węglowodanów, z czego większość, bo prawie 60 proc. ( 9 g/100 g), to wypełniający żołądek i dający na długo uczucie sytości błonnik. Jeszcze więcej włókna pokarmowego zawiera suszony miąższ orzecha kokosowego - trochę ponad 23 g błonnika w 100 g. Taka ilość pokrywa niemalże całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik! Świeży kokos jest niestety dość kaloryczny (354 kcal/100(...)Teraz krótkim nożykiem podważamy miąższ, który w miarę łatwo będzie odchodził od skorupy. Świeży miąższ można zjadać razem z cienką brązowa skórką lub ją obierać przy pomocy obieraczki do warzyw. Prawda, że to jest bardzo proste ? Bardzo lubię go chrupać tak na świeżo. Świeży kokos może też nam posłużyć jako ładny i smaczny element dekoracyjny naszych potraw: przy pomocy obieraczki
Kulinarne przygody GatityProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych
Kuchnia z widokiem na ogródpłaczliwe" warzywo i popełniłabym tym samym ogromny błąd!!! Cebula, po odpowiedniej obróbce jest przepyszna i w niczym nie przypomina silnego w smaku i zapachu oraz często przypominającego się warzywa. Jest miękka, słodka i przepyszna, a w dodatku podobnie jak czosnek ma bogate zastosowanie prozdrowotne - idealna na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 1 kg cebuli 1 l bulionu 250 ml wina białego(...)Następnie dolewamy wywar i nadal gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Nakładamy do talerzy. Na wierzch zupy wykładamy grzanki, (wcześniej proponuję je natrzeć świeżym ząbkiem czosnku, pasuje idealnie!) posypujemy serem żółtym, suszonym (lub najlepiej świeżym) tymiankiem i wstawiamy na 5 minut do piekarnika, by ser się roztopił. Po wyjęciu zupa jest gorąca, ser ciągnący, a grzanki przyjemnie nasączone i namięknięte :) Smacznego
Taste Of My DayLubisz makaron z sosem? Na pewno spodoba Ci się ten przepis! Połączenie soczewicy i pomidora gwarantuje pyszny smak, który podkreślają zioła. Do sosu dodałam również kukurydzę
Via GustoLubię takie proste, sezonowe i smaczne przepisy, które zachwycają smakiem, aromatem i kolorami. Nie jest to skomplikowane danie, bo jest w nim zaledwie kasza z warzywami, kurczakiem i serem ugotowana na cydrze jabłkowym i bulionie z kilkoma rozgrzewającymi przyprawami. Niesamowicie sezonowe danie, jesienne zarówno w swej barwie, jak i smaku. Przygotowane z odpowiednią czułością, ze szczyptą miłości może(...)promocji! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka kaszy jaglanej 1 lampka cydru 2 szklanki bulionu drobiowego przyprawy: po szczypcie curry, imbiru, kolendry mielonej, papryki wędzonej oraz chili, kuminu oraz suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka soli odrobina świeżo zmielonego pieprzu 300 gram piersi kurczaka 2 marchewki 200 gram dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 1 ząbek czosnku
Mango Papajapowinna przez minimum 1 godzinę w lodówce, aby nabrała smaku. Smacznego.oraz sałatka à la capreseTe sałatki są też bardzo sycące i efektownie wyglądają.Oprócz sałatek, polecam faszerowane jajka i warzywa: pomidorki i ogórki, które sprawdzą się idealnie jako zimna przekąska sylwestrowa – elegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo.Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem5 jajek1 plaster grillowanej piersi kurczaka(...)środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok. Fetę mieszamy z odrobiną jogurtu, ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKorzystacie jeszcze z pozostałości pysznych, soczystych pomidorów? A może macie dostęp jeszcze do swoich, posadzonych i wypielęgnowanych na przydomowych grządkach? Jakie by nie były, pamiętajcie, że
Kuchnia w czekoladzieDostałam w tym roku w prezencie sadzonki pomidorków koktajlowych, które wyhodowałam na balkonie. Tak mi obrodziły, że nie nadążaliśmy ich wyjadać, więc kiedy w Moim Gotowaniu
Pieguskowa KuchniaJako że nadal uważam na to co jem, to i ciasta muszą być odpowiednio dobrane. Dzisiejsze marchewkowe nie zawiera silnie alergizujących orzechów, kakao i cynamonu. Składniki
Kuchnia w czekoladzieZa każdym razem kiedy serwuję tę zupę, proces konsumpcji przez Osobę zaczyna się jednakowo: Pierwsza łyżka zupy trafia do ust Osoby. - Co to za zupa? - Osoba
