suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:51/100)

Gulasz wołowy z dynią i ziemniakami 136

ziele, jałowiec, listek laurowy oraz suszoną włoszczyznę. Od momentu zagotowania się wody gotować 40 minut. Po upływie 40 minut dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10 minut. Kolejno wrzucić dynię (również pokrojoną w kostkę, ze skórką) i całość gotować następne 10 minut (lub, w zależności od grubości i wielkości kostek- do momentu aż warzywa będą miękkie). Na koniec doprawić

Kraina Miodem Płynąca
KOLOROWE GRZANKI NA KOLACJĘ 141

Proponuję dziś na kolacje bądź śniadanie pyszne, kolorowe i smaczne grzanki . Inwencja zależy od smaków i zawartości lodówki;-) Składniki: bułka wrocławska żółty ser suszone pomidory

potrawyregionalne
Serduszka drobiowe w sosie koperkowym 199

łyżki świeżego kopru lub 2 suszonego 1 1/2 litra przegotowanej wody sól pieprz oliwa Wykonanie: Serduszka myje i gotuję w lekko osolonej wodzie. Odstawiam by wystygły, a zimne oczyszczam. Marchew i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej i podsmażam z cebula pokrojona w kostkę na 2 łyżkach oliwy. Podlewam przegotowaną woda i duszę, aż warzywa zmiękną. Zaprawiam śmietaną wymieszaną

Bea(u)ty kitchen
Biała kapusta duszona z boczkiem 175

Bardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego  ale nie tylko. Składniki - mała główka białej kapusty - boczek wędzony kilka plasterków - koperek

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem 155

wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g  ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku kilka gałązek szczypiorku 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz i suszone oregano do smaku 2-3 łyżki

Gosia gotuje
Chleb z cebulką i oregano pieczony w garnku 316

Chleb pieczony w garnku, u mnie w naczyniu żaroodpornym, ma chrupiącą skórkę, puszyste wnętrze i jest bardzo aromatyczny dzięki suszonej cebulce i oregano a dodatkowo

Moje Małe Czarowanie
Krupnik 128

cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać

Kuchnia Beaty
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 214

pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane. Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony tymianek, oregano, majeranek, prażony sezam

Chilli Czosnek i Oliwa
Kung Pao Chicken 454

potrawy. Przepis jest modyfikowany na wiele różnych sposobów, począwszy od podstawowych składników marynaty, a skończywszy na dodatkach. Ja chciałam utrzymać swoja wersję najbliżej oryginału, jednak pokusiłam się o dodatek warzyw. Danie wyszło naprawdę pyszne, aromatyczne i ostre J Osobą, które nie preferują pikantnych smaków nie polecam potrawy lub radzę znacznie zmniejszyć ilość papryczki. W oryginalne danie powinno być jednak bardzo(...)smak. Polecam miłośnikom prawdziwych azjatyckich smaków. Kung Po Chicken               Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 2  piersi kurczaka 3 suszone papryczek chili ½ szklanki  orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka*  (opcjonalnie) Marynata

Mania Gotowania
Curry z pulpecikami i warzywami 170

torbę na spożywkę. Duży plecak na kółeczkach z wyciąganą rączką - w razie gdyby noszenie z uwagi na wielkie obciążenie było niewykonalne! Plecak zapakowany do maksimum i zdecydowana większość to warzywa! W dzień wyjazdu zaliczyliśmy jeszcze zakupy w azjatyckim sklepie -  Go Asia  - wiele bym dała, żeby mieć taki w swojej okolicy! Na wyciągnięcie ręki dostaniecie wszystko co tylko chcecie(...)małe okrągłe bakłażany - u mnie jeden fioletowy i dwa jasne tajskie, 1/2 cebuli, 2 duże ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 puszki mleczka kokosowego - 200 ml, olej rzepakowy Mięso mielone wykładamy do miseczki, przyprawiamy sosem rybnym i sojowym oraz płatkami chilli i imbirem. Następnie

