dyni hokkaido pokrojonej w kostkę ciecierzyca z puszki w połowie odsączona w zalewy pomidory w puszce duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę duża garść szpinaku łyżka posiekanej pietruszki przyprawy: po łyżeczce wędzonej czerwonej papryki, utartych ziaren kolendry oraz suszonego oregano szczypta soli oraz pieprzu cayenne olej do smażenia mąka do zagęszczenia Przygotowanie(...)dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Przesmażamy najpierw cebulkę by była szklista, a następne czosnek. Dodajemy dynię i smażymy wszystko razem około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, ciecierzycę z zalewą oraz szpinak. Wszystko razem dusimy około 20 minut aż dynia będzie miękka. W razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania dodajemy pietruszkę oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze około
Życie ze smakiemmielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku 1 szt. średniej cebuli pomidory z puszki ( oczywiście można użyć 2-3 szt. świeżych ) 2-3 łyżki oliwy do smażenia gałązki świeżego tymianku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki kawałek parmezanu lub innego twardego sera np. bursztyn 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki(...)zeszkliłam na oliwie. Pod koniec dodałam posiekane ząbki czosnku i tymianek. Dodałam zmielone mięso i przyprawy. Mieszałam i smażyłam około 10 minut. Następnie odsączyłam nadmiar sosu z pomidorów. Najlepiej przez sitko. Przełożyłam je do mięsa. Wymieszałam i dusiłam przez kolejne 10-15 minut. Starłam ser na tarce. Wsypałam go do mięsa. Wymieszałam, doprawiłam wszystko do smaku
potrawyregionalnemigdałowego łyżka mąki kukurydzianej pęczek świeżej kolendy łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku pół łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego, startego na tarce) łyżeczka kuminu łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki dobrej jakości oleju roślinnego *opcjonalnie 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego, jeżeli pomidory były kwaskowate Przygotowanie: W garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie przyprawy, czyli kurkumę, czosnek, imbir, kumin
greenscarfsmakach zaczynam od INDII! Składniki; 50 dag filetu z indyka 1 cebula 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy tikka masala Skworcu 1 łyżeczka przyprawy garam masala Skworcu 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki Skworcu szczypta chili, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kurkumy 1 szklanka mleka(...)cząstki i wrzucamy do malaksera. Miksujemy na mus. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy zmiksowaną cebulę , przyprawę tikka masala, kurkumę, sól, chili i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka chwil. Pomidory sparzamy , zdejmujemy skórkę. Wrzucamy do malaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko
Radość kipiąca uśmiechem.chorizo z wolnowara Składniki: 500g udek z kurczaka wyfiletowanych 200g chorizo (użyłam pikantnego) 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych (400ml) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki słodkiej, ostrej i wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej(...)wolnowara. Chorizo pokroić na półplasterki grubości około 0,5cm i dodać do kurczaka. Paprykę umyć i pokroić w paski i wrzucić do wolnowara. Warzywa i mięso zalać pomidorami, dodać przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, paprykę słodką, ostrą i wędzoną oraz sól i pieprz oraz zioła: tymianek, bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i gotować 3-4 godziny
Codzienne GotowaniePomidory, pomidory, pomidory... Co by dzisiaj do nich dodać?? Już wiem!! :)) Zapraszam!!! 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 mała cebula sól pieprz papryka suszona kaszka kukurydziana oliwa Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Przestudzoną dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i dwoma łyżkami kaszki kukurydzianej - oczywiście zamiast kaszki można dodać bułkę tartą. Teraz pozostaje(...)naszą mięsną masę ulubionymi przyprawami - u mnie sól, pieprz, papryka słodka i ostra. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy nasze pulpety. Gotowe układamy w formie albo naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pomidorami z puszki - ja swoje połączyłam ze świeżo posiekaną bazylią. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, ziemniaczkami czy kaszą. U mnie był to ryż
BezglutenowaIzabelapieprz do smaku opcjonalnie do smaku 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu (jeśli pomidory są bardzo kwaśne) świeże zioła do posypania – posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra Wykonanie : Piekarnik nagrzej do 200C. Kawałki bakłażana wymieszaj w odrobinie roślinnego oleju lub w oliwie, dodaj suszone zioła (np. zioła prowansalskie), ponownie wymieszaj, wysyp na blachę do pieczenia i piecz przez(...)minut, aż staną się rumiane i lekko przypieczone. W rondlu rozpuść masło klarowane, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obrane ze skóry i pokrojone pomidory (mogą być z puszki), 1 łyżeczkę przyprawy curry, kurkumę, cukier (lub inulinę), trochę soli i pieprzu i duś na małym ogniu przez ok 10 minut. Następnie dodaj pokrojone na kawałki pieczone bakłażany oraz ugotowaną
