cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki mielonego chili 150 ml bulionu (warzywnego lub wołowego) 70 ml kawy (zbożowej lub zwykłej) 2 puszki pomidorów (krojonych lub całych) 1 czerwona papryka 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki oliwy 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki
Kuchnia w Słońcu Skąpanalaski kiełbasy (ja dodałam kiełbasę z Sokołowa z babcinek spiżarni) 1 cebula 1 puszka pomidorów pokrojonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duży, lub 2 mniejsze ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki suszonego majeranku olej Fasolę wkładam do garnka i zalewam wodą tak by woda zakryła fasolę w całości i by dodatkowo było jeszcze(...)podsmażam. Gdy cebula trochę się podsmaży dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę (ja wolę obrać ją ze skórki). Dodaję do garnka z fasolą, nadal gotuję – około 30 minut. Dodaję pomidory z puszki i gotuję jeszcze przez 15 minut. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodaję majeranek. Jeszcze chwilę gotuję. Podaję posypaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje następnego dnia
MojaQchnia.plmasa serowa: 400 g twarogu z mascarpone President 5-6 pomidorów bez skóry z puszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki oregano szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 150 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody śmietanka bazyliowa: 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie szczypta zielonego barwnika(...)pomidorki koktajlowe do dekoracji Przygotowanie: spód: Masło rozpuszczamy, a następnie łączymy z pokruszonymi drobno krakersami. Ciastka wysypujemy na dno foremki wyłożonej folią i dociskamy do dna. masa serowa: Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu,aż trochę odparują soki,następnie miksujemy blenderem. Do pomidorów dodajemy sól,cukier, pieprz i oregano, mieszamy i studzimy
Bon appetit mon amieSkładniki: 4 średnie buraki; 1 cebula; Puszka pomidorów (waga 400 g); 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 ząbki czosnku; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety); 250 g sera feta; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek szczypiorku; 1,5 łyżeczki suszonego tymianku; 2 łyżki octu balsamicznego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać. Następnie wlać pomidory (razem z zalewą) i bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Do zupy dodać tymianek i przeciśnięty
Gospodyni Miejskamigdalowego lub owsianego lub innego bazylia świeża lub suszona suszone oregano i tymianek Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki
Lajtkraft food intolerancePodawaj z dodatkiem chipsów z serrano lub pulpecikami z mięsa indyczego i ewentualnie pieczywem. Składniki ZUPA 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych (ewentualnie 1,4 l passaty pomidorowej) 1 duża cebula 1 duża marchewka pęczek świeżej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej łagodnej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu opcjonalnie niewielki kawałek ostrej papryczki 2 łyżki
Eat me! Fit me!drobne paseczki por. Smażyć aż por zmięknie. Dodać mielone mięso, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą, bazylią suszoną. Wymieszać i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać pomidory z puszki, wodę, wymieszać. Gotować około 12-15 minut. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Ugotować makaron. Ja miałam jajeczny
Kuchnia Pokoleńłyżeczki nasion gorczycy 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 średnia cebula kilka liści curry (użyłam suszonych) 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 400-500g zblanszowanego kalafiora 1 duża marchewka szczypta kurkumy puszka krojonych pomidorów (400g) dwie garście fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kolendra do przybrania sól olej roślinny do smażenia Przygotowanie
Codzienne Gotowanieświeżego manioku, 500 g filetu z indyka (najlepsza będzie polędwiczka), 3 duże ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju smakowego pomidor, czosnek, bazylia, 1 duża cebula różowa, sól do smaku, ½ łyżeczki płaskiej cukru, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, 200 g świeżych liści szpinaku, 200 ml słodkiej śmietanki
Moniki SmakołykiDanie idealne do mrożenia. 2-3 szalotki lub jedna cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody
Niedzielny kucharzszklanka passaty pomidorowej łyżka suszonego oregano łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku szczypta soli i cukru dodatki np. mozarella, szynka, cebula, kukurydza, pomidory, bazylia W miseczce wymieszać wodę z cukrem, pokruszyć do niej
wyzwania kuchennemięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo - wołowego) 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz 150 ml wytrawnego białego wina 450 ml bulionu lub rosołu 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów SOS: 500 g twarogu (najlepiej chudego) 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej DODATKOWO: ok. 1/2 paczki płatów makaronu lasagne ser wędzony w plastrach olej
Kuchnia od dwojgamąki 2-3 jajka 2 ząbki czosnku ok. 75 g bułki tartej 1 łyżeczka suszonego majeranku, spora szczypta soli i pieprzu olej do smażenia na sos pomidorowy: 800 ml przecieru pomidorowego (lub krojonych pomidorów z puszki), 1 ząbek czosnku, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Chilli Czosnek i Oliwapodaję składniki na dwie porcje sałatki. 200 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju ok. 120 g mieszanki sałat 1/3 szklanki kiełków soczewicy 10 pomidorów koktajlowych 1/3 szklanki startego parmezanu Olej wymieszać z czosnkiem, ziołami, solą i czosnkiem. Kurczaka oczyścić i wysmarować w tak przygotowanym
Bulliosmacznie :) Widziałam kiedyś w sieci podobną inspirację i te plasterki mnie wprost urzekły :D Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory 1 czerwona cebula 2 ziemniaki 1 łyżka oliwy 15 dag mozzarelli Przyprawy: świeże listki bazylii, oregano sól, czosnek suszony, majeranek Wykonanie: Warzywa pokroić w plastry, wymieszać w misce z oliwą i przyprawami. Układać w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie
Tradycyjna Kuchnia