1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli pomidor sałata ogórek cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz
Niezły MłynekSkładniki: pomidor obrany ze skórki mała czerwona papryka 2 szczypty suszonego oregano 2 kromki razowego chleba żytniego z żółtym serem i dymką zielona część dymki, posiekana cienkie plastry żółtego sera 2 kromki razowego chleba żytniego Przygotowanie: Kanapki grillujemy, podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniamięknąć, ok. 5-7 min. Teraz wszystkie warzywa i pieczarki umieszczamy razem (może to być ta sama patelnia lub garnek z grubym dnem), dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kurczaka oraz przyprawy i suszone zioła. Całość dusimy 10 min. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Ratatuj podajemy ciepłe, z kromką pysznego pieczywa. Smacznego! Prawda
Ratunku obiadkombinacji w kuchennych podbojach ;) Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane jaglanką i podgrzybkami 1 główka kapusty włoskiej kasza szklanka kaszy jaglanej spora garść suszonych podgrzybków sól, pieprz, pieprz ziołowy Sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych koperek pieprz, sól, pieprz ziołowy ząbek czosnku śmietana 18% tłuszczu Kapustę umyć, po czym wyciąć z niej głąba. Wkładamy ją w całości
Sajkofanka smakuszynki wieprzowej pół puszki groszku konserwowego 2 nieduże marchewki 2 średnie ziemniaki 50g żółtego sera 1 duży pomidor sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku świeżo mielona sól morska świeżo mielony czarny pieprz suszone otarte oregano pół kostki masła ciasto filo: 3 szklanki mąki pszennej t. 550 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka(...)początek mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niedużą kostkę, po czym umieszczamy w niemetalowym naczyniu. Szynkę oprószamy dokładnie dość dużą ilością czarnego pieprzu oraz suszonego oregano. 4 łyżki oleju rzepakowego mieszamy z sokiem z cytryny i taką miksturą zalewamy mięso. Dobrze mieszamy i odstawiamy je do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy
Kuchenna Kontrrewolucyaduże cebule pokrojone w kostkę 2 duże czerwone papryki, pokrojone w kostkę 2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion, przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę
Aromatyczne Podróżepraktycznie robi się sama! Składniki (4 porcje): 500 g makaronu penne 2 puszki pomidorów w kawałkach 3 ząbki czosnku 400-450 ml wody 1/2 opakowania mascarpone (125g) 1/2 opakowania świeżego szpinaku baby (100-150g) 1/3 łyżki soli, pieprz, papryka wędzona, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka oleju/oliwy 150 g sera żółtego w kawałku do wyboru: plastry choriso, mini(...)opakowania mrożonego groszku, plastry kiełbasy Piekarnik nagrzewamy do 180 C (góra i dół). Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy makaron. Następnie wlewamy puszki pomidorów, dodajemy przyprawy i mieszamy. Dodajemy dodatki (u mnie pokrojone choriso, które kupiłam w Lidlu podczas tygodnia hiszpańskiego) i olej/oliwę. Mascarpone rozrzedzamy w wodzie i zalewamy makaron, tak aby płyny zakrywały
CookYourselfłyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 1 pomidor 100-150ml przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 300g ziemniaków 2 listki laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1-2 suszone papryczki chilli 1 łyżeczka wędzonej papryki oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać masło lub oliwę(...)przez 3-4 godziny na wysokim grzaniu. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz przecier pomidorowy i gotować przez kolejne 2-3 godziny. Następnie dodać pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki i paprykę pokrojoną w paski. Dusić przez kolejne 2-3 godziny lub do czasu aż papryka i inne warzywa będą miękkie. W razie potrzeby
Codzienne Gotowaniemocno czerwone pomidory mięsiste- sparzone i obrane ze skóry 1/4 łyżeczki cynamonu ok.800 ml pomidorów z puszki lub 2 czubate łyżki koncentratu rozcieńczone w 2 szklankach wody 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego dobrego wina 2 łyżki miodu 1 szklanka wywaru z gotowania ośmiornicy 1 łyżeczka suszonego oregano (najlepiej greckiego- Origanum vulgare) owoce kaparów do przybrania na puree z bakłażanów(...)czosnek przez ok.5-7 minut.Uważać by cebula a głównie czosnek nie przypiekły się zbytnio. Dodać do cebuli cynamon,zamieszać i lekko podprażyć a nastepnie dodać wino,pomidory z puszki,pokrojone w kostkę świeże pomidory i szklankę płynu z duszenia ośmiornicy wraz z listkami laurowymi i zielem Zwiększyć ogień,doprowadzić do zawrzenia i ponownie zmniejszając ogień dusić pod przykryciem jeszcze ok.30
Sztuka gotowania w/g Samiryoleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g sera gouda, 80 g kiełbasy wołowej ze śliwką Tradycyjne Jadło , 1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, kilka listków świeżej bazylii, suszone oregano. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże(...)bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto układamy na kamieniu podsypanym mąką. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut
Aga w kuchniłyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka majeranku suszonego PODAJEMY: oliwa tłoczona na zimno, pieprz mielony i bazylia. Wykonanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Około 5 minut. ( głęboka patelnia) Dodajemy następnie pomidory, soczewicę, wodę, pieczarki i gotujemy ok 10 minut. Zmniejszamy ogień dodajemy
Apetyt na Zieloneryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może być też łatwo dostępny ryż do risotto) 3 pomidory (bez skórki) 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona (z tych grubych) 1 papryka czerwona (z tych grubych) 2 świeże liście laurowe (lub 1 suszony) 4 łyżki mrożonego groszku ok. 8 łyżek oliwy z oliwek 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego(...)świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paski (nie za długie). Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwo było zdjąć z nich skórę. Pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i posypujemy solą i pieprzem. Na bardzo dużej i wysokiej patelni (lub w szerokim
Poezja smakuSkładniki: 2 średnie bakłażany; 1 duży pomidor; 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 1 duża cebula; 150 g startej mozzarelli (100 g do farszu i 50 g do posypania po wierzchu); 2 ząbki czosnku; Kilka listków bazylii; 1 łyżeczka suszonego oregano; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć(...)miąższ, zostawiając jego niewielką ilość (około 1 cm grubości) przy skórce bakłażana. Wydrążone połówki bakłażanów posolić. Miąższ natomiast pokroić w niewielką kostkę. Pomidora umyć, osuszyć, naciąć w krzyż na czubku, sparzyć (zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 10 minut), obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć
Gospodyni Miejskailość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Ogórka dokładnie myjemy, suszymy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Podobnie robimy w przypadku marchewki i rzodkiewki. Marchewkę, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Rzodkiewkę po umyciu ścieramy na tarce na cienkie plastry. Pomidora kroimy na drobne kawałki. Ser parmezan ścieramy na tarce. Potem lekko podsmażamy tortille
Projekty ze smakiemmieszanki meksykańskiej 1/2 kg wołowiny na gulasz 4 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 puszka fasoli w zalewie 1 cebula dymka-nać Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku Dodatkowo(...)piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę meksykańską i dusimy około 10 minut bez przykrycia. Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty. Odstawiamy. Posypujemy szczypiorem z dymki. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni zawijamy w rulon. Podajemy z mieszanką
Wanilia i Kardamon