szalotki, obrane i pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane oliwa do smażenia po pół łyżeczki suszonego oregano i płatków chili 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 300 g mielonej wołowiny 800 g krojonych pomidorów z puszki sól i pieprz Rondel stawiamy na średnim ogniu. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy oliwę i czosnek. Dodajemy oregano
Dzieje kuchennej Wiewiórypłaty z dorsza 2 czerwone spiczaste papryki 1 malutka ostra papryczka chili 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz do smaku sok z cytryny zielenina - szczypiorek lub pietruszka Wykonanie: dorsza umyć, osuszyć, poporcjować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rację :))) Porcja dla 4 osób: * fasola Jaś- 300 g * ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g * passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli
Kraina Miodem Płynącaforemce przygotowany ser z ziemniaka . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Składniki na sos pomidorowy: - 400g pomidorów krojonych (1 puszka) - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju - 1 łyżeczka masła/margaryny - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1/2 łyżeczka cukru - sól, pieprz Cebulę drobno kroimy i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na łyżeczce oleju
Be Fit Be Strongpieprz 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pasty harissa 16 suszonych moreli 2 garście rodzynek 3 goździki gwiazka anyżu kilkucentymetrowa laska cynamonu szczypta szafranu pół czerwonej papryki puszka krojonych pomidorów (400g) 250ml bulinu warzywnego 1 łyżka płynnego miodu 150g ciecierzycy z puszki posiekana kolendra do przybrania olej do smażenia
Codzienne Gotowaniekolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki małych ziarenek kardamonu (wyłuskanych z nasion) 1 łyżeczka kurkumy 1 -2 suszone papryczki chili 1 łyżka winnego octu białego 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru Ponadto: 3-4 pomidory z zalewy lub 1/2 rozdrobnionych z puszki wraz z sokiem 150-200 g mleczka kokosowego (można nie dawać, a zamiast
Kuchnia Prezydentowejsię takimi śniadaniami i obiadami. W ekstremalnych sytuacjach posiłkuję się waflami ryżowymi, serkiem wiejskim czy też szybką owsianką z suszonymi owocami. Makaron z tuńczykiem - szybki i prosty, zostałam zainspirowana przez koleżankę z pracy ;) Składniki (około 3 porcje): puszka pomidorów puszka tuńczyka we własnym sosie lub wodzie puszka groszku (ważne, żeby nie było w składzie cukru) puszka kukurydzy (ważne
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćoliwy lub nierafinowanego oleju rzepakowego 1 łyżeczka drożdży instant Składniki na sos pomidorowy: (wystarcza na 4 pizze) 1 puszka krojonych pomidorów bio-400g 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli Wykonanie: ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i odłożyć do lodówki na całą noc.Wszystkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciepłej wody - tymianek - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek - 10g suszonych drożdży Składniki na farsz: - 2 nogi indycze - 2 marchewki - cebula - 100 g sera żółtego - przecier pomidorowy ,lub świeże pomidory zmiksowane - olej - sól, pieprz, tymianek -łyżka masla
w mojej kuchniduże bataty 100 g czerwonej soczewicy 4 male pomidory sok z 1/2 cytryny pęczek pietruszki 1 chili świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielone kolendry sól, pieprz oliwa z oliwek Do podania Jogurt naturalny do podania Surówka 1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli 2 garście rodzynek pęczek dymki(...)pomidory, mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem 3. Kiedy bataty się upieką, przecinamy je na pół, ale nie do końca, i nakładamy do środka farsz z soczewicy, na wierzchy nakładamy jogurt i posiekaną pietruszkę 4. Surówka - kapustę drobno siekamy, najlepiej na mandolinie, marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, do warzyw dodajemy rodzynki i suszone
Słodki Kompromisłyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Apetyt na Zielonewsypać gruboziarnisty pieprz .Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. MUS POMIDOROWY 1 puszka pomidorów sól i cukier do smaku 1 łyżka masła Pomidory odcedzić z soku i smażyć na maśle około 10 minut doprawić do smaku i zblendować na gładką masę gdy będą grudki należy przelać przez sitko. ROSÓŁ DYNIOWY 1 litr(...)gazę . DODATKOWO Kilka żółtych pomidorków koktajlowych kilka listków boćwiny kilka listków bazylii kilka kiełków sałaty oregano suszone oliwa Pomidorki zapiekamy w oliwie i oregano około 3-5 minut w piekarniku na funkcji grill. Musem pomidorowym , kulkami panna cotta z kozim serem , pomidorami ,boćwiną , bazylią i kiełkami dekorujemy talerz i zalewamy gorącym rosołem dyniowym . Smacznego
na gazieSkładniki: 3 średnie cukinie 2 czerwone papryki 3 duże mięsiste pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia 3 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty przyprawy Fit up KAMIS do duszonych warzyw i zup szczypta ostrej papryki w proszku kolorowy pieprz KAMIS w młynku ser mozzarella(...)sól Przygotowanie: Warzywa myjemy, z pomidorów dodatkowo usuwamy skórę, a z papryk gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy na plasterki i dodajemy do rozgrzanej oliwy. Gdy kuchnię wypełni aromat czosnku wrzucamy cukinię i paprykę, mieszamy, dusimy kilka minut, gdy będą al dente dodajemy pomidory oraz przyprawiamy, mieszamy. Czekamy 25-30 minut, aż sos pomidorowy
Moja smaczna kuchniabardzo mi zasmakował i doprawiłam go na sposób orientalny. 4 duże dojrzałe pomidory 150g kuskusu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku 3 łodygi dymki garść świeżej kolendry garść swieżej mięty sok z połowy cyrtryny garść rodzynek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonych płatkow chilli bazylia i oregano sól i pieprz Sos bazyliowy (pomysł(...)blogu Filozofia smaku ) duża garść posiekanej świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy szczypta cukru sól i pieprz Pomidory umyć, ściąć wierzch (ścięte czapeczki zostawić, będą potrzebne do przykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki. Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć
Codzienne Gotowanieczerwonej cebuli ok. łyżki drobno posiekanych kaparów 2 jajka 1/2 dużego pomidora (najlepiej malinowy) Plastry szynki długo dojrzewającej (w wersji wegetariańskiej-pomijamy) Ser (u mnie gruziński ser sulguni) ale można go zastąpić kozim (Bulgar) ew. parmezanem SOS: kilka łyżek oliwy ev. sól pieprz suszone oregano 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej ( u mnie Kamis) odrobina syropu klonowego (może być(...)Szparagi myjemy, odrywamy końcówki, gotujemy na parze ok 4-5 minut, następnie hartujemy w zimnej wodzie, żeby zakończyć proces gotowania (szparagi muszą być chrupiące). Jajka gotujemy (najlepsze są półtwarde). Pomidora kroimy w kosteczkę, kaparki drobno siekamy, cebulę również.Łączymy wszystkie składniki sosu..Osuszone szparagi przekładamy na półmisek-dodajemy kolejne składniki-polewamy sosem. Bardzo dobrym dodatkiem są grzanki
Kopystką po garach