Restauracyjka LiterackaMango chutney to jeden z najbardziej popularnych, aromatycznych dodatków do dań kuchni indyjskiej.Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często(...)drugi dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki umyj, pokrój na cząstki, dosmacz solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy z oliwek. Na patelnię włóż mięso w sosie, dodaj garść suszonych śliwek. Lekko podsmaż. Na wierzch wrzuć ziemniaki. Potrząśnij patelnią, zamknij pokrywę, duś na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Jeśli przemieszasz wszystko delikatnie to i ziemniaki przejdą sosem
Z Kuchni Do KuchniZupa pomidorowa nie z makaronem i nie z ryżem, ale z sojowymi klopsikami, które przygotowałam z suszonych ziaren soi. W zawiesistej, lekko kwaskowatej pomidorowej smakują rewelacyjnie, a do tego są bardzo zdrowe. Polecam! KLOPSIKI Z SOI: 200 g ziaren soi 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny świeżo mielony ZUPA POMIDOROWA(...)zredukować. Dodać do soi razem z posiekaną natką pietruszki i doprawić. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przygotować zupę gotując bulion z pokrojona w kostkę marchewką, ziemniakiem i lubczykiem, aż warzywa będą miękkie. Marchewka gotuje się dłużej, więc ziemniaka można dorzucić trochę później. Pomidory skroić i razem z sokiem dodać do wywaru. Gotować, aż zaczną się rozpadać. Zamiast pomidorów z puszki
https:KKuchniaMniamOd pewnego czasu nie narzekam na brak oliwek, zwłaszcza moich ulubionych, czyli zielonych z pestkami. Kto jeszcze nie próbował, tak naprawdę nie wie, jak smakują najlepsze
Moja smaczna kuchniaW mojej rodzinie krem z dyni gości tak naprawdę dopiero od roku, ale jest bardzo lubianą zupą. Dziś wersja bardzo kremowa i bardzo gęsta. Zupa została
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilodówce. Możemy ustawić w niej niezależną temperaturę, według naszych potrzeb. Jest to bardzo przydatna funkcja, dzięki której możemy schłodzić szybko napoje, rozmrozić produkty lub przedłużyć świeżość owoców i warzyw. Jestem szczęśliwą posiadaczką jednego z poprzednich modeli Samsunga i coś mi się wydaje, że właśnie Model Multidoor będzie kolejnym sprzętem chłodzącym, który pojawi się w mojej kuchni. Warto też(...)ugotowanego makaronu, u mnie rurki 200 g dobrej wędzonej szynki 150 g starego żółtego sera 200 g jogurtu typu greckiego 200 g śmietany 18 % 2 jajka pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ew. sól morska masło do posmarowania naczynia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Ser ścieramy
Kulinarne przygody Gatitypieczarki, najczęściej w sklepach pakowane po 6 sztuk 4 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki 20 nasion bobu (po 5 na pieczarkę) 4 plasterki sera morskiego MSM Mońki 12 suszonych pomidorków koktajlowych Jarmuż do smaku i dekoracji :) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć. Jeżeli trzeba to obrać. Sposób na obierani pieczarek znajdziesz u niesamowitej OlgiSmile ( klik ) i ( klik ). Umyte i osuszone pieczarki(...)ponad 5 tys. lat; o bobie wspomina nawet Biblia. Nasiona bobu znane są z wyjątkowych właściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać krótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje
ClauditteMissCookingprzede wszystkim baardzo zdrowa zupka. Jarmuż zawiera wapń, wit. A, wit. B, wit. C, beta-karoten, żelazo; odmładza organizm i działa przeciwzapalnie. To tylko niektóre zalety tego niedocenianego warzywa :) Chipsy z jarmużu możecie przygotować jako przekąskę zamiast klasycznych chipsów. Przed podaniem posypcie je odrobiną soli i/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek do różnych mięs(...)folii, wrzucamy do misy blendera wraz z jedną papryczką bez pestek(!), kilkoma listkami świeżej bazylii i miksujemy na gładką masę. CHIPSY Z JARMUŻU: Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Liście suszymy 15 - 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. ZUPA: Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną
Tajskie smaki