surówka z kapusty - 4149 przepisów (strona:146/277)

Surówka kimslaw Jamiego Olivera 196

Oliver mocno znęcał się nad tą surówką. Efekt ostateczny zachęcał kolorystycznie i postanowiłam go sprawdzić smakowo. Świetny! Nie da si ukryć, że ta surówka jest zdecydowanie zdrowsza niż coleslaw. Składniki (na 2 porcje): 5 liści kapusty pekińskiej pół chili 8 rzodkiewek (Jamie dał z liśćmi) pół czerwonej cebuli kawałek imbiru wielkości połowy kciuka sok z połowy cytryny lub z limonki(...)oleju sezamowego świeża kolendra (u mnie rukiew) Kapustę pekińską pokroić na drobno (bez głąba). Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Cebulę skroić na cienkie piórka. Imbir pokroić w paseczki (julienne). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, posypać solą i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Całość mocno wygnieść i ewentualnie wycisnąć sok. Odstawić surówkę na kilkanaście minut. Składniki zmiękną, a smaki się

Weekendy w domu i ogrodzie
Nowa kapusta zasmażana 109

Kapusta zasmażana znana prawie w każdym domu, to danie przekazywane z pokolenia na pokolenie,  myślę że te dania są najsmaczniejsze. SKŁADNIKI: 500g młodej kapusty 2

Dziś Ja gotuje
Młoda kapusta na gęsto, do obiadu. 689

Młodą kapustę, mogłabym jeść i jeść. Uwielbiam ją w każdej postaci.  Między innymi, taką na gęsto. Robię ją, jako dodatek do obiadu, ale później 

Agusiowe smakołyki
CZERWONA KAPUSTA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 136

    Czerwona kapusta na ciepło to smaczny dodatek do drugiego dania.     Dziś zapraszam po przepis z wędzonym boczkiem - ten zapach,który się w

Niespełnione zdolności kulinarne
Doskonała surówka 165

Surówka, którą polecam jest po prostu pyszna. Doskonała do wszelkich mięs na gorąco i zimno. Pyszna w kebabie tortilli i hamburgerach. Po prostu rarytas. Potrzebujemy:

Tylko pysznie
Surówka z pekinki i papryki 197

Składniki: pół kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 marchew por pęczek szczypiorku sól, pieprz 1-2 łyżki majonezu sok z cytryny Kapustę pekińską poszatkować, marchew obrać

talerz przyjemności
Surówka błyskawiczna na grilla i nie tylko. 1845

Błyskawiczna surówka, którą serwujemy do wszystkiego. Potrzebujemy tylko główkę młodej kapusty, ogórka szklarniowego, cebulę,  4 łyżki oleju, 1 łyżkę octu, 1 łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli, pieprz , jakieś zioło.  Warzywa ucieramy na tarce, olej i ocet wlewamy do szklanki gdzie dodajemy sól, cukier i pieprz. Wszystko razem łączymy w misce dokładnie mieszając.  Nakładamy do miski i serwujemy

chleba naszego
Modra kapusta 174

Tradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej

Bullio
Modra kapusta 207

Tradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej

Bullio
kapusta młoda gotowana z koperkiem 99

Polecam młodą kapustę gotowana..po prostu pychotka ..

Ugotujmy Coś
Kapusta kiszona na ciepło z boczkiem i suszonymi grzybkami. 252

Kapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapusta z grochem i grzybami 357

Kapusta z grochem i grzybami... Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta. Dodatek grochu i suszonych grzybów. Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia. Smacznego! Składniki: 1

Gospodyni Miejska
z młodej kiszonej kapusty surówka... 241

Składniki: kapusta kiszona 1/2 kg, ogórek zielony 1 sztuka, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, oliwa z oliwek 3 łyżki, koperek

W Mojej Kuchni Lubię
Jak jeść by się najeść w pół kotleta? 209

standardowego kotleta w restauracji. W zeszłym roku jedna znajoma podzieliła się ze mną taką informacją:   "Zanim zaczęłam stosować dietę rozdzielną po zjedzeniu pełnej porcji: kotlet + ziemniaki + surówka, zazwyczaj byłam głodna! Kiedy wdrożyłam dietę rozdzielną, zaobserwowałam, że pomimo pomniejszenia porcji obiadowej o ziemniaki, byłam najedzona. Po kolejnych kilku tygodniach zauważyłam, że jestem najedzona w połowie kotleta(...)okazało się, że to za dużo... !      Pierwsza technika też może być podrasowana - dużo sałatki. Wyobraź sobie, że jesteś WEGANINEM i jesz samą surówkę na obiad (1/4 główki kapusty pekińskiej + trochę dodatków... itd). Teraz do takiej wegańskiej porcji dodaj małego kotleta (pół kotleta), zacznij jeść od sałatki i kombinuj takie tycie-tycie porcje, by tego kotleta starczyło

Dieta Rozdzielna i Zdrowie