suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:48/100)

Gulasz z cytrynową nutą i fasolką szparagową. 222

U mnie dziś kolejny gulasz , tym razem z fasolką szparagową i delikatną cytrusową nutką - a to za sprawą aromatycznych liści limonki. Mimo iż użyłam suszonych

Radość kipiąca uśmiechem.
Pasta z sera feta i czerwonej papryki - na kanapki 175

papryczki chili 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki suszonego oregano (lub kilka listków świeżego oregano) pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Paprykę wydrążamy z gniazda nasiennego, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Przekładamy paprykę do kielicha blendera, dodajemy czosnek, kawałek chili, sok z cytryny, oregano i pieprz. Dokładnie miksujemy. 3. Zmiksowane warzywa przekładamy do miski, a do kielicha blendera wkładamy

W kuchni Katie
Siekane kotleciki drobiowe 276

majonez, żółtka jaj, sól, pieprz, chilli, wedzoną paprykę suszoną - mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z dwóch białek. Delikatnie mieszamy. Kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor, z obu stron. Część, dla efektu, usmażyłam w krążkach czerwonej papryki.     Z reguły, do siekanych kotlecików drobiowych, podaję ryż z warzywami, ale również pysznie smakują z ziemniakami

mojewypiekiinietylko
Zupa dyniowa z papryką i grochem 189

małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami ok. 30 minut.2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy i chwilę razem smażymy ok. 5 minut.3. Przesmażone warzywa łączymy z gotującym się grochem, dodajemy pokrojoną marynowana paprykę, natkę

Apetyczna babeczka
Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto 158

Składniki:  opakowanie makaronu fusilli rigati  mozzarella  brokuły  szklanka zielonej soczewicy  3 ząbki czosnku  8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki jak w Manekinie, tylko lepsze, bo moje :) 1040

wędliny 2. szpinak, ser pleśniowy camembert, suszone pomidory, oliwki, plaster łososia Końce zawijamy do środka wokół nadzienia tak, by z naleśnika uformować prostokąt. Smażymy na małym ogniu łyżce oleju z obu stron. Polecam przykryć patelnię, wtedy zgromadzone ciepło ogrzeje nadzienie i rozpuści ser, bez obawy o przypalenie naszego naleśnika. Podajemy ze świeżymi warzywami :) Smacznego

Taste Of My Day
Placki ziemniaczane 126

marchewki 1-2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku (suszonego lub świeżo posiekanego) 1 jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia pieprz sól olej/smalec/oliwa do smażenia Ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarce (ja ścieram na dużych oczkach, ale zależy to od waszych upodobań). Przed dodaniem reszty składników warzywa umieszczamy na sitku i dobrze odciskamy. Przekładamy

PatiGotuje
Rosół drobiowo wołowy 188

cebula ćwiartka małej kapusty włoskiej 2 kapelusze suszonych podgrzybków sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, listek laurowy natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny z jej powierzchni. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, grzyby oraz przyprawy. Gotujemy zupę na małym ogniu

Qchnia po prostu
Sałata z bażantem 125

jeden duży ogórek – garść suszonej żurawiny – 2 papryki – 1 cebula czerwona – cukier Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i po ok 10 minutach odsączyć. Cebulę drobno posiekać a paprykę obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni i gdy będą miękkie dodać cukru i karmelizować. Odstawić na bok. Warzywa umyć – pomidory pokroić (ja miałam raptem

Szybko Tanio Smacznie
Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku 150

Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku Składniki: Ryż basmati Uncle Ben’s – 1 szklanka Pałki kurczaka – 4 sztuki Papryka czerwona – 2 sztuki Papryka żółta – 1 sztuka Boczniaki – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 15 sztuk Papryka wędzona – 1 łyżeczka Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Szafran – szczypta Suszony rozmaryn Sól Oliwa z oliwek – 2 łyżki + do wysmarowania formy

Kuchnia Bon Appetit
Antica Pasta i sos Bolognese 179

olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat i skórkę z parmezanu. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 min. Dodajemy sól, pieprz, cukier, cynamon, goździki. I znowu gotujemy 10 min. Dodajemy świeże oregano i bazylię (można zastąpić suszonymi). Makaron gotujemy, dodajemy do sosu i mieszamy

ladykitchen
Rosół 202

vegety, 3 kulki ziela angielskiego, duża szczypta suszonego lubczyku; Wykonanie: Korpus i skrzydełka myjemy, ja z korpusu odrywam większą część skóry, ale nie trzeba tego robić. Wkładamy do garnka i zalewamy około 3,5-4 l zimnej wody. Dodać pół łyżki soli. Doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie obieramy, czyścimy warzywa i kroimy je w kawałki (oprócz cebuli

dom-agi.pl
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 115

marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora)1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku1/2 łyżeczki cynamonunatka pietruszki1 ząbek czosnkuszczypta peperoncino lub chillisól, pieprzPRZYGOTOWANIE farszu do bakłażana:Włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler) kroimy w kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę

kulinarnyJa
Kapuśniak z młodej kapusty 148

Kapuśniak z młodej kapusty - zupa na lato, którą trzeba ugotować choć raz w sezonie. Nieoczywisty kapuśniak, bo nie jest kwaśny jakby wskazywała nazwa. Jednak wyśmienita, bo młode warzywa, koperek i młode ziemniaczki smakują wyjątkowo. Zupę przygotowałam na wywarze z wędzonki, a część pokrojonego boczku wylądowała w zupie. Możesz dodać pokrojoną, dobrej jakości kiełbasę i potraktować zupę jako syte danie jednogarnkowe(...)około 1 kg 2 marchewki mała pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1/2 łyżeczka kminku - opcjonalnie 1 pęczek koperku 1,5-2 l bulionu/wywaru z wędzonki Wykonanie: obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku , w którym gotujesz zupę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pomidorowa 136

glutaminianu sodu)  2 łyżeczki suszonego lubczyku lub świeżego  2 listki laurowe 3 ziarenka angielskie 1 łyżka oliwy z oliwek 6-7 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku dodatkowo: ryż lub makaron  śmietanka sojowa lub śmietana do zup - do polania na talerzu.  Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw, seler i marchewki obieramy, seler dzielimy