Plate of Joy
Pasztet z jelenia 159

Czas przygotowania 2 hr 50 min Ingredients 800 g mięsa z jelenia * 300 ml czerwonego wina wytrawnego 250 g surowego boczku 200 g wątróbki z jelenia ** 50 g suszonych grzybów 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu(...)wierzchu pojawią się szumowiny, które dokładnie zbieramy przy pomocy sitka. Po usunięciu szumowin zmniejszamy gaz, dodajemy warzywa pokrojone w większe kawałki i wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 80 minut. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięso z warzywami wyjmujemy z wywaru i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy 1/2 szklanki wywaru, jajko i doprawiamy

Wędrówki po kuchni
Sos pomidorowy z fetą i chili 186

rybę i inne warzywa. Smakuje podany zarówno na zimno jak i ciepło, w zależności do jakiego dania ma nam posłużyć. Głównym składnikiem sosu jest passata - przetarte pomidory  Jamar:   Składniki: 2 szklanki passaty 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki pokruszonej fety 1 mała cebula sól, pieprz do smaku łyżeczka cukru łyżeczka oleju z suszonych pomidorów połowa chili

Zasmakuj Kuchni
Mięso z Indyka ze Szpinakiem Zawinięte w Boczek 214

niewielkie ziemniaki czosnek niedźwiedzi suszony estragon świeżo zmielona sól himalajska oliwa z oliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec

Blondynka Gotuje
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną i żurawiną 202

bezglutenowego sosu sojowego 25g suszonej żurawiny Sposób przygotowania Przepłukaną w zimnej wodzie kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy bez przykrycia z ziarnami pieprzu, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gdy woda wyparuje zdejmujemy z gazu. W czasie gdy gotuje się kasza, obieramy i kroimy (w dużą kostkę lub plasterki) wszystkie warzywa. W osobnym garnku rozgrzewamy olej

Fill The Bowl
Estragonowe śledzie z cebulą i papryką. 259

warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały.    ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.            Składniki: około 450 g filetów śledziowych matjasów 125 ml octu winnego z białego wina 150 ml wody 1 płaska łyżka cukru 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego estragonu

Zakątek rozkoszy kulinarnych
5 kroków do zdrowego odżywiania 202

słodycze - zjadaj suszone owoce i orzechy. Słodź miodem lub stewią.  Zrezygnuj ze sklepowych wędlin i czerwonego mięsa (jedz je od czasu do czasu). Jedz więcej tłustych ryb i drób bez skóry.  Naucz się jeść strączki, które są świetnym źródłem błonnika i białka. Wprowadź do diety naturalne płatki i otręby.  Pamiętaj o warzywach - powinny się znaleźć

Moje Kuchenne Rewelacje
Czernina 144

garść suszonych śliwek węgierek 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego ok. 8 ziaren pieprzu czarnego sól ok. 3 łyżki octu 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru   Kacze mięso zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości mięsa. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa. Następnie wyjmujemy miękkie mięso

Jadło i czytadło
Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem 122

pieczywo, szynka, jajko i warzywa. Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli prowansalskiej 2 łyżeczki chrzanu tartego 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki płatków chili 2 plasterki szynki 2 cienkie kabanosy drobiowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 suszone pomidory z oleju 2 jajka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamonem 177

moich ulubionych warzyw.  Często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Faszerowana mięsem indyczym i pomidorami jest smaczną, zdrową i bez węglowodanową propozycją dla osób dbających o dietę.   Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamonem SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory 6 kawałków suszonych pomidorów ostra papryczka chilli 500g

Pyry na Gaz
Pierogi w rosole 154

marchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz   Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek   W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę

Maminek kulinarny
Surówka z młodej kapusty 367

dodać do surówki.Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać.Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach.Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem.Surówkę można doprawić dodatkowo suszonym oregano.Zamiast cebuli można dodać posiekany

Gospodyni Miejska
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 223

świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej kilka gałązek koperku, po łyżeczce śmietany i kilka pierścieni surowego pora do ozdoby Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy (pora przecinamy wzdłuż

Symfonia Smaków