Kubki smakułyżeczki słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 pudełka (np. Pudliszki) lub puszki krojonych pomidorów 4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1,5 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki masła 1 garść świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam) 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam) 1 kieliszek czerwonego(...)paryką, szuszoną bazylią i dodaj do cebuli. Czosnek przeciśnij przez praskę i dołóż do mięsa na patelni. Podsmaż całość aż mięso przestanie być surowe (kilka minut) . Teraz dodaj pomidory z pudełka lub puszki i przecier pomidorowy oraz swieżą, drobno posiekaną bazylię (i wino, jeśli używasz). Dorzuć do tego cukier i masło, zamieszaj wszystko dokładnie i gotuj na wolnym ogniu
Słodko-Słony Świat Ilonyporcje: 3 papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona), pokrojone na duże kawałki 4 pomidory (u mnie 2 malinowe i 2 zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki 2 duże ząbki czosnku, w łupinkach suszony majeranek suszona bazylia słodka i ostra papryka odrobina oleju 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki(...)fasoli mung, nitki) gałązki oregano do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową układamy pokrojone papryki, pomidory, cebulę i czosnek w łupinach. Skrapiamy odrobiną oleju, posypujemy szczyptą majeranku, bazylii, słodkiej i ostrej papryki. Pieczemy 30 minut. 2. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie upieczone warzywa wkładamy do garnka
My Culinary Artznajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje): 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 200 g makaronu spaghetti parmezan do podania Przygotowanie(...)ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać i delikatnie zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. 3) Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. 4) Dodać odsączonego tuńczyka, posiekane listki bazylii oraz tymianek i wymieszać (w razie potrzeby dodać jeszcze soli lub pieprzu
Fitsweet.meznajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje): 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 200 g makaronu spaghetti parmezan do podania Przygotowanie(...)ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać i delikatnie zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. 3) Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. 4) Dodać odsączonego tuńczyka, posiekane listki bazylii oraz tymianek i wymieszać (w razie potrzeby dodać jeszcze soli lub pieprzu
Fitsweet.meWiosenny kapuśniak. Składniki: 3 litry wody 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego 3 pomidory malinowe młoda biała kapusta - 500 g 3 ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy pieprz ziołowy sól pęczek koperku garść suszonych grzybków (jeżeli są akurat w domu) ząbek czosnku Wykonanie: 1. W dużym garnku(...)umyte i pokrojone w kostkę mięso. Zebrać wytrącającą się pianę. Następnie dołożyć do garnka obrany ząbek czosnku, liść laurowy, sól, pieprz oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, oraz grzyby. Zmniejszyć palnik i na małym ogniu gotować pod przykryciem, przechodząc jednocześnie do kolejnych czynności. 2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do garnka. 3. Na patelni
Poezja Smaków - blog kulinarnykonserwowej lub ugotowanej 2 łyżki stałej części mleka kokosowego i drugie tyle płynnej 1 średni pomidor (sparzony, obrany ze skóry) ok. 80-100 g papai 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/2 małej papryczki chilli przyprawy: korzeń kurkumy (może być suszony), korzeń imbiru, kolendra mielona, sól Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy podzielonego(...)bób, chwilę smażymy. Zmniejszamy ogień i dodajemy mleko kokosowe, przyprawy, chilli i ciecierzycę. Dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy papaję, pokrojonego pomidora i sok z cytryny. Smacznego
Kucharzycaużyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży, 2 pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 2 czerwonych cebul, 2 ząbków czosnku, 1 długiego ogórka, 1 łyżeczki czarnuszki, 1 łyżeczki suszonej cebuli, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry(...)warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko uprażyłem dwie łyżeczki kminu nasion kminu rzymskiego i jedną łyżeczkę nasion kminku. Następnie roztarłem je w moździerzu wraz z łyżeczką suszonego cząbru, szczyptą soli i odrobiną czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przyprawy również dodałem do mięsa. Całość dokładnie wymieszałem. Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie
Wyprawy kulinarne