Mój pomysł na
Pieczone udka z kurczaka  338

pieprz,czosnek granulowany i swiezy, koperek suszony lub swiezy Sposob przygotowania: Salate lodowa rwiemy na kawalki , papryke i pomidory kroimy w kostke , ogorka, rzodkiewke i cebule kroimy w poltalarki, kukurydze odcedzamy z zalewy , oliwki odcedzamy i kroimy w polowki, jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy wszyskie warzywa. Do miseczki wlewamy wode. Dodajemy majonez, jogurt

PychaDania
Pieczone roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 215

Kolejny pomysł mojego 11-to letniego syna. Ostatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że

kuchnia doski
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta(...)Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy i orzeźwiający smak. Suszony imbir używany jest głównie jako dodatek do ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest

Ciastka - domowe słodkości
Zupa warzywna 118

tego, jaki nóż w ręce mamy. Warzywa obsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy gorącą wodą, dodajemy ziele i liście laurowe. Wsypujemy ½ łyżeczki soli, wkręcamy ¼ łyżeczki pieprzu. Dodajemy majeranek i gotujemy 10 min. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem soku pomidorowego. Do smaku doprawiamy , maggi, solą, pieprzem i odrobiną suszonej bazylii. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style

R'n'G Kitchen
Kapuśniak 194

pieprzu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż kości, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, zbierając od czasu do czasu szumowiny. 2. Warzywa obieramy, myjemy, po czym wkładamy do wywaru

W kuchni Katie
Makaron z cukinią i pieczarkami 119

śmietaną. Składniki ćwiartka cukinii 4 pieczarki suszona papryczka chili garść tartego parmezanu 1 łyżeczka rozrobionej w wodzie skrobi kukurydzianej 1 łyżka jogurtu greckiego trochę natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy makaron spaghetti. Cukinię i pieczarki kroimy w ćwiartki. Z chili wyrzucamy nasiona i kroimy drobniutko. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż warzywa są miękkie. Dodajemy jogurt i ugotowany makaron

Delusional Trine
Owoce i warzywa liofilizowane - lekko i zdrowo :) 181

dostępna. Ze względu na wysoki koszt procesu suszenia wybierane produkty są najwyższej jakości. Firma ELENA działa na rynku od 1989 roku . Jako jedni z pierwszych zaczęli produkować żywność liofilizowaną. Przez te lata firma dopracowała do perfekcji technologię liofilizacji, dzięki czemu może zagwarantować klientom wysokiej jakości produkty. ELENA , oprócz produkcji liofilizowanych owoców i warzyw zajmuje się także produkcją liofilizowanego kolagenu

Zdrowie na języku :P
JESIENNA ZUPA KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH 132

sól ( ja dodałam 1 łyżeczkę liści suszonej kolendry) *********************************************************  Do osolonej i gotującej się wody wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i gotujemy je 10 minut.S tudzimy i obieramy je z łupin. W garnku rozpuszczamy masło , i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, kawałki czosnku ,selera,marchwi i pietruszki. Dusimy na średnim ogniu ,aż warzywa zmiękną i zalewamy ciepłym bulionem.D dodajemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Suszone pomidory w oliwie 141

Pomidory juz tanieją więc można coś pokombinować. Postanowiłam ususzyć je i zalać oliwą. Najpierw umyłam i pokroiłam na kawałki. Ułożyłam w koszach suszarki i suszyłam, suszyłam

Gotowanie jest łatwe
Winny gulasz z grzybami 120

Mięciutkie mięso, aromatyczne grzyby i warzywa połączone w jednym daniu są świetną propozycja dla miłośników grzybów i klasycznej kuchni. W sezonie jesiennym warto przygotować go ze świeżych grzybów. Niestety jedynym owocem naszego rodzinnego grzybobrania były szyszki i kora pozbierane przez dzieciaki. Ale nawet jeśli nie macie świeżych grzybów to te suszone z poprzedniego sezonu oraz

Pyry na Gaz
Bigos z kapusty mieszanej 242

To moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:)Składniki:1 kg kapusty kiszonej1 główka kapusty białej3 laski kiełbasy3 cebulesól, pieprzkoncentrat

Kuchnia domowa Ani
Sałatka: bób, cukinia 151

szybka i prosta sałatka z sezonowych warzyw, czyli samo zdrowie. Delikatny bób i chrupiąca surowa cukinia... polecam ! Sałatka: bób, cukinia Składniki na 2 porcje: 2 żółte okrągłe cukinie 1 kopiasta szklanka bobu 2 garści rucoli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili sól Wykonanie: Bób płuczemy

Kulinarne przygody Gatity