najcenniejsze... zdrowie. Składniki: 600 g dojrzałych pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych na cząstki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej kawałeczek (ok. 2 cm) kłącza imbiru 1 owoc granatu 1 awokado Przyprawy: ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy szczypta curry sól morska do smaku ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki nasion czarnuszki do dekoracji olej kokosowy do smażenia(...)gorącej wody Wykonanie: W rondlu rozgrzałam olej, wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko ją zeszkliłam i dodałam wszystkie przyprawy. Podsmażyłam na małym gazie. Dodałam zmiażdżony czosnek, pomidory i starty na tarce imbir. Na koniec wlałam 0,5 l gorącej wody. Przykryłam i zostawiłam do gotowania na średnim gazie jeszcze około 15 minut. Do zupy wsypałam kaszę
Kuchnia u Krysikoktajlowych. Ten makaron ułatwi nam oczekiwanie i przybliży nas do lata. SKŁADNIKI (dla 2 osób) 200 gram pełnoziarnistego spaghetti 1 puszka pomidorów w kawałkach 4 ząbki czosnku 1/2 natki pietruszki 1-2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz świeżo mielony sól 4 centymetry świeżego chilli z pestkami 6 pomidorków koktajlowych 2 fileciki anchois parmezan 1 łyżka oliwy(...)oliwek WYKONANIE Nastawiamy wodę na makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miski i rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, gałązki rozmarynu, chilli posiekane wraz z pestkami oraz fileciki anchois. Na koniec smażenia dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Redukujemy sos, aż stanie się gęsty. Gdy woda się zagotuje
OstryKęskilka smaków, a co niech będzie kolorowo i jesiennie. opakowanie makaronu Lubella kolanko pomidor 3 łyżki szczypiorku łyżeczka masła bułka tarta I masa: jajko szklanka przecieru pomidorowego łyżka słodkiej papryki łyżka koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku łyżka suszonej bazylii II masa: opakowanie mrożonego szpinaku jajko łyżka skórki z cytryny łyżka soku z cytryny sól(...)pieprz do smaku III masa: jajko 4 łyżki żółtego sera łyżeczka suszonego czosnku sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente, zgodnie z zaleceniami producenta. Do trzech misek wkładamy składniki na każdą z warstw, dokładnie mieszamy Szpinak po rozmrożeniu lekko odciskamy z nadmiaru wody. Do każdej dodajemy 1/3 makaronu i delikatnie mieszamy, aby masa dotarła do każdego
Dieta moja pasjacebulowo-paprykowy smak. Będzie on wyczuwalny podczas jedzenia. Składniki: 300 g makaronu spaghetti puszka 400 g pomidorów krojonych 2 czubate łyżki sera typu feta 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, płaska łyżka cukru, majeranek i suszony czosnek 2 płaskie łyżki słodkiej papryki 2 łyżki masła klarowanego garść posiekanej świeżej natki pietruszki(...)będzie miękka, a w kuchni uniesie się piękny aromat dodaj fetę, wszystko dobrze wymieszaj, tak by feta się ładnie rozpuściła łącząc się z cebulą. Pod koniec dodaj puszkę pomidorów i 2 łyżki wody. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu. Na głębokim talerzu układaj makaron, polej sosem, posyp świeżo skrojoną natką pietruszki i tartym serem
Zasmakuj Kuchnipuszki 1 kostka rosołowa 2 marchewki - średni 3 3 plastry ananasów z puszki 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz 1 puszka mleczka kokosowego [400ml] 1 limonka - starta skórka oraz sok kawałek świeżego imbiru [ kostka 1x2 cm] sól, pieprz biały - do smaku suszone płatki kokosowe - do dekoracji W garnku, w którym będzie gotowana zupa, wlać na dno oliwę(...)wrzucić kostkę rosołową - dobrze ją rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia . Doprowadzić płyn do zagotowania i wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę - wcześniej oskrobaną , plastry ananasów pokrojone w małe kawałki oraz pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień - aby zupa lekko "pyrkała" - a następnie gotować około 20 minut pod przykryciem. Dodać mleczko kokosowe, startą skórkę oraz sok z limonki, a także
Grunt to przepis!ugotowanego makaronu 1 podwójny filet z kurczaka 1/2 pora 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 1 pomidor 15 dag sera żółtego 15 dag dowolnej wędliny 1 krążek sera camembert sól morska do smaku ulubione zioła do smaku- u mnie suszona pietruszka szczypta chili w płatkach do smaku 4 łyżki oliwy Sos beszamelowy: 5 dag masła 5 dag mąki pszennej(...)oraz gałką muszkatołową. Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, następnie dodajemy warstwę mięsną a na koniec posypujemy zapiekankę pokrojonym pomidorem, zalewamy resztą sosu beszamelowego-należy pamiętać aby sos był ciepły. Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy
Wanilia i Kardamonmąki ryżowej Sos: 1/4 szklanki wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 8 pieczarek 1 duży pomidor 2 łyżki płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki ziół toskańskich (można zamienić inną mieszanką suszonych ziół np. prowansalskich) 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka tapioki (lub innej mąki w wersji(...)wybieramy miąższ i miksujemy na gładką masę. Przygotowujemy zamiennik jajka i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kroimy cebulę, obrany czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Do zamiennika jajka dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy. nastęĻnie wsypujemy po trochę mąki przesianej przez sito i mieszamy ciasto łyżką (będzie bardzo
Lamarida.plsię w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/3 łyżeczki soli 5-6 łyżek cieplej wody Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. W miseczce(...)uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. I gotowe! Artykuł Pieczone pierogi z pstrągiem
Niedzielny kucharzWARZYWNA Warzywa 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 100 g korzenia pietruszki 200 g pomidorów bez skórki i pestek 5 g czosnku Zioła i przyprawy 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych borowików 20 ziaren czarnego pieprzu 50 g liści lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku
Pieguskowa KuchniaWARZYWNA Warzywa 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 100 g korzenia pietruszki 200 g pomidorów bez skórki i pestek 5 g czosnku Zioła i przyprawy 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych borowików 20 ziaren czarnego pieprzu 50 g liści lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku
Pieguskowa KuchniaSkładniki na trzy porcje: 6 cienkich kotletów schabowych 1/2 młodej cukinii 3 pomidory śliwkowe kawałek twardego sera koziego 3 gałązki świeżego tymianku lub majeranku sól, słodka papryka, pieprz, ziarna kminku, tymianek, oregano, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć. Cienko rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą, pieprzem, papryką, suszonym czosnkiem i ziołami. Obsmażyć z obu stron na oleju. Trzy
Czerwień i błękitłyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu) sól, pieprz 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1/2 łyżeczki suszonych ziół do sałatek Składniki sosu dobrze wymieszać ze sobą i schłodzić. Zimny ugotowany bób obrać z łupin. Ogórki i pomidory pokroić w plastry. Szczypior posiekać. Listki majeranku oderwać od łodyżki. Na talerzach rozłożyć bób, ogórki, pomidory, szczypior i majeranek. Polać
Czerwień i błękitdlatego, że plastry pomidora pozostawią na ruszcie odrobiny przywarłego miąższu, które w trakcie dalszego grillowania przypalą się. Dlatego właśnie pomidory na koniec. Podczas grillowania każde warzywo oprószyć lekko solą i pieprzem z obu stron. Na półmisku posypać świeżym ewentualnie suszonym tymiankiem. Podawać do mies z grilla ale również do smażonych ryb i potraw z ryżu. Ja podałam
Sztuka gotowania w/g Samirypodobnego, ale... Dużo łatwiejszego. Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg kapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek kwaszony ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę nieduża cebula posiekana w kostkę puszka pomidorów krojonych 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, słodka papryka czerwona w proszku jako przyprawy Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy
Poezja Smaków - blog kulinarnymąki pszennej luksusowej, • 2 szczypty soli, • 1 żółtko, • 50 g oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią, • 25 g świeżych drożdży, • 2 płaskie łyżeczki cukru, • 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego 30%, • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku, • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, Dodatkowo: • ok. 100 g gęstej śmietany
blog.moje-pasje.info