surówki colesław? Z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że każdy przynajmniej raz w życiu ją jadł. Zapewniam jednak, że moja wersja jest inna. Przygotowując tą popularną surówkę postanowiłam zaimprowizować i zastąpiłam kapustę marchewką i brokułem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i z przyjemnością mogę podzielić się z Wami przepisem. Po odkrojeniu różyczek brokuła, pozostaje twarda łodyga. Przyznajcie sami – wykorzystujecie łodygi(...)zazwyczaj lądują w koszu? Moim zdaniem są niesłusznie niedocenione, bo zawierają sporo witaminy C, szczególnie ważnej w okresie przeziębieniowym. Znalazłam idealny sposób na zagospodarowanie łodygi brokuła i jest to surówka colesław . Oprócz surowego brokuła, dodaję nie niej marchewkę bogatą w beta-karoten wpływający na kondycję skóry i włosów oraz migdały, które dostarczą nam tiaminy wspomagającej przemianę materii. Składniki
Dietologporze roku kapusta nadaje się idealnie do serwowania jej w postaci surówki. Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po prostu pyszna! Zajadamy się nią póki sezon trwa ... :) Składniki: 1/2 g łówki młodej kapusty 2 marchewki 1 mała puszka kukurydzy (200g) 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula szczypiorek cukier sok z cytryny sól 1 łyżka majonezu
Walijskie PichcenieKapusta z pieczarkami , prosta przystawka Kapusta duszona z pieczarkami , jest pysznym , szybkim i tanim daniem . Doskonałe na obiad czy nawet kolację . Można wkroić kiełbasę lub boczek
Ogrodnik w podróżyOstrożnie zdjąć nadmiar tłuszczu, który osadził się na powierzchni sosu na patelni, a sos wraz z cebulą przelać do miseczki. PIKANTNY COLESŁAW: Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać. Kolendrę umyć, osuszyć(...)posiekać. Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać. Do miski z posiekaną kapustą i plastrami jalapeno wlać sos. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny, w celu przegryzienia się smaków. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą. PIZZA Z KURCZAKIEM
Gospodyni Miejskaprzelać do rondla. Do rondla z sosem z pieczenia kurczaka dodać poszarpane, oddzielone od kości mięso, wymieszać i podgrzać. PIKANTNY COLESŁAW: Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać. Kolendrę umyć, osuszyć(...)posiekać. Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać. Do miski z posiekaną kapustą i plastrami jalapeno wlać sos. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny, w celu przegryzienia się smaków. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą. BURGERY: Bułki
Gospodyni Miejskasmaku Wykonanie: Kapustę poszatkować w cieniutkie paski , solimy polewamy sokiem z cytryny mieszamy dokładnie. Czosnek obieramy, kroimy bardzo drobno, mieszamy z majonezem. Dodajemy do kapusty i dokładnie ze sobą łączymy. Dekorujemy rzodkiewką podajemy jako surówkę do obiadu oraz do mięs z grilla. Smacznego
kgwjanczewobyły też punktem wyjścia podczas przygotowywania tego przepisu. Jednak by nie było nudno, wybrałam ziemniaki fioletowe, nadałam im niecodzienny kształt i „podkolorowałam” sokiem z cytryny. W przypadku surówek postawiłam na samo dobro – świeże, chrupiące warzywa z dodatkiem owoców, wszystkie w odcieniach fioletu. Dla kontrastu – intensywnie zielony koperek. Ponieważ łosoś bardzo lubi się z jajkiem, również(...)tuż przed podaniem łososia smaż na małym ogniu, skórą do dołu, pod przykryciem przez ok 4 minuty, smarując marynatą co 1-2 minuty. na talerzu ułóż plaster kapusty, na nim łososia i surówkę z marchewki. Dodaj ziemniaki, posyp je posiekanym koperkiem. dodaj jajko i borówki Smacznego! #lososmowi Artykuł ŁOSOŚ Z MIODEM I IMBIREM #lososmowi pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comosoby,które korzystają również z moich przepisów na poście...zresztą są one bardzo popularne na moim blogu. Dziś dawka świeżych,nowych inspiracji,tym razem na surówki. 1.Surówka z czerwonej kapusty i pomidorów koktajlowych Składniki: 1/4 małej główki czerwonej kapusty kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki kiełki rzodkiewki 1 łyżeczka soku z cytryny sól,pieprz Kapustę(...)świeży ogórek, kiszony ogórek kiełki rzodkiewki szczypiorek pieprz Kalarepkę pokroić na grubsze plastry. Na te plasterki położyć pomidorka,ogórka oraz posypać kiełkami,szczypiorkiem. Posypać pieprzem. 4. Surówka z grejpfrutem składniki: 2 plastry grejpfruta 3 pomidorki koktajlowe 1/2 marchewki cynamon ulubione przyprawy Plastry grejpfruta podzielić na mniejsze kawałki,warzywa umyć i pokroić. Całość
