delikatnie słodki, korzenny smak. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Zalecane spożycie: ok. 5 g (mała łyżeczka) dziennie z wodą lub ulubionym napojem. Polecamy również do koktajli, soków, sałatek, surówek, jogurtów, deserów lub jako mąkę do domowych wypieków. Maca pasuje także jako składnik nadzienia lub jako posypka. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1564 kJ/ 369 kcal
Zdrowie na języku :PSiostry Anastazji i jak tylko mogę to próbuję wykorzystywać je w swojej kuchni. Dziś mój wybór padł na tę, właśnie, sałatkę pochodzącą z książki 123 sałatki i surówki. Zrobiłam ją do obiadu , który składał się z pieczonego kurczaka i ziemniaków z wody. Lecz również można podać jako samodzielną przekąskę, a także
Bea(u)ty kitchenKolejna wspaniała sałatka obiadowa, którą proponuje w swej książce "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji" właśnie, Siostra Anastazja, a którą ja przygotowałam dla swojej rodziny. Powiem tak: jest pyszna, a nawet bardzo smaczna na świeżo, aczkolwiek na drugi dzień była wprost wyśmienita. Polecam nawet na większe imprezy okazjonalne, tym bardziej, że możemy ją spokojnie przygotować nawet dzień wcześniej
Bea(u)ty kitchenpewno większość z Was preferuje, jako dodatek do obiadu, sałatkę lub surówkę :) Ja także jestem zwolenniczką wszelkich zielonych dodatków, ale czasem mamy ochotę na coś innego niż zwykle. Tak było w przypadku tej sałatki, którą wymyśliłam na poczekaniu :) Sałata nie musi być podana tylko ze śmietaną, ale z sosem sałatkowym z musztardy starofrancuskiej lub francuskiej, która jest łagodniejsza
Bea(u)ty kitchenKolejna sałatka Siostry Anastazji z jej książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji". Mnie ta sałatka smakuje, ale nie ma się co dziwić, bo ja jestem fanką przepisów tej Autorki:) Myślę, że i wielu Wam posmakuje, bo sałatka jest z tych sałatek ogólnie lubianych i przygotowywanych na nasze polskie stoły:) Składniki: 1 słoik selera; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka
In my kitchenkolor, a następnie dodać do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapodać na obiad schab w ziemniaczanej skorupce. Proste, smaczne danie , które elegancko prezentuje się na talerzu . Przygotowane w ten sposób mięso wystarczy podać z dodatkiem świątecznej surówki. Mięso należy upiec dzień wcześniej/ najprościej w rękawie/ , a przed podaniem obłożyć masą ziemniaczanę i zapiec. Składniki: ok.1,5 kg schabu 2 ząbki zmiażdzonego czosnku 1 łyżeczka
Zakamarki mojej kuchniprzepis na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Jeśli nie chcecie znowu ugniatać kopytek czy klusek śląski, ta propozycja Wam się spodoba. Placuszki te można podawać razem z surówką i mamy obiad z głowy. Oczywiście mogą być też dodatkiem do smażonego mięsa - do wyboru, do koloru. To co dodacie do środka masy, to Wasz wybór - u mnie był boczek
CookYourselffilety z łososia zawinąć w folię aluminiową. Piec około 30-40 minut w 180ºC. Przed podaniem łososia udekorować plasterkiem cytryny i świeżą bazylią. Podawać z frytkami i ulubioną surówką
UgotowaćWiosna to czas, kiedy nasze talerze wyglądają bardziej kolorowo niż w zimie :) Można kombinować z różnymi sałatkami, surówkami, a kolory na talerzu pobudzają do życia i do większego działania :) Sałatka amarantusowo - marchewkowa sprzed kilkunastu dni bardzo Wam się podobała, także kolej na kolejną, z trochę większą ilością składników :) Podobno nie łączy się pomidora z ogórkiem, bo ogórek zawiera enzym
Parowar Facetasmaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe- z duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz * chili, bazylia, czosnek, pieprz, sól- do smaku * olej
Kraina Miodem Płynącarozgrzanym tłuszczu z pokrojonymi cząstkami jabłek , dodajemy usmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem do miękkości jabłek . Podajemy z ziemniakami i surówką
Smakowite Daniapieczarki. Bulion mieszamy ze śmietaną i wlewamy do cebuli, pieczarek i boczku, kotlety wkładamy do sosu i dusimy do miękkości. Danie podajemy z ziemniakami lub kaszą i zestawem surówek
Smakowite DaniaSmaczne kuleczki ziemniaczane, którym nie oprze się żaden łakomczuch. Panierowane w bułce tartej i usmażone na tłuszczu, będą świetnym dodatkiem do mięs, surówek i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków . składniki na 30 kuleczek ziemniaczanych 1 kg ziemniaków 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej szczypta zmielonej gałki muszkatołowej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Obrane ziemniaki gotujemy
Smakowite Daniakotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej kapusty
Kulinarna rozmowa