surówka z - 2000 przepisów (strona:73/134)

Schab duszony 189

smaku.   Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa.Schab jest gotowy.   Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.   Sos brokułowy:-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito-dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany-gotujemy na wolnym ogniu

Maminek kulinarny
Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli 191

minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut.   Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego

Maminek kulinarny
Pieczarki w śmietankowym sosie 190

smażymy do uzyskania złotego koloru.   Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę.Kiedy zacznie gęstnieć dosypujemy koper i przyprawiamy do smaku.   Bardzo smaczne z młodymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty.Smacznego

Maminek kulinarny
Gulasz 190

warzywkiem i pieprzem.   Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając.   Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką.Smacznego

Maminek kulinarny
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 229

obtaczamy w bułce tartej.   Sakiewki wkładamy do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy do zrumienienia.   Przekładamy na papierowy ręcznik.Usuwamy nitki.   Podajemy z dowolną surówką a kaszę mamy w środku sakiewek.   My podaliśmy z fasolką szparagową.Smacznego

Maminek kulinarny
Pyzy 168

wkładamy porcjami nasze pyzy.   Gotujemy 7 minut na niewielkim ogniu od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.Zbieramy łyżką cedzakową.   Polewamy skwarkami i podajemy z surówką lubzalewamy rosołem.   W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie.Smacznego

Maminek kulinarny
Ryba z rusztu 192

nakładamy cebulę i wstawiamy na kolejne 5 minut.Przygotowujemy talerz.   Wyjmujemy z piekarnika a po ok. 3 minutach możemy przekładać na talerz.   Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę i obiad gotowy.Smacznego

Maminek kulinarny
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 271

tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis!Składniki:5 ziemniaków1 cebula1 jajko2 duże marchewkisólpieprz2 czubate łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy

Walijskie Pichcenie
Kulki ziemniaczano-twarogowe 213

obtaczać w papryce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut.Podawać z surówką jako zastępnik ziemniaków do dania głównego lub jako samodzielne danie.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 15 kulek.Podczas pieczenia należy pilnować kulek, aby nie były w piekarniku zbyt długo

Gospodyni Miejska
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 566

zupy są słone.Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby

Gospodyni Miejska
Kotlety mielone z cukinii 176

była zbyt rzadka dodać bułkę tartą.Z masy formułować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Kotelty podawać na ciepło do obiadu (u mnie z surówką z buraków z jogurtem i zapiekanymi ziemniakami), na zimno na kanapki lub jako przekąskę na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masa na kotlety nie może być rzadka. Jeśli taka jest, należy

Gospodyni Miejska
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 283

ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.Z podanych składników wychodzi około 10 kotletów.Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera.Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Ja podałam z pieczarkami w sosie śmietanowym.Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem 432

przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz.Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie koperkowym 217

wbić 4 - 6 surowych jajek.Tak przygotowany sos z jajkami gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną.Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami kiszonymi).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę można zastąpić masłem.Ilość koperku można modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sałatka paprykowa z bazylią 229

Sałatka paprykowa z bazylią...Cienkie paseczki kolorowych papryk.Pióra ostrej, czerwonej cebuli.Listki aromatycznej bazylii.A całość oblana olejem.I skropiona sokiem z cytryny.Pyszny dodatek do obiadu.Polecam! Składniki

Gospodyni Miejska