Niespełnione zdolności kulinarnemące, a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć na smalcu, dodając pod koniec smażenia kawałek masła. Podawać z ziemniakami tłuczonymi, kaszkami drobnymi na sypko, surówkami sezonowymi, warzywami gotowanymi. Polecana kapusta czerwona z jabłkami
Przepisy kulinarne babci AntoninyBardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis, bo od kiedy tylko wypróbowałam tę surówkę, stała się ona jedną z naszych ulubionych. Tak niewiele potrzeba do
Smaki Na TalerzuPrzyznam się, że kapustę pekińską (nie licząc sałatki gyros) używam tylko jako dodatek do dań obiadowych. Kiedy więc zobaczyłam przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej w
Smaki Na Talerzupierwszy usłyszałam o sałatce Gyros. Wtedy jedyna myśl jaka przychodziła mi do głowy, jeśli chodzi o sałatki, to tylko klasyczna jarzynowa. Na dodatek z kapusty pekińskiej? No to chyba surówka, a nie sałatka! Gdy przepis przyniosłam do domu, rodzina też nie piała z zachwytu. Nadmienię jeszcze, że było to lekko z 15, a nawet 20 lat temu (o matko, jaka(...)lecz ja dzisiaj zapraszam Was na jej klasyczną wersję. Składniki na sałatkę Gyros: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1-2 łyżki oleju 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1-2 średnie cebule 4 ogórki korniszony SOS: 6 łyżek keczupu 6 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku Kurczaka dzielimy na spore kawałki (jeden
Rozpustne gotowaniejest taka chrupiąca i smaczna. Świetnie pasuje do nieco słodkich szparagów. Bardzo lubię pizzę ze szparagami . Korzystam póki jeszcze są. Jeśli już piekę pizzę to również przygotowuję surówkę do pizzy z białej kapusty. Najprostsza i najsmaczniejsza coleslaw! Do pizzy idealna. Lubicie domową pizzę? Od kiedy mam kamień do pizzy pieczenie pizzy sprawia mi dużo przyjemności. Niedzielna pizza Składniki: 1 pizza(...)Przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Odetnij końcówki od szparagów i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą, po czym skrop oliwą. Przygotuj surówkę i sos do pizzy, przepisy dołączone w linkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, u mnie dzisiaj pizza w kształcie elipsy. Posmaruj spód przygotowanym sosem. Ułóż szynkę i szparagi na spodzie i pomiędzy
codojedzeniawiórki). Dodać do kapusty. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Dodać do kapusty z marchewką i jabłkiem. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Plastry ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować dressing. Do słoika wlać wodę, ocet i olej. Wsypać cukier i sól. Zakręcić słoik
Gospodyni MiejskaPieczone piersi kurczaka w ziołach świetnie komponują się z ziemniakami pieczonymi lub puree, ryżem lub kaszą. Polecam podawać je z delikatnymi sałatami ze śmietaną/jogurtem lub winegretem, surówkami, warzywami z wody, młodą kapustą lub moją sprawdzoną i pyszną sałatką z rukoli . Pieczone piersi kurczaka SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka – 350 g 18 pomidorków koktajlowych z gałązkami nieduża, cała(...)razy powstałym sosem, ale nie jest to konieczne. Pieczone piersi kurczaka podaję na talerzu w całości lub pokrojone w plastry. Smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz surówkami, buraczkami, warzywami z wody, sałatą ze śmietaną/jogurtem lub winegretem. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchni