod koniec(...)mięsa (ok. 1 kg) 1 cebula kawałek wędzonej kiełbasy pokrojony w plasterki kawałek papryczki chili 2-3 ząbki czosnku 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego majeranku lub oregano 2 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Żeberka pokroić w porcje z jedną kostką prowadząc nóż wzdłuż każdej z nich

Sztuka gotowania w/g Samiry
Żelazo 241

wszczynać wojny między mięsożercami i wegetarianami. Niewątpliwie czerwone mięso i podroby są bardzo wartościowym źródłem żelaza. Równie dobrze jednak możemy bazować na roślinach strączkowych uzupełniając dietę sokami, owocami i warzywami. Mało kto wie jak wartościowa jest herbatka z pokrzywy. Co do poziomu zawartości żelaza, źródła podają rozstrzelone informacje 10 – 170 mg/100g, jednak na forach internetowych można znaleźć wiele pozytywnych(...)również z kwasem foliowym, miedzią i cynkiem. A znajdziemy je w szpinaku, pietruszce, jajkach, papryce i pomidorach. Warto do posiłków dodawać podprażone orzechy, pestki, przyprawy (kminek i kurkumę), podgryzać suszone owoce i zwiększyć ilość ziaren w swojej diecie. Kasz, grochu, soi. Nie tylko anemiczkom wyjdą na zdrowie. Miłego dbania o siebie! Opracowując tabelki wartości żelaza w mg/100g korzystałam

CoolinarniePL
P... Prosciutto di Parma! 258

podczas ich przygotowywania, czyni je interesującymi :) Dzisiejszym gościem jest tzw. szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma! Czy często pojawia się na Waszym stole? Czy wiecie, że poprzez specyficzne jej suszenie ma ona tak naprawdę lekko słodkawy smak, a mimo to nie ma zbyt dużo kalorii? Wg mnie najlepiej smakuje z gruszką, orzechami włoskimi, serem pleśniowym i sosem balsamicznym. Właśnie(...)garść orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie :)) sos vinaigrette Przygotowane: 1. Myjemy i rozdzielamy sałatkę na 2 talerze. 2. Myjemy ogórka i pomidora. Warzywa, fetę i gruszkę (obieramy!) kroimy i kładziemy na talerze. 3. Cukinię grillujemy po 2min. z każdej strony. 4. W tym czasie zajmujemy się szynką. Kroimy lub podajemy w całych kawałkach

Kitchens Alphabet
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 342

Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka(...)ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków

My Culinary Art